Hizzy - velký génius

Včera zemřel jeden z velkých závodníků naší generace, zemřel Robert Steven Hislop zvaný Hizzy!

Svět včera v noci zachvátila další smutná zpráva. Poblíž skotské silnice A7 mezi obcemi Teviothead a Hawick havaroval včera odpoledne soukromý vrtulník britského motocyklového závodníka Steve Hislopa, který byl v tomto vrtulníku přítomen, když letěl z jihu Anglie na návštěvu ke svému příteli, žijícímu na nedaleké farmě.
Policejní záznamy hovoří o tom, že k nahlášení této nehody došlo v 16:50 hod. (17:50 našeho času), ovšem mluvčí policie vysvětluje, že k nehodě mohlo dojít vzhledem k terénu o něco dříve. Neprůchodnost cesty, která vede odlehlým krajem, kde došlo k tragedii a časová ztráta jenž vznikla v době od havárie a oznámení této havárie zapříčinila, že záchranáři po dosáhnutí místa tragedie mohli již pouze konstatovat smrt pasažérů.
Paní Pat Douglasová řekla britské stanici BBC, že její manžel našel trosky vrtulníku zcela náhodně, když se staral o své ovce, paní Douglasová uvádí, že neviděli ani neslyšeli žádnou helikoptéru ve svém okolí. Pracovník farmy paní Douglasové, pan John Hepburn uvedla do protokolu policie, že místo tragedie viděl jako první. Podle Hepburna byla kabina helikoptéry zdemolovaná a převrácená, ocas byl odlomený a hořel. "Kdybyste nevěděli, že je to helikoptéry, určitě by jste to nepoznali, pouze pokud by jste věděli, co se stalo," říkal pan Hepburn.
Dnes v ranních hodinách měla na místo této tragedie dorazit speciální skupina vyšetřovatelů, jejíž cílem bude objasnit příčiny této tragické události.
Vzpomínka na Hizzyho
Steve "Hizzy" Hislop byl jedenáctinásobný vítěz slavného závodu Tourist Trophy Isle of Man a současný britský šampión třídy Superbike. Jeho kariéra byla spjata převážně s britským ostrovem, kde odjezdil většinu svých závodů. Přes lásku k Manu a britskému šampionátu dokázal také naskočit do šampionátu třídy Superbike, kde nejednou proháněl s divokou kartou ty nejlepší piloty této třídy. Několikrát závodil v Japonsku na Suzuce, ale také například v Macaau při Grand Prix.
Hizzy se do historie TT Isle of Man zapsal v roce 1989, když jako první jezdec v historii dokázal zajet jedno kolo v rychlosti přes 120 mph (cca 192 km/h). Své první vítězství na Manu však zažil již o dva roky dříve, když vyhrál závod TT Formula 2 na motocyklu Yamaha. V letech 1989 a 1991 dokázal během závodního týdne na Manu vyhrát vždy tři závody (Formula1, Senior TT a Supersport 600). V britském šampionátu třídy Superbike dominoval v letech 1995 a 2002. Ten loňský titul však přinesl Hizzymu spíše zklamání než radost, když krátce po získání titulu se dozvěděl od vedení svého týmu MonsterMob Ducati, že se s ním dále nepočítá a tedy musel hledat pro obhajobu svého titulu jiné zdroje. Tyto zdroje našel v podobě týmu Virgin Yamaha, kde působil až do začátku července, kdy byl z týmu "odejitý". Každý si tehdy myslel, že kariéry 41 let starého jezdce bude ukončená a nikdo nebral jeho vyhrůžky "Já se vrátím" zcela vážně. Před několika dny však Hizzy podepsal novou smlouvu, která mu zajistila návrat do sedla rychlého motocyklu, když se společně s Ianem Simpsonem měl stát členem týmu ETI Racing Team a již příští týden absolvovat závod BSB na okruhu Oulton Park.
Robert Steven Hislop, jak zní celé jeho jméno, se narodil 11. ledna 1962 v Hawicku ve Skotsku (tedy poblíž místa své tragické smrti). Svět ho znal pod přezdívkou Hizzy. Jako dítě začal dle vzoru svého otce (který byl také motocyklový závodník) jezdit na malých motocyklech závody. První důležitá kapitola v Hizzyho životě se odehrála v jeho sedmnácti letech, když mu zemřel jeho otec. Hizzy začal pít a několikrát těžce havaroval s automobilem. Tehdy se dle pamětníků zdálo, že zářivá kariéra nadějného jezdce skončí dříve než začne. Další krutou ránu uštědřil Hizzymu osud v následujících měsících, kdy při nehodě během závodů byl tragicky zabit jeho jediný bratr. Tehdy však nad chřadnoucím Steve Hislopem poprvé zasáhla boží ruka.
Na naléhání přátel a známých absolvoval tehdy 21 let starý Hizzy coby divák cestu na motocyklové závody, které tehdy pro něj již nic neznamenaly. Po zkušenostech v amatérských klání připomínající spíše souboje plačících dětí, uviděl Hizzy skutečný Man. Přátelé ho totiž vzali na ty nejvýznamnější závody v Británii - TT Isle of Man. Hislop okamžitě nalezl svůj nový životní cíl, chtěl vyhrávat na Manu!
Jeho závodní cesta tedy vedla přes jedenáct vítězství na Manu, titul šampióna Británie ve třídě 250 ccm (1990) a dva již vzpomínané tituly třídy Superbike. Poslednímu titulu předcházela opět hrůzostrašná historie plná mnoha pády a nebezpečnými zraněními. Když totiž v roce 1995 získal svůj první titul ve třídě Superbike, chtěl ho rychle rozšířit o další. Leč boží osud tomu chtěl, aby vždy když měl Hizzy titul nadosah stala se nějaká tragická havárie, po které Hizzy dlouho léčil své rány. Stejně tomu bylo například v roce 2000, kdy Hizzy doslova sahal na titul, ale přišel závod v Brands Hatch a strašná havárie, při které si Hizzy zlomil krk. Všichni jsme tehdy věřili v boha, že bude Hizzy alespoň žít. On se však postavil na nohy a vyslovil své přání - chci ještě získat titul!
Rok 2001 a Hislop opět vede v závěru sezóny šampionát britských Superbiků. Přichází však závod na novém okruhu Rockingham, kdy je dráha dle amerického vzoru vytýčená uprostřed oválu pro závody série Formule CART. Následuje rychlá jízda po rovince obklopující betonovou zdí a kontakt s Johnem Reynoldsem. Těžký pád končí nárazem do betonové zdi v plné rychlosti. Boží ruka zasahuje opět a zachraňuje Hizzymu život. Hislop jako zázrakem z tohoto pádu "odchází" pouze s několikrát zlomenou nohou, kotníkem a klíční kostí. Titul je ovšem opět ztracen.
Svého vysněného, druhého titulu se Hizzy dočkal tedy až v loňské sezóně, dočkal se titulu, který je zároveň i posledním.
Tolik tedy v krátkosti o jedné z legend motocyklového sportu, která nás včera navždy opustila. Hizzy si přál třetí titul v Superbikách, toto přání se mu již nikdy nesplní, stejně jako další ze startů na jeho oblíbeném okruhu - japonské Suzuce, kde několikrát absolvoval vytrvalostní závod. Hizzy byl profesionální závodník připravený na vše. Nakonec se mu stalo osudným létaní, které patřilo k jeho hobby.
Steve Hislop napsal a na trh na začátku letošního roku uvedl autobiografickou knihu (ze které jsou čerpané i informace pro tento článek) pod jednoduchým názvem: HIZZY
Výčet Hizzyho největších úspěchů:
1983 - zahájení kariéry profesionálního motocyklového závodníka
1983 - 1991 - 8x vítězství v TT Isle of Man
2. místo v Mistrovství Světa Formule 1
1. místo v mistrovství Británie 250 ccm
3. místo v závodě MS Endurance na Suzuce
1992 - Vítěz Senior TT na Manu, vítězství ve vytrvalostním závodě 24 Hour Bol d´Or, 2. místo v 24 Hour Spa
1993 - British Superbike Championship 3. místo
1994 - Vítězství v TT Formula One a Senior TT
1995 - British Superbike Championship 1. místo
1996 - British Superbike Championship 5. místo
1998 - British Superbike Championship 3. místo
1999 - 1. místo v Le Mans 24 Hour
2000 - British Superbike Championship 7. místo
2001 - British Superbike Championship 2. místo
2002 - British Superbike Championship 1. místo
Za server racing.motorkari.cz:
ČEST JEHO PAMÁTCE
Hizzy - budeme vzpomínat, zůstáváš v našich srdcích!

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist