Rookie of The Yeard 2003

Po slabších letech v souboji nováčků nás v roce 2003 čeká v boji o trůn Rookie of The Yeard doslova peklo, do GP přichází nová várka jezdců.

Každý rok se hodnotí v Grand Prix i soutěž nováčků, nový jezdci bojují o body do hodnoceni o "Rookie of the Yeard". Podívejme se dnes jak tato velice sledovaná soutěž probíhala v posledních letech ve třídě MotoGP (500 ccm), tedy ve třídě nejprestižnější.
V roce 2000 měla soutěž o Nováčka roku zcela jasného favorita a snad i vítěze známého ještě před startem samotné sezóny. Do Grand Prix 500 totiž vstupoval italský pilot Valentino Rossi a zbytek světa proti němu postavil Yoshiteru Konishiho z Japonska (tým FCC-TSR), Davida De Geu (Proton KR) a Shane Norvala (Sabre Sport). Je jasné, že proti špičkově připravené Rossiho Hondě NSR 500 V4 neměl nikdo šanci a tak Valentino se ziskem 209 bodů obsadil nejen celkové druhé místo za vítězným Kenny Robertsem jr, ale především získal velice ceněný titul Nováčka roku. O jasné nadvládě Rossiho v souboji o Rookie of the Yeard svědčí i fakt, že druhý v tomto pořadí byl David De Gea s pouhými 23. body.
Rok 2001 přinesl osvěžení v podobě přestupu několika jezdců ze slabších dvěstěpadesátek a tak jsme mohli vidět souboje mezi nováčky Olivierem Jacquem a Shinyou Nakanem (Gauloises Yamaha TECH3), Tohru Ukawou (Repsol Honda), do soubojů chtěl promluvit například i Noriyuki Haga (Red Bull Yamaha), ale také například mladý Leon Haslam (Shell Advance Honda), který startoval ve své teprve druhé sezóně pilota Grand Prix nebo naopak zkušený Jason Vincent, kterého zlákal projekt strojů Pulse ve stejnojmenném týmu.
Nováčků v nejprestižnější třídě bylo v roce 2001 celkem dost, ale s nejlepší technikou nastoupili pouze vyvolení a podle toho také vypadalo konečné pořadí souboje o titul Rookie of the Yeard. Zvítězil Shinya Nakano (155 bodů) před svým krajanem Tohru Ukawou (107) a dalším japonským pilotem Noriyuki Hagou (59), který třetí pozici mezi nováčky získal pouze zásluhou čtvrtého místa z Doningtonu, protože stejný počet bodů získal v roce 2001 i další v pořadí, francouzský jezdec Olivier Jacque (59).
Souboj mladíků pak dále vyhrál australský pilot Anthony West (27), který na šesté místo mezi nováčky odsunul Leona Haslama (13) a to i přestože West celou sezónu absolvoval na dvouválcové Hondě, zatímco Haslam polovinu sezóny krotil plnokrevný čtyřválec stejné továrny.
Rok letošní, tedy rok 2002, přinesl v soutěži o nejlepšího nováčka obět zcela nedůstojný souboj, protože ve třídě MotoGP se pro letošní rok objevili pouze tři zcela noví jezdci. Z této trojice byl nejhorší (poslední skončil i v celkovém hodnocení) španělský pilot Pere Riba (4 body), který se nedokázal aklimatizovat na dvoutaktní stroj a po úspěšných letech ve třídě Supersport letos v MotoGP zcela vyhořel, sezónu nakonec ani nedokončil. Druhá pozice letos patřila mladému jezdci s překrásným tetováním, tedy Johnu Hopkinsovi (58) z kalifornské Ramony. Vítězem se stal opět japonský jezdec, kterým byl tentokráte Daijiro Kato (117). O vítězství Kata nebylo pochybností prakticky od začátku sezóny, ale když dostal čtyřtaktní Hondu RC 211V, svou nadvládu pouze zdůraznil.
Co bude v roce 2003? Bude pokračovat útlum jezdců v souboji o krásnou sošku motocyklu? Osobně se domnívám, že po několika letech kdy jsme sledovali v nejvyšší třídě souboje o titul Rookie of the Yeard tak nějak z povzdálí, protože se vždy odehrávali v režii jednoho jezdce, v roce 2003 se můžeme těšit na opravdu zajímavý boj. Příští rok by měl opět ukázat, že boj o titul Nováčka roku je velice nádherný souboj, v zákulisí ostře sledovaný. A kdože se utká o korunu nováčka v roce 2003?
Především to jsou dva Mistři Světa třídy Superbike americký pilot Colin Edwards (Aprilia RS3 Cube) a australský jezdec Troy Bayliss (Ducati Desmosedici), který narozdíl od Edwardse již na svém kontě má jeden start v Moto Grand Prix, když v roce 1997 nastoupil s divokou kartou, při domácím závodě v australském Phillip Islandu, do třídy 250 ccm. Tehdy dokončil se strojem Suzuki na skvělém šestém místě, když od třetího místa ho dělilo pouze 0,9 sekundy (odnesl si však skalp svých příštích soupeřů, když dokázal porazit například Tohru Ukawu, Jeremy McWilliamse, ale i skvělých jezdců v podobě Sebastiana porta a Franco Battainiho).
Do MotoGP však příští sezónu vstupuje i mladík z kentackého Owensboro Nicky Hayden, vítěz posledního šampionátu AMA Superbike (nejmladší vítěz v dějinách AMA), který sice ve špičkového jezdce teprve zraje, ale bude podpořen tím nejlepším co v současnosti tento sport nabízí, tedy továrním materiálem RC 211V. Ani to stále není vše, do bojů o titul Rookie of the Yeard ve třídě MotoGP zasáhne v roce 2003 letošní Mistr Světa 250 ccm, mladý italský pilot Marco Melandri, který stejně jako Hayden pojede tovární stroj, Melandri však konkurenční Yamahu YZF M1. Další japonská továrna, tentokráte Kawasaki, nasazuje Andrew Pitta, který se strojem Ninja ZX-RR bude také bojovat o titul Nováčka roku 2003. No a nesmíme zapomenout na japonského střelce Makoto Tamadu, tedy pilota, který jako jediný dokázal narušit vítěznou hegemonii Edwardse a Baylisse v letošním ročníku WSBK. Tamada jako oficiální jezdec HRC osedlá pro rok 2003 Hondu RC 211V ovšem na pneumatikách Bridgestone, což podle mě tento motocykl postaví v samotných závodech do pozic zadních jezdců.
Rok 2003 bude tedy zajímavý, Bayliss, Edwards, Hayden, Melandri, Tamada a Pitt jistě přinesou oživení, ale i nádherné souboje a to nejen o korunu Rookie of the Yeard.
Na úplný závěr ještě jedna poznámka: nezapomeňte, že o stejný titul se ve třídě 250 ccm utkají v roce 2003 také naši Jarda Huleš s Kubou Smržem (ale proti Poggialimu to nebude lehké).

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist