GP Japonska - MotoGP

Jak jinak než Rossi před Biaggim. Stará známá a především již trochu nudná písnička.

S nebývalým napětím očekávaný závod nejprestižnější třídy MotoGP se stal kořistí po nádherném výkonu Valentina Rossiho (44:13,182), který se dostal na první místo v sedmém kole a ihned začal všem soupeřům ujíždět. Jeho náskok nakonec přerostl přes šest sekund, ale pokud by byl závod o pouhé jedno kolo delší, asi by Rossi nevyhrál, protože během "vyjížděcího" kola najednou Rossiho Honda RC 211V ztichla a The Doctor byl do boxů dopraven Aprilii Noriyuki Hagy.
"Zdejší podmínky byly celý víkend složité, ale dnes jsem ukázal množství práce, která byla na motocyklu udělaná během zimní přípravy. Během těchto zimních testů jsme učinily mnoho závodních testů, ze kterých jsme získávali data o motocyklu a pneumatikách", říkal jezdec jenž tak vykročil ke svému pátému titulu světového šampióna. Cestu na první místo však neměl lehkou, zejména s debutující Ducati Lorise Capirossiho měl velký problém, když stroj Ducati Desmosedici byl i nejrychlejší na přímých úsekách. "Začátek závodu byl hodně těžký a samotný boj velmi tvrdý, musel jsem o první místo hodně bojovat", říkal spokojený Rossi.
Na druhém místě skončil Max Biaggi (+6,445), který v závěru závodu čelil ataku třetího Lorise Capirossiho na továrním stroji Ducati Desmosedici. "Je dobré být zpět na Hondě, ale dnes jsem nemohl zachytit Rossiho," říkal Max Biaggi v cíly závodu. "Je to pět let co jsem naposledy závodil s Hondou a dnes to byl dobrý návrat. Dvacet bodů není špatný start, ještě stále je před námi patnáct závodů. Jsem celkem spokojený", doplnil Biaggi.
Třetí místo Lorise Capirossiho (+8,209) v cíly znamenalo pro továrnu Ducati body v nejprestižnější třídě po více jak třiceti letech a dokonce Capirex v prvních kolech vedl celé startovní pole (posledním bodujícím za Ducati ve třídě 500 ccm byl Sergio Baroncini - 8. místo v Grand Prix Jugoslávie 1972). V pátém kole, přesněji v nájezdu do šestého kola, ho předjel Rossi a když Loris na konci tohoto kola udělal chybu při nájezdu do finálového retardéru - bylo o pozicích rozhodnuto a to i přes závěrečný Lorisův atak na Maxe Biaggiho, jenž si stejnou chybu jako Capirossi vybral v posledním kole závodu (byl dlouhej na brzdách v nájezdu do retardéru, naštěstí vše stejně jako Loris zvládnul). "Dnešní třetí místo je jako kdybych vyhrál. Každý u Ducati mnoho pracoval abychom se dostali do těchto pozic. Abych byl upřímný musím však říci, že jsme nevěřil v pódium hned v prvním závodě. Jsem si nyní jistý, že budou ještě lepší dny," říkal Capirossi po závodě.
Na čtvrtém místě projel španělský jezdec Sete Gibernau, pátým místem podtrhl úspěšný vstup továrny Ducati do Grand Prix australský jezdec Troy Bayliss jenž dokončil závod před dalšími nováčky třídy MotoGP, kterými byli američtí piloti Colin Edwards II. a Nicky Hayden. Oba Američani předváděli celý závod skvělý souboj jenž vrcholil na cílové rovince posledního kola. Úspěšnější byl zkušenější z této dvojice Colin Edwards když zaznamenal šesté místo před sedmým Nicky Haydenem, tedy jedním z nejmladších jezdců letošního MotoGP (mladší je pouze Hopkins a Melandri).
Na dalších místech skončili osmý Alex Barros jenž startoval se zraněným kolenem z pádu v dnešním ranním Warm Upu, devátý dojel Shinya Nakano a desítku nejlepších uzavřel Carlos Checa před svým novým týmovým kolegou Norickem Abem, který v týmu Fortuna Yamaha prozatím nahradil zraněného Melandriho. Dvanáctý poté dojel Noriyuki Haga, který v průběhu závodu havaroval (10. kolo). Další dvě místa patřila zklamaným jezdcům továrny Suzuki v pořadí třináctý John Hopkins (nejmladší jezdec této třídy) a čtrnáctý Kenny Roberts. Poslední body bral za patnácté místo Olivier Jacque.
Vlastní souboj předvedli jezdci továrny Kawasaki, kteří bojovali pouze o šestnácté místo. Největší zklamání tak prožívali Garry McCoy ze šestnáctého místa, Andrew Pitt ze sedmnáctého a Akira Yanagawa z osmnáctého. Devatenáctý pak dokončil závod Tamaki Serizawa na prototypu Moriwaki MD 211VF. Posledním jezdcem, který dokončil závod byl i přes svůj pád v úvodu závodu (z pátého místa) Tohru Ukawa.
I v této třídě je pořadí celkového hodnocení šampionátu stejné jako pořadí jezdců v cíly. V pořadí výrobců pak vede Honda (25) před Ducati (16), Aprilii (10), Yamahou (8) a Suzuki (3). V pořadí nováčku pak můžeme opět sledovat souboj nám dobře známý ze závodů WSBK. Vede Bayliss (11) jak jinak než, že před Edwardsem (10). Třetí místo patří Haydenovi (9). Grand Prix nyní pokračuje 27. dubna v jihoafrickém Welkomu.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist