Haskovec se loučil pódiem

Vincent Haskovec se s letošní sezónou AMA U. S. Superbike rozloučil druhým místem v závodě třídy Formula Xtreme. Pro jediného Čecha v AMA pro Racing tak skončila další sezóna v daleké Americe.

Jediný český jezdec v americkém profesionálním šampionátu AMA U. S. Superbike ukončil svou další sezónu na americkém kontinentu. Vincent Haskovec nastoupil opět k závodům třídy Superstock a oproti loňské sezóně také do šampionátu třídy Formula Xtreme, které se konaly společně se závody Superbike a Supersport na okruhu Virginia International Raceway u města Alton ve státě Virginia.
Již v sobotu nastoupil Vincent k poslednímu závodu sezóny ve třídě Superstock, kde proti silným motocyklům s obsahem 1000 ccm nasazuje tým Valvoline EMGO Suzuki, za který letos Vincent Haskovec jezdil, slabší stroje Suzuki GSX-R 750. Handicap ve výkonu motocyklu nahrazoval celý rok náš pilot svou dravostí a umem, několikrát se mu dokonce podařilo skončit v první desítce celkového pořadí závodu. Nicméně v tom posledním cíl neviděl, když ve třináctém kole havaroval ze sedmé pozice.
“Někdy, když jezdíte v sevřeném balíku jezdců, tak jako tomu bylo tentokrát, udělá nějaký jezdec chybu, kterou odnese někdo jiný,“ řekl po závodě Vincent Haskovec, jenž se v letošním šampionátu třídy AMA Repsol Superstock umístil na celkovém dvanáctém místě.
Svou náladu si hodlal český jezdec spravit v nedělním závodě třídy Formula Xtreme, tedy třídy, ve které startuje s motocyklem Suzuki GSX-R600. Do tohoto závodu startoval z první řady, kterou již poněkolikáté vybojoval zásluhou třetího místa v kvalifikaci. Samotný start do závodu však Vincentovi nevyšel a cílem prvního kola projížděl až na páté pozici. Pak však zahájil útok na pódiové umístění a v devátém kole (ze sedmnácti) se dostal na druhou pozici, kterou nakonec přivezl s náskokem několika sekund až do cíle závodu. Po třetích místech v Brainerdu a Mid-Ohiu si tak náš pilot připsal třetí pódiové umístění.
“Všichni jsme celý rok hodně bojovali,“ řekl Haskovec po posledním závodě letošní sezóny. “Abych byl čestný musím říci, že vím o problémech Jakeho [Jake Zemke – tovární jezdec Hondy], nepřipočítávám výsledek proto sobě. Člověk, který byl silný celý rok a závodil s Miguelem [DuHamel] v každém závodě byl Jake a pokud by zde i dnes závodil, pravděpodobně bych byl třetí. Můj tým pracoval na motocyklu velmi tvrdě. Miguel je neuvěřitelný. Na takto těžkém okruhu nejprve zvítězil ve dvou závodech superbike, pak skočil na šestistovku a vyhrál znova. Je ohromný, mám vůči němu velký respekt.“
Vincent Haskovec letos skončil v celkovém pořadí třídy Formula Xtreme na konečném třetím místě, hned za bezkonkurenční dvojicí továrny Honda (Miguel DuHamel, Jake Zemke).

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist