Premiéra skončila odtahem na laně

Michal Bursa absolvoval svou závodní premiéru ve sportovním automobilu.

Premiéra skončila odtahem na laně
Odtahem na laně skončil pro Michala Bursu premiérový start za volantem závodního automobilu. Dosud především motocyklový jezdec, pro něhož i letos zůstalo prioritou mistrovství světa Endurance, se s vozidlem Škoda Octavia týmu Křenek motorsport účastnil úvodního podniku mezinárodního českého okruhového šampionátu, do kterého nastoupil společně s Rusem Andrejem Korpljakovem a Petrem Vyplelem ve vytrvalostní Divizi 4 pro cestovní a sportovní vozy.
V kvalifikaci pro zahajovací tříhodinový závod mistrovství Michal Bursa naznačil, jaké ambice by týmová sestava mohla mít v dvaačtyřicetičlenném startovním poli. Jako nejrychlejší jezdec stáje zajistil osmou pozici na startovním roštu a navíc zaznamenal s velkým náskokem nejlepší čas v klasifikaci dvoulitrové kategorie. "Nejrychlejší jsem byl v posledním měřeném kole. Stále jsem se zlepšoval a s autem se čím dál více sžíval. Na hranici svých jezdeckých možností jsem si zdaleka nesáhl, byla tam ještě velká rezerva. Kdyby se jezdilo déle, časy by se určitě ještě vylepšovaly," říkal po měřeném tréninku Bursa. "Vlastnosti auta jsou perfektní a jízda s ním je požitek. Měli jsme nějaké potíže s motorem, přesto další posádka startující ve dvoulitrové kategorii na nás měla ztrátu čtyři a půl vteřiny," pochvaloval si devětatřicetiletý jezdec a dodával: "Myslím, že jsem do automobilových závodů zapadl bez problémů. Má to poměrně hodně společného s motocykly."
Na základě tréninkového výsledku měl Michal Bursa pro tým rozjíždět závod, ale na startovní rošt vytrvalostního souboje se s Octavií vůbec nepostavil a následně se ztrátou vyjížděl z boxů. "Před nájezdem na start při zkoušení motoru došlo k závadě na řadícím mechanismu. Museli tedy zasáhnout mechanici, ale oprava se poněkud protáhla a tak jsem se zpožděním startoval rovnou z boxů," vysvětloval debutující pilot.
Problémy však pozdním startem neskončily, Michal Bursa po absolvování osmého okruhu musel vůz se ztichlým motorem odstavit a kouřící automobil v rychlosti opustil. "Najednou toho bylo v kabině plno. Myslel jsem, že auto začalo hořet," vyprávěl jezdec. "Do sedačky se za pomocí mechaniků poutám snad více než padesát vteřin a o moc kratší nebývá ani vystupování, ale v tomhle momentu jsem byl z auta venku za dvě sekundy," říkal dále k příhodě Bursa. "V bloku motoru se udělala díra," poznamenal dále pražský závodník příčinu odstoupení a ke své premiéře dodával: "Poprvé v životě jsem byl ze závodu odtažen na laně." Motor Sport Media MSM 2000
Lapáček Karel
tel.: 472 775 739 nebo 728 938 663
e-mail: msm2000@seznam.cz

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist