Manx GP 2022 nabídl skvělou účast z řad jezdců

Konec srpna patřil závodům na ostrově Man - Manx Grand Prix. Pro letošní ročník pořadatelé zajistili skvělou účast z řad jezdců mezi nimiž bylo osm předchozích vítězů Isle of Man TT a dvaadvacet vítězů Manx Grand Prix. Mezi startujícími byli jezdci, kteří zaznamenali celkem 77 vítězství na TT a 191 umístění na stupních vítězů, stejně jako 34 vítězství na Manx GP a 97 umístění na stupních vítězů.

Mezi přihlášenými byly legendy TT John McGuinness MBE a Michael Dunlop, klasiku jel také Michael Rutter, David Johnson, Jamie Coward, Gary Johnson, James Hillier, Lee Johnston a Ian Lougher. Do paddocku se po pandemii Covid-19 vrátili jezdci ze zemí jako Rakousko, Francie, Česká republika, Itálie, Polsko, Španělsko, Švýcarsko a USA, což závodům dodalo mezinárodní atmosféru. Z české republiky na Manu závodil Michal Dokoupil, který v závodě RST Classic Superbike Manx Grand Prix obsadil výborné osmé místo.

Dunlop Lightweight Manx Grand Prix (závod-2kola)

V prvním závodě dne si Mike Browne připsal dramatické vítězství v závodě Dunlop Lightweight Manx Grand Prix, který se jel v sobotu odpoledne, a zvítězil na stroji Laylaw Racing Yamaha před týmovým kolegou Ianem Lougherem a Stuartem Hallem (Stu Hall Racing Yamaha).

Browne po většinu závodu sváděl bitvu s Jamesem Hindem (Dennis Trollope Racing Yamaha), který v úvodním kole vytvořil nový rekord v kategorii Lightweight 117,592mph. Když už to vypadlo, že Hind dosáhne vítězství, odstoupil v posledním kole pouhé dvě míle před cílem. Smůlu měl také Herbertson, který odstoupil na 33.míli, a Browne tak zvítězil náskokem 43,8 sekundy.
2022-08-27-16-28-38-dunlop-lightweight-manx-grand-prix-mgp-lightweight-result.pdf

MGP Supporters Club Junior Manx Grand Prix (závod-4kola)

S novým rekordem 116,475mph zvítězil Francesco Curinga (ilr marco sferrazza vercos vmg giga) v sobotním odpoledním závodě MGP Supporters' Club Junior Manx Grand Prix o téměř 20 sekund před Chrisem Moorem (Dafabet, RC Express). Třetí závod dokončil Marc Colvin (CBG Contractors LTD). Velkou smůlu měl domácí jezdec Jamie Williams, jenž v posledním kole v Brandywellu odstoupil z čela závodu.
2022-08-27-16-35-10-mgp-supporters-club-junior-manx-grand-prix-mgp-junior-result.pdf

Bremont Classic Senior Manx Grand Prix (závod-3kola)

Lee Johnston (Davies Motorsport / Haith) v sobotu večer završil vynikající závodní den na Manx Grand Prix osmivteřinovým vítězstvím nad Italem Stefanem Bonettim (Peter Beugger Racing) v tříkolovém závodě Classic Senior, přičemž jezdec týmu Davies Motorsport Yamaha zajel nejrychlejší kolo závodu rychlostí 111,029mph. Třetí Mike Browne (Peter Grantham Lodge) uzavřel svůj skvělý den kolem za 110,312mph a v rozmezí několika hodin se již podruhé umístil na stupních vítězů. Šestici nejlepších doplnili Jamie Coward (Ted Woof / Craven Manx Norton), Alan Oversby (Martin Ireland Honda) a Michael Sweeney (CSC Racing Honda).
2022-08-27-18-11-44-bremont-classic-senior-manx-grand-prix-mgp-senior-classic-result.pdf

Mylchreests Group Senior Manx Grand Prix (závod-4kola)

Noční déšť a ranní mlha na kopci znamenaly dvouhodinové zpoždění a když se ve 13:30 konečně začalo závodit, bylo na trati stále několik vlhkých míst. Přesto to nebyl problém pro Stephena Smithe, který vyhrál v pondělí odpoledne závod Mylchreests Group Senior Manx Grand Prix. Jezdec týmu Alasdair Cowan Racing vytvořil nový rekord na kolo 121,796mph, když dojel do cíle s náskokem 38,6 sekundy před Danielem Inghamem (Russell Brook/Brook Built Yamaha) a třetím Jamiem Williamsem (NCE Racing Honda). Koncovka závodu byla napínavá, když Ingham v posledním kole předjel Williamse v Ballaugh a oba v cíli dělilo jen 0,068 sekundy. Čtvrtý byl David McConnachy (Peter Dobson Racing) a pátý Victor Lopez (Xecretia Road Racing Team). Oba jezdci zaznamenali v posledním kole horské trati své vůbec první kolo nad 120mph.
2022-08-29-14-20-29-mylchreests-group-mgp-senior-race-mgp-senior-result.pdf

RST Classic Superbike Manx Grand Prix (závod-4kola)

V závěrečném závodě Manx Grand Prix 2022 zvítězil Rob Hodson (Greenall Racing), když v pondělním odpoledním závodě RST Classic Superbike Manx Grand Prix slavil první místo po napínavém souboji s Nathanem Harrisonem a Craigem Neveem. Bohužel pro Neveeho to nakonec nedopadlo dobře, jelikož ten musel v posledním kole odstoupit v Greeba Bridge. Rob Hodson pak s náskokem 18,7 sekundy na Johnsona dokázal vyhrát náskokem 15,341 sekundy. Druhé místo nakonec obsadil Harrison poté, co Manxman v posledním kole skutečně letěl čistě a s nejrychlejším kolem závodu 126,326mph, sebral Johnsonovi druhé místo o 0,617 sekundy! Ryan Kneen udržel Michaela Ruttera na čtvrtém místě a první desítku uzavřel Michael Sweeney, Lee Johnston, Michal Dokoupil, Barry Furber a Shaun Anderson. Český závodník Michal Dokoupil, který startoval v sedle Suzuki GSXR750 týmu Cookson Racing, si na konto připsal bronzovou repliku.
2022-08-29-16-45-13-rst-mgp-classic-superbike-mgp-classic-superbike-result.pdf

 

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist