GP Japonska - 125 ccm

V závodě třídy 125 ccm se z vítězství radoval po mnoha letech opět italský jezdec Stefano Perugini. Náš tým Elit Grand Prix veze domů sedm bodů!

Od roku 1996 (Donington) čekal italský jezdec Stefano Perugini na vítězství v závodě Grand Prix. Nyní již ho konečně opět má. Stefano Perugini totiž zvítězil v úvodním závodě dnešního dne (40:53,083), když na druhé místo odsunul svého krajana Mirko Giansantiho (+0,037). "V roce 1999 jsem skončil naposledy na pódiu a tak jsem šťastný, že díky Aprilii a mému týmu jsem opět zde. Mám velice dobrý stroj pro letošní rok. Musím říci, že nemohu najít slova jak vyjádřit svou radost", říkal v cíly závodu spokojený vítěz. Spokojený byl i druhý muž v cíli Mirko Giansanti, když řekl, že po dvou letech špatných výsledků je tohle dobrý vstup do sezóny. "Poslední kolo bylo nebezpečné s mnoha kontakty. Trochu mě to odradilo bojovat, ale v poslední šikaně jsem se prosadil," doplnil Giansanti.
Třetí místo v dnešním závodě patřilo německému jezdci Steve Jenknerovi (+1,033), jenž na něj spadnul po kontaktu s Giansentim právě v poslední šikaně. V posledník kole to byl boj. Chtěl jsem projet vpravo okolo jezdců a zavřel jsem oči. Skončit na pódium v prvním závodě je vynikající", říkal spokojený Jenkner.
Na čtvrté místo v cíly se v závěru stačil propracoval skvěle jedoucí Andrea Dovizioso, jenž v úvodních kolech jezdil dokonce na druhém místě, jenže v sedmém kole těsně předním havaroval Alex de Angelis a Doviziosovi nezbývalo než vyjet z dráhy a ztratit tak drahocenné sekundy. Boj o čtvrté místo získal pouze o 0,346 sek. před pátým Youichim Uiem. Šesté místo patřilo stabilně dobře jezdícímu Pablo Nietovi jenž se chytil právě Doviziosa a společně s ním se dotáhl na Uie, jenže v boji na cílové rovince již nestačil Uie předjet a zaostal za ním o 0,143 sekundy.
Pozice na osmém místě byla zřejmě nejzajímavější. Na tuto pozici klesl Lucio Cecchinello a to i přestože projel cílovou čárou jako první. Lucio v posledním kole, na rovince před zatáčkou R130, nejprve prožil obrovský kontakt s Peruginim, po kterém vyjel v plné rychlosti na úzký travnatý pás. Vše vyrovnal a ještě v nájezdu do poslední šikany zaútočil, leč svou snahu přehnal a nedobrzdil rychlost. Přelítl retardér štěrkovou zónou což znamenalo velké zvýhodnění čehož si byl ihned Lucio vědom a zpomalil. Kdyby zpomalil tak, že by nechal tři jezdce bojující společně s ním předjet, zřejmě by se nic nedělo, jenže Lucio sice pomalu, ale přece, přejel cílovou čáru jako první a tak následoval dle článku 1.19 pravidel FIM pro tyto závody trest v podobě penalizace 30 sekund což vyneslo Lucia právě na osmé místo v celkovém hodnocení závodu.
Deváté místo uhájil švýcarský jezdec Thomas Lüthi startující v našem týmu Elit Grand Prix. Desátý byl poté dotírající Gino Borsoi před jedenáctým Mikou Kallio a dvanáctým Simone Corsim. Třinácté místo patřilo Maxu Sabbatanimu, čtrnácté Gáboru Talmacsimu a poslední bodované, patnácté místo dalšímu z nováčků Gioele Pellinovi.
V celkovém hodnocení šampionátu je pořadí shodné s pořadím tohoto závodu. V hodnocení továren vede italská Aprilia (25) před japonskou Hondou (13), ostatní výrobci si žádné body nepřipsaly. V hodnocení o nováčka roku se vedení po prvním závodě ujal Thomas Lüthi (7) před Simone Corsim (4) a Gioele Pellinem (1).

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist