TT 2016 – Závod superbiků vyhrál v novém rekordu Michael Dunlop

Závodní program TT na ostrově Man zahájil první závod superbiků, který byl vypsán na dlouhých šest kol. Povětrnostní podmínky byly stejně jak celý uplynulý týden velmi příznivé a to bylo zřejmě ideální prostředí pro velmi rychlý závod, který viděl historicky poprvé kolo pod sedmnáct minut. Vítězství slavil Michael Dunlop, druhý skončil Ian Hutchinson a třetí legenda TT John McGuinness. Český závodník Kamil Holán obsadil pětatřicátou pozici z níž rovněž dosáhl na bronzovou repliku.

Sedmadvacetiletý Michael Dunlop (BMW / Hawk Racing) v zahajovacím klání letošního ročníku Tourist Trophy na ostrově Man vymazal stávající rekordy závodu a kola, když hned v tom prvním zajel pod magickou hranici sedmnácti minut (133.393mph). Závod superbiků vyhrál s náskokem devatenácti sekund. Vítězný čas závodu v podání Dunlopa byl rychlejší o 1'15,643 sekundy než stávající rekord.

Jezdec BMW Michael Dunlop převzal vedení už v Glen Helen a za sebou nechal druhého Hutchinsona a třetího Jamese Hilliera (Kawasaki/Quattro Plant Muc-Off Kawaski). V Ramsey Dunlop náskok na Hutchinsona ještě zdvojnásobil, třetí pokračoval Hillier, čtvrtý Dean Harrison (Kawasaki/Silicone Engineering) a pátý byl Michael Rutter (BMW/Bathams SMT Racing). Kamil Holán (BMW/IVR BMW Motorrad CSEU) dokončil první kolo (18:10.267) na dvacátém třetím místě.

Také druhé kolo měl Michael Dunlop pod sedmnáct minut (16:58.254) a postupně navyšoval náskok na druhého v pořadí Iana Hutchinsona. Třetí jel Dean Harrison, na čtvrté místo se posunul jezdec Hondy John McGuinness (Honda / Honda Racing) a pátý jel James Hillier. Kamil Holán byl po druhém kole pětadvacátý.

Třetí kolo jede vedoucí jezdec Michael Dunlop za 17:55.015, jeho nejbližší soupeři se ale pod osmnáct nedostanou. Další progres zaznamenal John McGuinness, který se posunuje na třetí místo. Jeho týmový kolega Conor Cummins už ale v závodu nepokračuje, protože ho v prvním kole zastavila technická porucha. Čtvrtý je Dean Harrison a pátý už Peter Hickman (Kawasaki/GBmoto Racing Kawasaki).

I přes nutné zastávky v boxech, kde jezdcům jejich mechanici doplňovali palivo a měnili pneumatiky, zůstala první trojice stejná až do cíle. Ve čtvrtém kole nastavil John McGuinness 131.538mph, což bylo maximum závodu, ale už nedokázal atakovat první dva jezdce. Michael Dunlop tak získal své dvanácté vítězství v TT, druhý byl Ian Hutchinson. Novozélanďan Bruce Anstey (Honda / Valvoline Racing by Padgetts Moto) dokončil závod v sedle klenotu RC213V-S na osmé pozici.

Český zástupce Kamil Holán byl pětatřicátý a v cíli závodu mimo jiné uvedl: „V prvním kole se mi jelo perfektně, ale pak tam přicházela únava. Byl z toho pak takový boj o život, jak ještě není podvozek úplně nastavený, ale myslím, že ty průjezdy celkem šly. Zastávky v boxech proběhly taky dobře. Problém dne byl ten, že nám elektronika zase zastávkovala, musel jsem zastavit a přišel tím o nějakých dvacet vteřin a důležité pozice. Určitě jsem ale spokojený s tím, že jsem si znovu zlepšil osobák na kolo. Děkuji za podporu, jsme na začátku a budeme se dál zlepšovat.“

RST Superbike TT – Závod (6kol)
Sobota, 4.června 2016
Výsledky - RST Superbike Result.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist