Most přivítal tradiční okruhový den na rozjezd

V pondělí 18. dubna zahájila česká okruhová agentura Raceczech svojí první akcí v Česku novou a to již sedmou závodní sezónu u nás. Bylo to víceméně stejné jako každý rok a přesto ve spoustě věcech nové.

Ani první rozježdění v Rijece na začátku března ani tento úvodní Most se nepočítají do závodního seriálu Bikers Cup. Oba tyto podniky jsou určeny především pro rozježdění se do nové sezóny a vyzkoušení si všeho co jezdci během zimy zkoušet nemohli. Je tomu přizpůsobena i maximální propustnost na dráze do 25 jezdců. Letos tu je navíc i horká mostecká novinka, nový asfalt v posledních dvou zatáčkách. No posledních dvou. Je ho vlastně dohromady 600 metrů, což už je pořádný kus a tak se testovaly nejen nové motorky a kombinézy, ale i tahle nová část trati.

Počasí se po propršeném a studeném víkendu nakonec otočilo čelem a pod slunečnou oblohou s občasným mráčkem dovolilo všem vytvořit perfektní podmínky pro první tréninky. Po administrativní přejímce, ranním brífingu a nezbytném školení pro nováčky, kteří přijeli okusit autodrom poprvé začali první volné tréninky rozdělené do čtyřech výkonnostních skupin. Během dopoledne si zajela každá skupina tři dvacetiminutovky a odpoledne ještě jednu.

Po obědě pak přišly na řadu tři závody Open. Jsou to závody, které se nerozdělují podle obsahu nebo typu motocyklu, ale záleží čistě jen na zajetém čase v dopoledních trénincích, proto spolu na jednom roštu může stát klidně litr s šestkou nebo i nadupaným naháčem. Tohle rozdělení je na začátek sezóny tou nejideálnější volbou, protože spolu v závodě jedou jezdci s vyrovnanými časy a tak dochází jen minimálně k nebezpečným předjížděcím manévrům.

Open 3

Jako první byl na řadě závod Open3. Závod byl vypsán na 6 kol. Závod vyhrál bezpečně Adam Frídel na dvouválcové KTM RC8, který startoval až z druhé řady, ale skvělým startem a jízdou bez chyb jako první protnul pomyslnou cílovou pásku. Jako druhý viděl šachovnicový praporek Daniel Beneš startující na žluto-bílo-černé Yamaze R6 kterému se ne úplně povedl start, ale postupně se během prvních kol dostal zase zpět na svojí výchozí pozici, když startoval z druhého místa. Třetí dojel Josef Paločko na zelené Kawasaki ZX-10 který se taky krásnou jízdou dostal během úvodních kol z páté pozice po prvním kole až na bronzový stupínek. Pomyslnou bramborovou medaili si tak odnesl Luboš Drienovský startující z pole position a pátý skončil Martin Radouš na MV Agustě.

Open 2

Druhý závod už byl zcela vyrovnaný a byl plný opravdových soubojů od začátku až do konce. Svoje by o tom mohl říct jeho vítěz, Vincenzo Kheller na BMW S1000RR startující až z třetí řady. Postupně se propracovával startovním polem, kdy po prvním kole byl pátý a v tom předposledním pokořil i na Yamaze R6 jedoucího Ondřeje Kubičku, který startoval z pole position, celý závod vedl, ale ke konci už nestačil odolat výborně jedoucímu Khellerovi a jeho silnému stroji BMW.

Třetí místo obsadil Ondřej Plesl s černou Kawasaki ZX-10 startující taktéž z třetího místa na roštu, který se velmi pěkně posouval po ne úplně povedeném startu, kdy se propadl až na páté místo každé kolo zase postupně dopředu. Čtvrtý dojel Konrad Decker z Německa na Kawasaki ZX-10 a na páté místo taktéž s Kawasaki, ale tentokráte ZX-6 dorazil Adam Vágner.

Open 1

Tento závod byl to nejrychlejší, co jsme ten den mohli vidět a že bylo na co koukat. Samostatnou kapitolou byl start několikanásobného účastníka mistrovství světa Maxe Neukirchnera. Tento sympatický rodák ze Stollbergu nejen že přijel vyzkoušet nový mostecký asfalt, ale stačil ještě jezdit i jako instruktor a upřímně bylo opravdu na co koukat. Max startoval do závodu jako poslední z boxové uličky, během pěti kol stačil předjet prvního jezdce a poslední kolo džentlmensky zatáhnul do depa a s nejrychlejším časem 1:38.56 přenechal podium konkurenci.

První místo tak obsadil Jan Kratochwil na nové Yamaze R1 jedoucí z pole position který svou čistou jízdou a systémem start-cíl dojel i první do cíle. Druhé místo obsadil Christian Gutlein na bílém BMW S1000RR startující z čtvrtého místa. Na třetím místě dojel první český zástupce Martin Havlík na BMW S1000RR který až do posledního kola sváděl boj právě s Gutleinem o druhé místo. Na čtvrté místo se propracoval Matthias Schlensok na Kawasaki ZX-10 a hned za ním závod dokončil na novou R1 letos z šestek přestoupivší Michael Trotscher.

Na závěr celé akce už následovala jen hodinová open pit-lane, kde si mohli ještě do sytosti zajezdit za krásného počasí všichni, co měli mosteckého asfaltu po tomto úžasném dnu málo. Počasí vyšlo velmi dobře, účast hojná a ježdění fair play s minimem pádů.

Tak dopadl úvodní letošní podnik Raceczech v této sezóně na území ČR a nezbývá než pozvat za tři týdny na brněnský Masarykův okruh v termínu 11. - 12. května, kde proběhnou první den volné jízdy a tréninky a druhý den tradiční závody Bikers Cup v kategoriích 600, 1000 a Naked. A nezapomeňte, že předprodej za cenu 4100,-Kč nebo 158€ končí již v úterý 26.4.!

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (5x):



TOPlist