Matěj Smrž k závodům tříd 125SP, 125GP/Moto3 na Slovakiaringu

Poslední závody letošní sezóny MMČR SZM na závodních okruzích se pojedou na Slovakiaringu a jako volný závod tu pojedou také třídy 125SP a 125GP/Moto3. Vzhledem k tomu, že přišlo od jezdců několik dotazů na tyto závody, Matěj Smrž k tomu podává další informace.

Letošní sezóna mezinárodního mistrovství České republiky silničních závodů motocyklů na závodních tratích čítá sedm závodních podniků. Prvních šest se jelo spolu s mezinárodním šampionátem Alpe Adria a ten poslední ve spolupráci se SMF na Slovakiaringu. K tradičním třídám, které se v rámci MMČR jely celou sezónu, byly na Slovensko připsány kategorie 125SP, 125GP/Moto3. Pro tyto třídy se závody jedou jako volné a nepočítají se do žádného šampionátu, nicméně tím, že byly napsány do kalendáře, některé jezdce to zmátlo. Přišlo několik vysvětlení, nicméně předseda komise SZM Matěj Smrž podává další ujasnění k této situaci.

Matěj Smrž (předseda komise SZM): „Jelikož mi není lhostejná situace ohledně nejasností se startem tříd 125SP, 125GP/Moto3, setkal jsem se včera s Milošem Balážem osobně a probrali jsme možnosti řešení. V tuto chvíli už není možné změnit to, že při tomto podniku třídy 125SP, 125GP/Moto3 nebudou jako MMČR na závodních okruzích. To je definitivně pryč, jelikož před sezónou jsme tyto třídy na závodních okruzích nevypsali. Důvod je jednoduchý a to nízká účast v posledních letech při závodech na okruzích. Každý závodní den má určitý počet hodin a pro třídu, kde se na startu nenaplní ani dvě řady není prostor a tak to při závodech Alpe Adria bohužel bylo. Z tohoto důvodu se Lutec Racing (promotér Alpe Adria) rozhodl tyto třídy zrušit. Jelikož MMČR na závodních okruzích ve všech vypsaných třídách jedeme pod Alpe Adria, nezbylo nic jiného, než respektovat rozhodnutí Lutecu a vypsali jsme tak kategorie Supersport 300, Superstock 600, Superstock 1000 a Superbike. Jako přebor pak pro vybrané závody Alpe Adria Cup 600 a 1000."

„Za adekvátní náhradu jsem považoval změnu u přírodních okruhů z přeboru na MMČR, pro držitele národní licence testování na Slovakiaringu zdarma a také zmiňovaný závod na Slovakiaringu během ceny Slovenska. Pro třídy 125SP, 125GP/Moto3 ale jako volné jízdy, které budou samozřejmě ohodnoceny poháry a na to jsme také připraveni. Pro třídy Supersport 300, Superstock 600, Superstock 1000 a Superbike zůstává vše beze změn a jen připomínám, že po závodě na Slovakiaringu se každému jezdci z těchto tříd škrtá nejhorší výsledek sezóny, ale pouze jedna jízda, nikoliv celý víkend."

"Nyní se vrátím k tématu třídy 125SP, 125GP/Moto3 a musím uznat, že nastala chyba. Chybu jsem udělal já a to když jsem před sezónou vytvořil přehledný kalendář v PDF, tak aby každý jezdec věděl, kdy a kde se jede. U posledního závodu na Slovakiaringu jsem vypsal všechny třídy bez rozdílu toho o jaké závody se jedná. Z tohoto kalendáře čerpala jako komise SZM v AČR, tak SMF. Autoklub podle mnou vytvořeného kalendáře udělal kalendář na webu Autoklubu a Slovenská federace zvláštní ustanovení pro závod. Nedomyslel jsem to a zmátl jsem tak jezdce a udělal zbytečně zle. Ročenka str. 85 sice hovoří jasně, ale ruku na srdce, kdo z jezdců čte ročenku?!"

„V tuto chvíli mohu udělat jen jediné, pozvat všechny jezdce 125SP, 125GP/Moto3 na Slovakiaring ve dnech 11. - 13. 10. 2019 a dokáže nám, že třída má smysl a naplní startovní rošt! S Milošem Balážem jsem se dohodl na tom, že jezdec z českou národní licencí bude puštěn do závodu, připomínám ale, že nezbytné je zahraniční pojištění pro sport! České jezdce budeme vyhlašovat z třídy 125SP zvlášť a 125GP/Moto3 dohromady, tak jako je tomu v závodech na přírodních okruzích.“

„Věřím tomu, že se mi podařilo vše důležité vysvětlit a nyní nic nebrání tomu, aby si závody na Slovakiaringu každý užil!"


Upozorňujeme, že přihlášky do závodu je možné zaslat do zítra!

AKTUALIZACE - s ohledem na situaci je možné podávat přihlášky i nadále

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist