Casoli a Whitham končí

Dva legendární jezdci čtyřtaktních motocyklů odcházejí překvapivě ze zdravotních důvodů do motocyklového důchodu.

Italský supersportový tým Yamaha Belgarda podepsal smlouvu s dlouholetým jezdcem Moto Grand Prix Jürgenem van den Goorberghem. Tento 33 roků starý jezdec minulý víkend již s týmem poprvé testoval a není tajností, že tým celkem solidně jízdou na továrním stroji Yamaha YZF R6 nadchl. Pro tento italský tým znamenaly výsledky testu opět trochu příjemné oživení po starostech jenž prožili v posledních týdnech.
Okurková sezóna začala týmu Yamaha Belgarda celkem normálně. Byl listopad a testovalo se na okruhu Valencia. Jenže jezdec týmu Paolo Casoli měl při těchto testech docela normální havárii, ale jak se později ukázalo, při léčbě následků, pro Casoliho znamenala havárie to poslední co v tomto sportu vykonal jako aktivní jezdec. Trauma, kterým Casoli trpěl právě po této havárii se při léčbě nelepšilo a tak nastoupil Paolo k odbornému vyšetření k panu profesorovi Carlo Bollinimu do Bellarijské nemocnice v Bologni. Závěr vyšetření znamenal nejen pro Casoliho doslova šok a to když mu pan profesor řekl, že jediné řešení je konec aktivní kariéry nebo při dalším pádu hrozí vážné komplikace. Paolo Casoli si totiž při některém ze svých předchozích pádů poškodil tkáň (anencephaly). Paolo Casoli se tedy rozhodl přijmout radu zkušeného lékaře a po dvacetileté kariéře ukončil svou úspěšnou kariéru.
“Lékaři byli čestní a otevřeně mi řekli, že pokud znova havaruji můžu mít vážné problémy jenž můžou doslova zničit mou budoucnost“, říkal Casoli k celé záležitosti. “Je to příliš velké riziko, které nechci podstoupit. Jsem opravdu velmi smutný z mého odchodu po dvaceti letech závodění a to v roce, kdy jsem měl mít novou rychlou Yamahu, nejlepší pneumatiky a ctižádost vyhrát titul Mistra Světa třídy Supersport. Musím však myslet na mou rodinu, oni jsou můj hlavní důvod žít. Mám syna, manželku a báječné rodiče, kteří již prožili se mnou mnoho rizik jenž jsem podstoupil. Je čas upřednostnit rodinu, zastavit se.“
Aby toho nebylo pro tým Yamaha Belgarda málo, ze stejných, tedy zdravotních důvodu ukončil svou kariéru i druhý jezdec týmu James Whitham. Ten si na záhadu okolo svého oka stěžoval již ke konci loňského roku a vyhledal proto lékařské ošetření. Nyní se tento problém zvětšil. Pokud žije James normální život, doplněný běžnými aktivitami každého občana této planety, je vše v naprostém pořádku, pokud ovšem James zvýší svůj stres tak se začíná projevovat ona prazvláštní nemoc, při které ztrácí Whitham vidění na jedno oko. Jak si dovedete jistě představit, jezdec během závodu prožije mnoho stresových okamžiků a to je právě ten důvod proč James Whitham končí svou kariéru špičkového jezdce. Po lékařské prohlídce doktoři zjistili, že pravděpodobnou příčinou této nemoci může být chemoterapie, kterou Whitham prodělal v roce 1995 kvůli Hodgkinsonově nemoci (snad je to tak dobře), formě lymfatické rakoviny, ze které se James zcela vyléčil.
“Tohoto problému jsem si začal všímat na konci minulé sezóny a diskutoval jsem o něm s mým týmem“, říkal James Whitham. “Při prvních dvou zimních testech jsem si toho nevšiml, protože jsem jezdil pomalu na mokrém asfaltu. Teď o posledním víkendu při suchém testu se opět projevil tento problém. Nemohu si nyní důvěřovat a přitom důvěra je to nejdůležitější. Nechtěl bych dostat sebe nebo někoho jiného do nebezpečí a navíc, chlapci z Belgardy jsou jako moje rodina a oni si zaslouží mít jezdce, který je stoprocentně zdráv. Vím, že letošní motocykl bude dobrý, dost dobrý na vítězství v šampionátu, a proto je důležité, aby měli toho nejlepšího jezdce. Je to pro mě těžké rozhodnutí, závodění bylo celý můj život, všichni mojí přátelé jsou zde okolo závodů. Vím, že bych to neměl říkat, ale budu to tady postrádat."
Odchod dvou legend čtyřtaktních motocyklů znamená těžkou ránu pro supersporty, ale Jürgen minimálně jednoho jistě nahradí. O druhém jezdci prozatím nebylo rozhodnuto, nebylo zatím rozhodnuto ani o tom, zda vůbec tým dva jezdce nasadí.

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist