24 hodin Le Mans - závod (1)

Dnes v 15:00 odstartoval náročný závod na okruhu Bugatti ve Francii. První aktuální informace z tohoto závodu uvnitř článku.

Dnes přesně v 15:00 hodin byl odstartován 26. ročník slavného závodu 24 hodin Le Mans. Celkem 54 motocyklů se vydalo pod částečně zataženou oblohou, ale v suchých podmínkách na extrémně náročný závod. Výborně odstartoval do závodu tým GMT94 jehož stroj v úvodu pilotoval Sebastian Scarnato. Ovšem byl to právě nejlepší jezdec kvalifikace Sebastian Gimbert, který na druhém stroji týmu Suzuki Castrol obsadil místo lídra závodu a začal všem ujíždět. Za jeho záda se již v průběhu prvního kola dostal překvapivě Julien Da Costa s tovární Kawasaki ZX-9R, ale jeho snaha nedosáhla na kýžený úspěch a v několika následných kolech se začal propadat. Po několika kolech, které věnoval Brian Morrison na prvním stroji týmu Suzuki Castrol zahřátí pneumatik, se na začátku pátého kola dostal na druhou pozici a vydal se za svým kolegou na dvojkovém stroji, který mezitím nasadil pekelné tempo.
Během prvních pěti hodin závodu se jezdilo na suchu, přesto závod provází množství pádů, které často zhatí naděje na solidní výsledek. Své naděje po solidním startu již ztratil Juniorský tým Suzuki, který pro poruchu stál dlouho v boxech. Po úvodním třetím místu (v sedmém kole) se nyní nachází až na 43. místě. O něco lépe je na tom tým jenž skvěle rozjel závod, tedy světový tým GMT94 jenž ze stejných důvodů klesl po první hodině až na třetí místo od konce. Nyní po návratu do závodu se dokázal tým GMT94 propracovat již na 39 pozici, ovšem s 18. koly ztráty na vedoucí stroj Suzuki GSX-R1000.
V současné době se na čele závodu stále drží tovární dvojice motocyklů Suzuki, které se s každou zastávkou v boxech střídají ve vedení (navrch má však stroj č. 2). Ve stejné situaci se nachází boj o třetí místo kde si pozice s každou zastávkou v boxech přechodně střídají tovární Kawasaki ZX-9R (Team Kawasaki Igol/ART) a stroj číslo 12, tedy Yamaha YZF R7 týmu Free Bike Performance (zároveň vedoucí stroj třídy Superbike), kteří však již mají shodně čtyři kola ztráty.
Aktuální pořadí závodu po 5. hodinách a 20. minutách
1. #1 - Suzuki 178 kol
2. #2 - Suzuki -5,008 sec
3. #11 - Kawasaki - 4 kola
4. #12 - Yamaha -25,025 sec
5. #91 - Suzuki -5 kol
6. #8 - Kawasaki -6 kol
7. #45 - Suzuki -38,044 sec
8. #86 - Yamaha - 8 kol
9. #13 - Suzuki - 9 kol
10. #56 - Suzuki -46,046 sec

Informace o redaktorovi

Motorkáři.cz - (Odebírat články autora)
Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist