Cuna de Campeones – Zuda s Gureckým po závodech v Jerezu

Štěpán Zuda a Jakub Gurecký mají za sebou start letošní sezóny v Cuna de Campeones, kdy se oproti závodům v Ribeře jelo už o body do celkového hodnocení. Oba naši jezdci se rychle učili novou trať a v závodě jeli o přední pozice.

O uplynulém víkendu se naplno rozjela letošní sezóna španělské motocyklové školy Cuna de Campeones. S tou závodníci zavítali na známý okruh na jihu Španělska v Jerezu. Díky spolupráci komise silničních motocyklů (SZM) Autoklubu České republiky s touto školou se šampionátu letos účastní Štěpán Zuda a Jakub Gurecký. Oba nastoupili do kategorie PreMoto4.

Letošní sezóna Cuna de Campeones začala v Ribeře, nicméně tyto závody byly na rozježdění a do šampionátu se nepočítaly. Nyní tak přišel první ostrý závodní víkend. Pro oba dva české reprezentanty byla trať v Jerezu nová, takže se v prvních dvou pátečních trénincích seznamovali s okruhem a hledali co nejlepší závodní stopu. Oba měli začátku dobré tempo a pohybovali se mezi nejlepšími. Štěpán Zuda si do závodu vyjel start z šestého místa a Jakub Gurecký stál hned vedle něj na místě sedmém.

Nedělní závod byl původně vypsán na osm kol, ale hned po prvním kole byl přerušen a následně restartován. Nový závod byl zkrácen na pět kol. Štěpán se udržel ve vedoucí skupině. Kuba trochu ztratil po tlačenici v první zatáčce, takže klesl na 10. místo, ale postupně stahoval jezdce před sebou. V závěru závodu se připojil k první skupině, kde stále jel i Štěpán. Pořadí ve vedoucí skupině se stále přelévalo, takže vyhrát mohl kdokoliv. V cíli byli nakonec Štěpán na 5. místě a Kuba na 7. místě, takže oba získali pěkný počet bodů. Kuba si navíc připsal dva body navíc za nejrychlejší kolo v závodě. Příští závody Cuna de Campeones se pojedou na okruhu ve Valencii od 26. do 28. dubna 2019.

Štěpán Zuda: „V Jerezu to pro mě byly první závody na velké a hlavně suché trati. Po kvalifikacích jsem si vyjel šesté místo na startovním roštu. Bohužel hned po startu byl závod přerušen a po restartování se jelo jen na pět kol. Start se mi vydařil, takže jsem se díky tomu udržel ve vedoucí skupině devíti jezdců. Zde jsem poprvé zažil, co udělá slip stream a předjíždění snad v každé zatáčce. Byla tam spousta soubojů, že jsem v jednu chvíli byl na třetím místě, chvíli vzadu. Vyhrát mohl každý z celé skupiny. Pro mě z toho bylo nakonec páté místo. Po víkendu jsem plný dojmů a hlavně nových zkušeností. Víme, na čem pracovat pro příště a věřím, že se opět dostanu do boje o přední pozice. Moc děkuji celému týmu Cuna de Campeones, mechanikům, kteří mi perfektně připravili motorku, a především všem sponzorům."

Jakub Gurecký: „Trať v Jerezu se mi moc líbila, motorka funguje výborně.  Mechanici mi na ní sice museli dovážit 6 kg, ale naštěstí jsem s tím neměl problém. Musím zapracovat na taktice v kvalifikacích, protože jedeme současně s pomalejšími Moto5, které nám znepříjemňují situaci na trati. V závodě jsme byli hodně vyrovnaní a rozhodovaly drobnosti. Z výsledku jsem trochu zklamaný, ale mám současně radost z nejrychlejšího kola závodu. Děkuji Autoklubu ČR za tuto možnost. Závodění zde je pro mě obrovskou motivací. Velké poděkování patří Michalovi Šemberovi a Automotodromu Brno / JRT Minibikové akademii za přípravu na tento závod, současně i mému mechanikovi Ismaelu Bellverovi a jeho bratrovi Juanovi za cenné rady."

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist