AMA Superbike - Fontana

Druhý podnik šampionátu AMA Superbike se konal o posledním víkendu na kalifornském okruhu ve Fontaně. Z překvapivého double se radoval bývalí šampión Mat Mladin.

AMA Superbike – 1. závod (sobota)
První závod se stal kořistí australského jezdce Mata Mladina jenž nejprve vedl tovární stroj Suzuki GSX-R1000 na třetí pozici, ale s postupujícím závodem se dokázal prosadit přes své soupeře a s náskokem projet vítězně cílem. “Měl jsem po sebou dobrý motocykl a když ho máte takový, můžete odvest dobrou práci“, říkal spokojený vítěz v cíly závodu.
Jako druhý projel cílem další tovární stroj Suzuki GSX-R 1000 Yoshimura Suzuki, který pilotoval nestor amerických okruhu Aaron Yates. “Zpočátku jsem se hodně snažil, ale bohužel jsem tentokrát neměl motocykl k boji s Mladinem“, řekl naopak po závodě Doule A-Aaron
Jako třetí projel cílem Eric Bostrom na továrním převrtaném stroji Kawasaki ZX-7RR, jenže po závodě byl eBoss penalizován deseti sekundami za neprojetí jednoho z kuželů vyznačujícím šikanu na oválu ve Fontaně. eBoss si po závodě nebyl vědom kde k tomuto incidentu došlo a připomínal, že neměl z tohoto žádný užitek ovšem proti rozhodnutí nepodal protest. “Nezávodim pro třetí nebo čtvrté místo“, řekl eBoss na adresu své penalizace. Šéf AMA Pro Racing pan Ron Barrick vše důkladně prozkoumal na videu a potvrdil rozhodnutí. Když video viděl i Eric Bostrom řekl, že v inkriminované zatáčce byli předním dva pomalejší jezdci, které chtěl předjet. “Byli tam dva jezdci uprostřed šikany a tak jsem je chtěl předjet vlevo“, uzavřel celou záležitost eBoss.
Penalizace Erca využil jeho bratr, který se tak stal třetím jezdcem jenž doplnil stupně pro vítěze.
Výsledky prvního závodu třídy Superbike
1. Mat Mladin - Yoshimura American Suzuki - Suzuki GSX-R1000
2. Aaron Yates - Yoshimura American Suzuki - Suzuki GSX-R1000
3. Ben Bostrom - American Honda - Honda RC51
4. Eric Bostrom - Kawasaki Racing - Kawasaki ZX-7RR
5. Miguel DuHamel - American Honda - Honda RC51
6. Kurtis Roberts - Erion Honda - Honda RC51
7. Larry Pegram - Dream Team Racing - Ducati 998RS
8. Jason Pridmore - Attack Suzuki - Suzuki GSX-R1000
9. Steve Crevier - Suzuki GSX-R1000
10. Shawn Higbee - KWS Suzuki - Suzuki GSX-R1000
AMA Superbike – 2. závod (neděle)
Dramatický průběh měl druhý závod třídy Superbiků, který se jel v neděli. Nejprve předčasně odstartoval Mat Mladin a tak pochopitelně musel následovat trest (v AMA Pro Racing se v tomto případě uděluje průjezd boxovou komunikací), který neodradil Mladina v boji o vítězství. Po odpykání trestu Mladin ztrácel na osmém místě více jak deset sekund na nejlepší jezdce, ale jízdou při které překonával všechny ostatní piloty v každém kole skoro o sekundu se začal dotahovat ne vedoucího jezdce v závodě. Vše spělo dle jeho časů, že ke konci závodu dojede v té době vedoucího Kurtise Robertse, jenže závod se nečekaně zdramatizoval.
Ve dvanáctém kole havaroval třetí jezdec pořadí závodu, kterým byl Aaron Yates jenž sice ještě uvedl do chodu svou Suzuki, ale vytékající olej z jeho motoru zapříčinil havárii Larryho Pegrama. Pořadatelé ihned vyvěsili červené vlajky a závod byl přerušen i když televizní kamery zachytili Pegrama jak roztlačuje dvouválcovou Ducati 998RS. Olej na trati byl nebezpečný pro ostatní jezdce.
Po restartu závodu jako blesk vyrazil Eric Bostrom, kterého následoval Kurtis Roberts jehož ovšem záhy dojel tento víkend vynikající Mat Mladin se skvěle připravenou čtyřválcovou Suzuki GSX-R1000. Po tvrdém, ale krátkém souboji podlehl Roberts Mladinovi a začal si hájit třetí místo. Mladin naopak pokračoval ve své stíhačce za vedoucím eBossem.
Když Mladin dostihl vedoucího Erica Bostroma bylo jasné, že vítězství si již nenechá ujít. V šestnáctém kole se dostal Mladin definitivně do vedení a když poté přidal i několik nejrychlejších kol závodu včetně nového rekordu okruhu (1:25,4), přijel jako vítěz s náskokem 6,3 sekundy na druhého Erica Bostroma. Třetí projel cílem Kurtis Roberts, leč za stejný prohřešek jako v prvním závodě Bostrom byl i Kurtis penalizován a odsunut tak do hlouby výsledkové listiny. Třetí místo tak spadlo do klína kanadskému veteránovi Miguelu DuHamelovi.
Prakticky se dá říci, že absolutní hvězdou víkendu ve Fontaně byl australský jezdec Mat Mladi, který si za sobotu a neděli připsal své patnácté a šestnácté vítězství ve třídě AMA Superbike. Po ročním kralování Nicka Haydena v loňské sezóně se tak dostává Mat Mladin opět ne nejlepší místa amerického šampionátu.
“Motocykl je stále ještě nový“, říkal spokojený dvojnásobný vítěz Mat Mladin v cíly druhého závodu. “Motocykl však vypadá vhodný k mému jezdeckému stylu. Je jako můj starý motocykl, se kterým jsem vyhrál dva šampionáty.“ Když se reportér dělající po závodě s Mladinem rozhovor pro diváky zeptal zda by vyhrál i kdyby nebyl závod přerušený, opověděl Mladim stroze – ANO (poznámka – v AMA Pro Racing jsou při přerušení závodu odlišné pravidla od nám známých evropských regulí – časy se nesčítají, ale startuje se znova pouze s novým pořadím na startovním roštu dle pořadí při přerušení závodu).
Druhý v cíly Eric Bostrom odpovídal na otázku ohledně nových pravidel pro třídu Superbike. eBoss si myslí, že v případě srovnání jeho a Mladinova stroje nejsou motocykly sobě rovné (Bostrom má čtyřválcový stroj o obsahu 750 ccm upravený zhruba na obsah okolo 770 ccm zatímco Mladin používá plnokrevný čtyřválcový stroj o obsahu 1000 ccm, ale pochopitelně s úpravou přívodu vzduchu. “Rozdíl vidíte pokud si vzpomenete jak jsme jezdili vloni a jaký rozdíl je mezi mnou a Mladinem s Yatesem v letošní sezóně“, říkal Eric Bostrom reportérům.
Výsledky druhého závodu třídy Superbike
1. Mat Mladin - Yoshimura American Suzuki - Suzuki GSX-R1000
2. Eric Bostrom - Kawasaki Racing - Kawasaki ZX-7RR
3. Miguel Duhamel - American Honda - Honda RC51
4. Aaron Yates -Yoshimura American Suzuki - Suzuki GSX-R1000
5. Kurtis Roberts - Erion Honda - Honda RC51
6. Ben Bostrom - American Honda - Honda RC51
7. Anthony Gobert - Ducati Austin - Ducati 998RS
8. Jordan Szoke - Corona Extra Suzuki - Suzuki GSX-R1000
9. Shawn Higbee - KWS Suzuki - Suzuki GSX-R1000
10 Steve Crevier - Suzuki GSX-R1000
11 Andrew Deatherage - Woody's Service - Suzuki GSX-R1000
12 Vincent Haskovec - Hooters Suzuki - Suzuki GSX-R1000
Celkové pořadí třídy AMA Superbike po třech závodech
1. Mat Mladin (100 bodů)
2. Miguel Duhamel (92)
3. Ben Bostrom (87)
4. Aaron Yates (86)
5. Eric Bostrom (85)
6. Kurtis Roberts (80)
7. Shawn Higbee (64)
8. Andrew Deatherage (60)
9. Vincent Haskovec (55)
10. Larry Pegram (51)
AMA Supersport
Druhý nejsledovanější šampionát mistrovství AMA Pro Racing je továrnou Honda podporovaná třída Supersport, ve které ve Fontaně dominoval zkušený britský pilot Jamie Hacking na továrním stroji Yamaha YZF R6 jenž o 2,5 sekundy zanechal za svými zády kolegu z týmu Graves Yamaha australského člena klanu Gobertů Aarona. Třetí místo obsadila továrna Kawasaki prostřednictvím naopak člena klanu Haydenů, nejstarším Tommym jenž porazil a na čtvrté místo odsunul třetího jezdce týmu Graves Yamaha Damona Buckmastera jenž stejně jako Hacking a Gobert jezdí továrnu Yamaha YZF R6 (na továrním stroji Yamaha týmu Graves jezdí ještě jako čtvrtý Jason DiSalvo).
Výsledky závodu třídy Supersport
1 Jamie Hacking - Graves Motorsport - Yamaha YZF R6
2 Aaron Gobert - Graves Motorsport - Yamaha YZF R6
3 Tommy Hayden - Kawasaki Racing - Kawasaki ZX-6RR
4 Damon Buckmaster - Graves Motorsport - Yamaha YZF R6
5 Ben Spies - Yoshimura American Suzuki - Suzuki GSX-R600
6 Doug Chandler - No Limit Honda - Honda CBR 600RR
7 Miguel DuHamel - American Honda - Honda CBR 600RR
8 Jason DiSalvo - Graves Motorsport - Yamaha YZF R6
9 Roger Lee Hayden - Erion Honda - Honda CBR 600RR
10 Jake Zemke - Erion Honda - Honda CBR 600RR
11 Alex Gobert - Erion Honda - Honda CBR 600RR
12 Marty Cragill - Bruce Transportation - Honda CBR 600RR
13 Tony Meiring - Kawasaki Racing - Kawasaki ZX-6RR
V čele šampionátu si začíná vytvářet malý náskok Jamie Hacking (69 bodů) před svým týmovým kolegou Aaronem Gobertem (55) jenž je naopak pronásledován Miguelem DuHamelem (53) a Damonem Buckmasterem (53). Páté místo patří čtvrtému jezdci továrny Yamaha mezi první pěticí Jasonu DiSalvovi. Tovární tým Graves Yamaha tak již na začátku sezóny ukazuje proč se vzdal své účasti ve třídě Superbike a plně se začal soustředit na velice ekonomicky přitažlivou (pro podporu prodeje japonských továren) třídu Supersport.
AMA Superstock (750 ccm)
V závodě třídy Superstock, který v USA jezdí na rozdíl od Evropy motocykly o objemu do 750 ccm dominoval tovární tým Kawasaki jenž se svou převrtanou šestistovkou ZX-6RR (636 ccm) obsadil první a třetí místo když zvítězil nejstarší člen rodiny Haydenů Tommy před Adamem Fergussonem (Suzuki GSX-R750) a svým týmovým kolegou Tony Meiringem.
Dobrý výkon opět podal náš jediný zástupce v seriálu AMA Pro Racing Vincent Haskovec jenž k solidním umístněním v závodech třídy Superbike přidal páté místo ve své hlavní třídě Superstock.
Výsledky závodu třídy Superstock
1. Tommy Hayden - Kawasaki Racing - Kawasaki ZX-6RR
2. Adam Fergusson - Corona Extra Suzuki - Suzuki GSX-R750
3. Tony Meiring - Kawasaki Racing - Kawasaki ZX-6RR
4. Chris Caylor - Suzuki GSX-R750
5. Vincent Hascovec - Hooters Suzuki - Suzuki GSX-R750
6. Jimmy Moore - Corona Extra Suzuki - Suzuki GSX-R750
7. Jamie Stauffer - Libasci - Yamaha YZF R6
8. John Haner - Suzuki GSX-R750
9. Jason DiSalvo - Graves Motorsport - Yamaha YZF R6
10. Josh Hayes - Attack Suzuki - Suzuki GSX-R750
AMA Formula Xtreme
Ben Spies si v závodě Formula Xtreme jenž měla v této sezóně teprve první představení dojel pro vítězství. V této třídě startují litrové motocykly bez větších úprav, je to obdoba evropských Superstocků a stejně jako v Evropě převažuje ve startovním poli jezdců motocykl Suzuki GSX-R1000. Pro druhé místo si dojel jeden z favoritů závodu Jake Zemke před třetím Marty Cragillem.
Výsledky závodu třídy Formula Xtreme
1. Ben Spies – Yoshimura American Suzuki - Suzuki GSX-R1000
2. Jake Zemke - Erion Honda - Honda CBR 954RR
3. Marty Cragill - Bruce Transportation - Honda CBR 954RR
4. Josh Hayes - Attack Suzuki - Suzuki GSX-R1000
5. Damon Buckmaster - Graves Motorsport - Yamaha YZF R1
6. Roger Lee Hayden - Erion Honda - Honda CBR 954R
7. Steve Rapp - Valvoline Emgo Suzuki - Suzuki GSX-R1000
8. Adam Fergusson - Corona - Suzuki GSX-R1000
9. Aaron Gobert - Graves Motorsport - Yamaha YZF R1
10. Jimmy Moore - Corona Extra Suzuki - Suzuki GSX-R1000
GP 250 ccm
Své součastné postavení ve třídě dvoutaktů potvrdil zkušený Richard Oliver jenž svou Yamahu TZ připravovanou vlastním týmem přivedl opět vítězně do cíle závodu před Charlesem Sorensenem, kterého známe například z loňské Grand Prix 250 ccm ve Valencii. Třetí místo patřilo irskému Simonovi Turnerovi.
Výsledky závodu třídy GP 250 ccm
1. Rich Oliver - Yamaha Team Oliver- Yamaha
2. Chuck Sorensen - Aprilia Stargel - Aprilia
3. Simon Turner - Priority Racing - Honda
4. Colin Jensen - Jensen Stern - Aprilia
5. Perry Melneciuc - Sunsports Yamaha – Yamaha

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist