Anketu Zlatý volant 2017 vyhrál Lacko, Zlatá řídítka má Milík

Ve 41. ročníku motoristické ankety Zlatý volant 2017 získal od odborné poroty nejvíce bodů mistr Evropy v závodech tahačů Adam Lacko, který tak jasně ovládl kategorii Závody na okruzích. Zlatá řídítka pro nejlepšího motocyklového jezdce získal plochodrážní závodník a vítěz Zlaté přilby Václav Milík. Mezi letošními vítězi má doposud nejvíce Zlatých volantů Jan Kopecký, který již po desáté zvítězil v kategorii Rally a maratony. Nejtěsnějším rozdílem jediného bodu skončila kategorie Motokáry. Server Motorkáři.cz měl letos svého zástupce jak v odborné porotě, tak na slavnostním večeru, který proběhl ve čtvrtek večer v kongresovém sále PVA Expo v pražských Letňanech.

Kapitoly článku

Za sezónu 2017 se na Zlatém volantu rozdaly ceny v celkem 13 kategoriích. V sedmi z nich o vítězi rozhodla odborná porota. Trofej Zlatého volantu získal v kategorii Autocross a rallycross Petr Nikodém, který vybojoval 1. místo v ME v autocrossu v kategorii Buggy1600 a zlato získal také v MMČR. Závody do vrchu vyhrál Tomáš Vavřinec. Ten zajel celkově druhé místo v mistrovství Evropy v kategorii 1. Vítězem kategorie Motokáry se stal Patrik Hájek, který má na kontě druhé místo v ME v kategorii KZ a druhé místo ve WSK Super Master Series v kategorii KZ2. Na okruzích obhájil své loňské vítězství Adam Lacko, vítěz mistrovství Evropy tahačů.

„Mám velkou radost, protože po mém celoživotním snažení jsem konečně získal titul mistra Evropy v tahačích. Zlatý volant je tedy krásnou tečkou za úspěšnou sezónou. Nový design trofeje Zlatý volant má karbonový podstavec, stejně jako pohár z ETRC, takže se vedle sebe budou skvěle vyjímat,“ říká vítěz kategorie Závody na okruzích Adam Lacko, držitel ceny Zlatý volant z let 2012 a 2016.

Kategorii Rally a maratony ovládl již po desáté Jan Kopecký. „Pro mě je Zlatý volant nejprestižnější ocenění, které může závodník v Česku dostat, protože porota se skládá z odborných novinářů, kteří dění v motorsportu bedlivě sledují. Mé poděkování směřuje týmu Škoda Motorsport, protože bez jejich podpory bychom takových výsledků nemohli dosahovat. Beru to tak, že cenu dostáváme spolu s mým skvělým spolujezdcem Pavlem Dreslerem. V autě sedíme dva a na výsledku máme podíl 50:50.“

Nejlepším motocyklovým závodníkem roku 2017 se stal plochodrážník Václav Milík. Čerstvý držitel Zlatých řídítek skončil loni šestnáctý v MS, třetí v ME a zvítězil ve Zlaté přilbě města Pardubic. V anketě uspěl poprvé v roce 2016, kdy získal třetí místo. Václav Milík bohužel na slavnostním večeru chyběl, nicméně vzhledem k jeho talentu to věřím nebudou poslední Zlatá řídítka, která vyhrál. Do finálové trojice se probojoval Libor Podmol a Karel Abraham.

Nakonec porota udělila zvláštní cenu Elišky Junkové nejlepší závodnici mezi ženami. Její držitelkou se za uplynulý rok stala Barbora Holická, která vybojovala vítězství v Dámském poháru ČR v rally a také zvítězila ve skupině 9 na mistrovství ČR v rally.

Nelehký úkol měli tentokrát porotci při výběru vítěze ceny Zlaté oko pro nejlepší fotografii z oblasti motorsportu. Do soutěže totiž bylo přihlášeno rekordních 250 snímků. Vítězná fotografie se jmenuje Vale a jde o portrét motocyklového závodníka Valentina Rossiho. Za dobu existence Zlatého oka poprvé zvítězil portrét a poprvé zvítězila černobílá fotografie. Jejím autorem je Jan Stárek. Ten vyfotil zamyšleného Valentina Rossiho těsně před startem, protože jak uvedl: „Je těžké zachytit Valeho, aby se nesmál."

Ve třech kategoriích vybírali vítěze fanoušci, a to formou internetového hlasování. Cenu za sportovní automobil roku si odnese Subaru WRX STI. Tento model byl vystaven na galavečeru v Letňanech, v rámci tzv. gridu. Kategorii motoristická událost roku po těsném souboji s finále ETRC na autodromu v Mostě nakonec opanovala zlínská Barum Czech Rally. Zcela novou kategorií se stal Počin v oblasti e-mobility a autonomního řízení, ve které zvítězila společnost Siemens se svou rychlodobíjecí stanicí pro elektromobily. Zvláštní cenu pořadatele si odnesli zástupci společnosti Nexen Tire Europe s.r.o., a to za zlepšení testovacích podmínek na českých okruzích.

Chloubou letošního Zlatého volantu byly VIP osobnosti světového motorsportu David Coulthard, slavný pilot F1 ze Skotska a Mick Doohan, pětinásobný mistr MotoGP v kategorii do 500cm3 a jeden z nejúspěšnějších motocyklových závodníků všech dob. Oba pánové přijali pozvání pořadatele a v rámci galavečera obdrželi každý cenu Osobnost světového motorsportu. Tuto cenu získal také věhlasný německý závodník Hans-Joachim Stuck, který se nakonec nemohl pražského galavečera zúčastnit. Na slavnostní galavečer zavítal také pětinásobný vítěz 24H Le Mans Frank Biela.

Vyhlášení ankety se premiérově konalo v kongresovém sále PVA Expo v pražských Letňanech. Anketa se představila v novém kabátě. Na místě nechyběl startovní rošt plný závodních aut a další tematická výzdoba. Záznam z vyhlášení odvysílá Česká televize na programu ČT Sport v 15.40 hod ve středu 28. února.

O sportovních vítězích rozhodla odborná porota, do které bylo nominováno 35 porotců. Anketa Zlatý volant byla letos spojena s nadací Keep Fighting. Fanoušci a partneři mohli finančně podpořit neziskovou organizaci inspirovanou životem sedminásobného mistra světa F1 a jednoho z nejlepších závodníků všech dob Michaela Schumachera. Výkonné ředitelce nadace Sabině Kehmové byl předán šek na 503 tisíc korun, které se v rámci kampaně podařilo vybrat.

„Gratuluji vítězům, děkuji partnerům a také široké veřejnosti, která hlasovala letos vůbec poprvé. Máme velkou radost také z toho, že se nám na Zlatý volant podařilo dostat světové hvězdy Davida Coultharda a Micka Doohana, kteří převzali ocenění Osobnost světového motorsportu. Jejich účast byla svátkem pro všechny přítomné fandy,“ uvedl Josef Zajíček z pořadatelské agentury Pozitif.

Kompletní výsledky všech kategorií včetně počtu bodů

Vítězové sportovních kategorií:

Autokros a rallyekros: Petr Nikodém (40), Aleš Fučík (25), Roman Častoral (12)
Závody do vrchu: Tomáš Vavřinec (20), David Komárek a Lukáš Vojáček (shodně 13)
Motokáry: Patrik Hájek (32), Adam Kout (31), Dušan Kouřil (8)
Závody na okruzích: Adam Lacko (53), Petr Fulín (37), Josef Král (11)
Rally a maratony: Jan Kopecký (44), Martin Prokop (35), Václav Pech (8)
Zlatá řídítka: Václav Milík (32), Libor Podmol (26), Karel Abraham (20)
Cena Elišky Junkové: Barbora Holická (27), Veronika Cichá (18), Gabriela Sajlerová (17)

Vítězové ostatních kategorií:

Zlaté Oko: fotografie s názvem „Vale“ autor Jan Stárek

Veřejné kategorie (poprvé v nich hlasovala veřejnost)
Sportovní automobil roku: Subaru WRX STI
Motoristická událost roku: Barum Czech Rally Zlín
Počin v oblasti e-mobility a autonomního řízení: Rychlonabíjecí stanice Siemens

Ostatní ocenění:

Osobnost světového motorsportu: David Coulthard, Mick Doohan a Hans-Joachim Stuck
Cena pořadatele: Nexen Tire Europe s.r.o.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist