TT 2017 – Senior TT vyhrál Dunlop, Hutchinson je zraněný

Vrchol 110.ročníku Tourist Trophy na ostrově Man, superbikové klání PokerStars Senior TT, vyhrál jezdec ze Severního Irska Michael Dunlop, který si na své konto připsal již patnáctý triumf TT a vůbec první pro Bennetts Suzuki GSX-R1000. Druhý závod dokončil Peter Hickman a třetí v cíli byl Dean Harrison. Český závodník Kamil Holán je osmadvacátý a získává bronzovou repliku.

Závod superbiků byl ve druhém kole z šesti přerušen červenými vlajkami. Důvodem byla nehoda šestnáctinásobného vítěze TT Iana Hutchinsona na sedmadvacáté míli horského okruhu. Jezdce stáje Tyco BMW letecky přepravili do nemocnice se zlomenou stehenní kostí. Později byl znovu převezen do Liverpoolu k podrobnějším vyšetřením.

Závod byl restartován na čtyři kola a všechny ovládl jediný jezdec, kterým byl Michael Dunlop (Bennetts Suzuki). Ten už začátkem týdne ukázal, že je v sedle nové Suzuki GSX-R1000 velmi rychlý, když v tréninkové přípravě nastavil kolo na 131.062mph. V samotném závodu superbiků vedl, ale vyřadila ho technická porucha. V závodu TT Superstock skončil šestý, takže jeho poslední šance na vítězství v sedle Suzuki byla v prestižním klání Senior TT.

Už v úvodním kole vedl Michael Dunlop v Glen Helen náskokem 1,5 sekundy na druhého Bruce Ansteye (Honda/padgettsmotorcycles.com). Třetí Dean Harrison (Silicone Engineering Kawasaki) byl dalších devět desetin vzadu a za sebou měl Petera Hickmana (Smiths Racing BMW), Michaela Ruttera (BMW/Bathams SMT Racing) a Jamese Hilliera (Kawasaki/JG Speedfit Kawasaki).

V Ramsey navýšil Michael Dunlop svůj náskok na dvě sekundy, ale to už měl za sebou Petera Hickmana, třetí jel Bruce Anstey s dvěmi desetinami náskoku na Deana Harrisona s Michaelem Rutterem. Na šesté místo se posunul Conor Cummins (Honda/padgettsmotorcycles.com).

V Bungalow měl Dunlop náskok 4,2 sekundy, takže bylo jasné, že Severní Ir letí jako vítr a nebude snadné ho překonat. Peter Hickman také pořádně tahal a jeho náskok na Novozélanďana Ansteye byl 3,2 sekundy. Skokanem kola byl rozhodně Josh Brookes (Norton), který byl dvanáctý v Ramsey a osmý v Grandstand.

Ve druhém kole Michael Dunlop vedl v Glen Helen náskokem necelých šesti sekund. Druhý jel Peter Hickman a na třetí místo se posunul Dean Harrison. V Ramsey měl Dunlop náskok šesti sekund a Hickman s ním prakticky srovnal tempo. Třetí Dean Harrison se dokázal utrhnout Novozélanďanovi Ansteymu, pátý byl Michael Rutter a šestý Hillier, který měl 2,4 sekundy za sebou dvojici Conor Cummins a Josh Brookes.

Potom, co Michael Dunlop zajel doplnit palivo, vedl závod náskokem 9,2 sekundy s maximem na 132.903mph. Hickman byl druhý a Harrison třetí. Anstey odstoupil v Bedstead, takže pořadí bylo čtvrtý Rutter, pátý Hillier a sedmý Cummins. Australan Brookes jel sedmý, ale zaznamenal své vůbec první kolo 130mph+, když zajel 130.551mph.

V nájezdu do posledního čtvrtého kola vedl Michael Dunlop náskokem 10,6 sekundy a závod nakonec vyhrál s převahou 13,3 sekundy. Dunlop má nyní na kontě patnáct triumfů TT. Druhý v pořadí závod dokončil Peter Hickman, jemuž se letos podařilo z pěti startů vytěžit pět umístění na stupních vítězů. Dean Harrison obsadil třetí místo a vůbec poprvé si na konto připsal kolo za 132mph+ jenž nastavil v závěrečném finiši.

Český závodník Kamil Holán (McRace by IVR BMW Motorrad CS) nastavil průměr na 121.116mph a závod dokončil na osmadvacáté pozici. Pro jezdce to znamená zisk bronzové repliky, jeho letos čtvrté v pořadí (TT Superbike, TT Supersport, TT Superstock, Senior TT).

V celkovém hodnocení Joey Dunlop Championship vyhrál Peter Hickman (76bodů), na druhé pozici skončil Ian Hutchinson (61bodů) a třetí Michael Dunlop (60bodů). Mezi soukromníky je nejlepším jezdcem Horst Saiger (Kawasaki).

Pokerstars Senior TT – Závod (pátek) - PokerStars Senior TT Result.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist