TT 2015: Závod třídy Superstock vyhrál Ian Hutchinson

V úterý jeli závod na čtyři kola jezdci třídy TT Superstock a jeho vítězem se stal Ian Hutchinson, jenž si tak na konto po triumfu v supersportech připsal druhé prvenství na letošním ročníku Tourist Trophy. Na druhém místě skončil Michael Dunlop, který nebyl v nejlepší kondici kvůli následkům nedělního pádu v závodu superbiků. Třetí místo slavil Lee Johnston. Druhého bronzového Merkura letos získal Kamil Holán, který byl klasifikován jako dvaatřicátý v pořadí závodu RL360 Superstock TT.

V úvodním kole byl v Glen Helen vedoucím jezdcem Michael Dunlop (BMW / MD Racing) s náskokem 1,1 sekundy před dvojicí James Hillier (Kawasaki / Quattro Plant Muc-Off Kawasaki) a Ian Hutchinson (Kawasaki / Paul Bird Motorsport Ltd). Na čtvrtém místě jel Guy Martin (BMW / Tyco BMW Motorrad Racing), pátý Lee Johnston (BMW / East Coast Construction / Burdens) a šestý Gary Johnson (Kawasaki/GBmoto Kawasaki). V Ramsey Dunlop svůj náskok navýšil o další jednu sekundu, na druhé pozici už pokračoval Ian Hutchinson, třetí James Hillier.

Úvodní kolo 130,932mph umožnilo Michaelu Dunlopovi najet na druhého Iana Hutchinsona 1,6 sekundy. Na třetí místo se posunul Guy Martin, který ztrácel 3,3, sekundy a všichni tři měli jako jediní nad 130mph. Na čtvrté pozici pokračoval James Hillier, pátý Lee Johnston a šestý Peter Hickman (BMW/Briggs Equipment UK BMW).

Rozdíl mezi prvním a druhým jezdcem zůstal přibližně stejný také v první části druhého kola, ale od druhé poloviny začal Ian Hutchinson výrazně umazávat z náskoku Michaela Dunlopa a v Ramsey už to bylo jen 0,8 sekundy. Každopádně jezdec BMW Dunlop na to zareagoval a odpovědí byl náskok 1,9 sekundy v okamžiku pitstopů. Naopak se propadl Guy Martin, který byl až osmý. Zrychlil Lee Johnston, jemuž se poprvé podařilo dostat nad 130mph.

Během pitstopu Ian Hutchinson vyměnil zadní gumu, což se zřejmě ukázalo jako rozhodující, protože už v Glen Helen šel do vedení a jeho náskok na druhého Michaela Dunlopa byl 2,7 sekundy. Vítěz prvního závodu supersportů Hutchinson za to pořádně vzal a v nájezdu do posledního čtvrtého kola už vedl náskokem téměř deseti sekund. Na třetí pozici figuroval Lee Johnston, čtvrtý byl James Hillier, pátý Peter Hickman a konečně šestý David Johnson (BMW/Smiths Racing). Ani tentokrát to pro Guy Martina na vítězství nevypadalo, protože byl sedmý a za ním jel na osmé pozici John McGuinness (Honda/John McGuinness/EMC).

V posledním kole Ian Hutchinson nezaváhal, závod vyhrál v novém rekordu náskokem 17,2 sekundy a na konto si připsal letos druhé, celkově pak desáté vítězství na TT. Michael Dunlop se tentokrát musel spokojit s druhým místem, ale pořádná bitva probíhala o konečné třetí místo. To nakonec vybojoval Lee Johnston, jenž Jamese Hilliera porazil rozdílem 0,270 sekundy poté, co zaznamenal úžasné finální kolo 130.851mph.

Český závodník Kamil Holán (BMW / BMW Motorrad Czech Republic) byl po prvním kole devětadvacátý, což mu vydrželo do konce druhého kola, protože po třetím už figuroval na jednatřicáté pozici a konečným výsledkem je dvaatřicáté místo a letos už druhý bronzový Merkur.

Úterý, 9.června 2015:

RL360 Superstock TT – závod (4kola)
RL360 Superstock.pdf

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist