Kanemoto neví co bude dál

Americký "ladič" dvoutaktních motorů Erv Kanemoto neví co bude dělat dál, v současná době je pouze v roli fanouška a diváka silničních závodů.

Možná vás napadla stejná otázka – vrátí se Erv Kanemoto do šampionátu Grand Prix? Při posledním testování na malajsijském okruhu Sepang se pohyboval tento vynikající technik v prostorách týmu Suzuki Grand Prix, když jeho zájem byl soustředěný především na Kennyho Robertse jr. O tom, že nejde o žádnou oficiální spolupráci s továrním týmem Suzuki, hovořil nedávno Erv Kanemoto pro jeden americký server. “Kenny mě pozval, abych se přijel podívat. Již jsem viděl všechny MotoGP motocykly, přesto to bylo pro mě zajímavé,“ vysvětluje Kanemoto svou přítomnost, která byla na několika evropských serverech bohužel pochopená jako oficiální spolupráce s týmem Suzuki.
Američan s japonským rodokmenem Erv Kanemoto, který mezi své triumfy řadí i tituly Freddie Spencera a Eddie Lawsona v nejprestižnější třídě. Kanemoto patřil do světa Grand Prix od sedmdesátých let minulého století, vždy chtěl pracovat sám pro sebe, nikdy se nechtěl nechat najmout žádným týmem, a proto snad odmítl i velkorysou nabídku Maxe Biaggiho, kterou měl údajně doprovázet i půlmilionový příspěvek v amerických dolarech. “Nevím o žádném půlmilionu dolarů, pokud by byl, možná by to tehdy změnilo celou situaci,“ říkal však nedávno Kanemoto na přímou otázku.
Při vyslovení jména Erv Kanemoto se každému vybaví především třída 500, kde získal své největší úspěchy, pamětníci si navíc jistě vzpomenou i na třídu 250 ccm, ze které má Kanemoto také světový titul. Erv Kanemoto patřil v dobách dvoutaktních motocyklů 500 ccm k tomu nejlepšímu, co se pohybovalo v depu Grand Prix a snažilo se různými způsoby “ladit“ dvoutaktní motory. Pro letošní sezónu však hodlal tento Američan vstoupit do třídy 125 ccm. Již při Grand Prix Ria v loňském roce se Kanemoto dozvěděl, že jeho vstup do nejslabší třídy je nemožný a tak zřejmě přichází konec tohoto motocyklového velikána. Současná třída MotoGP totiž již nepotřebuje famózní virtuosi, kteří mají zlaté ručičky a dokáží naladit dvoutaktní motor.
“Chtěl jsem mít svůj vlastní tým ve třídě 125 ccm, to je ještě třída, kde nejsou velké náklady a kde můžete řídit vlastní tým,“ říká Kanemoto. “Je to třída, kde když chcete realizovat vlastní nápady, tak můžete. Není to složité, protože tam je pouze jeden válec. Dnes si již bez podpory nemůžete dovolit závodit s vlastním týmem ve třídě MotoGP. Jsou tam astronomické náklady.“
Tento článek zakončím stejně jak jsem ho začal a tedy spojitostí mezi Kanemotem a továrním týmem Suzuki, kde se Američan pohyboval během sepangských testů. “Já nevím co budu dělat. Stále na to hodně myslím. Nechci se k žádnému týmu připojit, ledaže bych vycítil, že mohu tomuto týmu pomoci v jejich cestě,“ prohlásil Kanemoto závěrem.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist