Anketa Zlatý volant zveřejňuje finalisty čtyř kategorií

Pořadatelé tradiční motoristické ankety Zlatý volant zveřejňují finalisty čtyř kategorií: Sportovní auto roku, Motocykl roku, ECOCAR a Motoristická událost roku. „V tuto chvíli odtajňujeme tři nejlepší z každé kategorie. V těchto čtyřech kategoriích jsme obdrželi bezmála deset tisíc hlasů, ve všech kategoriích dohromady pak skoro 30 tisíc,“ říká výkonná ředitelka pořadatelské agentury Pozitif Jana Svobodová. Vítězové budou vyhlášení 20. února na galavečeru Zlatý volant v pražské Pragovce.

Jde o první čtyři z celkových dvanácti kategorií Zlatého volantu. V těchto čtyřech kategoriích o výsledcích rozhodli fanoušci v internetovém hlasování. Finalisté sportovních kategoriích, ve kterých má hlavní slovo odborná porota, budou zveřejnění v následujících dnech.

V kategorii Motoristická událost roku získaly z 13 nominovaných událostí nejvíc hlasů motoristická slavnost Legendy Praha, závod MotoGP, který se konal na brněnském Masarykově okruhu a do třetice také loňský obhájce vítězství v této kategorie Barum Czech Rally Zlín. Letošní vítěz obdržel od fanoušků více než 1000 hlasů.

Mezi sportovními auty získaly přes tisíc hlasů hned dva modely a před třetím v pořadí mají slušný náskok. Pohár pro vítěze si může odnést třeba jediná zadokolka z dílny Subaru, sportovní model s dvoulitrovým motorem nesoucí označení BRZ. Dalším z finalistů je nejostřejší devětsetjedenáctka z dílny Porsche, která může jezdit v běžném provozu – model 911 GT3 RS se čtyřlitrovým atmosférickým šestiválcem s výkonem přes 500 koní, držitel nového rekordu na Nürburgringu z roku 2018. Třetím finálovým autem je italská krasavice Alfa Romeo Giulia QV.

Fanoušci historicky poprvé volili také motocykl roku. Ze 17 nominovaných modelů vybrali tři finalisty. Jedním z nich je závodní silnička BMW S 1000 RR. Novinka, která navazuje na populární model z roku 2009, je s výkonem přes 200 koní a hmotností pod 200 kg lehčí, výkonnější a rychlejší. Další finalista je také superbike, také čtyřválec, jen ještě o něco lehčí a o něco výkonnější – je jím italský superbike Ducati Panigale V4 S. Aby finále mezi motocykly nebylo jen soubojem superbiků, rodokmen třetího finalisty vede k dakarským závodům – Honda CRF1000l Africa Twin Adventure Sports.

Také ekologická kategorie pro sériové automobily s alternativními pohony ECOCAR zná své finalisty. Jedním z možných vítězů je hned nejvýkonnější sériově vyráběné Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid, auto, které se na stovku dostane za 3,4 vteřiny poháněné výkonem neuvěřitelných 680 koní. Dalším adeptem na vítězství je japonské plug-in hybridní SUV Mitsubishi Outlander PHEV. Do trojice nejpopulárnějších ekologických aut se probojovala také domácí škodovka s modelem Octavia G-Tec s pohonem na zemní plyn CNG.

Veškeré informace o anketě Zlatý volant a také vstupenky na galavečer jsou k vidění na webu www.zlatyvolant.cz.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist