Na Masarykově okruhu vysadili pamětní lípu

Pamětní lípa vysazená při příležitosti stoletého výročí založení Československa je od dnešního dne součástí Masarykova okruhu. V areálu závodní dráhy, která nese jméno prvního československého prezidenta, ji vysadili zástupci Automotodromu Brno společně s osobnostmi motoristického sportu.

Ivana Ulmanová, předsedkyně představenstva společnosti Automotodrom Brno: „Současná závodní dráha navazuje na mnoho desítek let trvající tradici původní trati vedené po běžných silnicích v okrajových částech Brna. My si tohoto odkazu samozřejmě velmi vážíme. Výstavbu Masarykova okruhu a následný první závod v roce 1930 bylo tehdy možné uskutečnit i díky podpoře Tomáše Garrigua Masaryka.”

“Proto bychom rádi touto cestou vzdali hold nejen jemu, ale i všem, kteří se na výstavbě dráhy a jejím provozu podíleli a závodníkům, kteří na ní v následujících desetiletích svedli spoustu bitev o vítězství. Motoristický sport je nedílnou součástí československého společenského života už od první republiky, a je důležité si tuto tradici připomínat.“

Na fotografii zleva: Jiří David, Bedřich Fendrich, Karel Abraham, Bohumil Staša, Ivana Ulmanová, František Tranda, Peter Baláž.

Slavnostního aktu se zúčastnili osobnosti československého motoristického sportu, kteří na přírodní trati pravidelně dosahovali skvělých výsledků. Na symbolickém vysazení lípy se podílel dvacetinásobný mistr republiky v závodech silničních motocyklů Bohumil Staša, 10násobný mistr republiky Peter Baláž a další dva úspěšní motocykloví závodníci Bedřich Fendrich a Jiří David.

Stromy svobody jako oslava demokracie

Vysazením pamětní lípy se Automotodrom Brno stal součástí projektu Stromy svobody, který připomíná tradici výsadby stromů u příležitosti oslav svobody a demokracie. Lidé i nejrůznější instituce do této chvíle vysadili v rámci projektu přes 1 200 nových lip.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 8 Kč od 4 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
JardaKTM přispěl 2 Kč
cechradovan přispěl 2 Kč
unavix přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist