Zajímavá čísla před Katarem

Jen několik málo hodin nás dělí od prvního volného tréninku na okruhu v Losailu a zde je několik zajímavých čísel, která se váží k úvodnímu závodu sezóny 2012, kdy konečně startuje letošní mistrovství světa silničních motocyklů.

258


Za služebně nejstarším jezdcem GP Valentinem Rossim (jezdí od GP Malajsie 1996) a má na svém kontě 258 závodů Grand prix následují dále v počtu startů Randy de Puinet (215), Alex de Angelis (197), Toni Elias (196) a Top-5 aktivních jezdců s největším počtem startů v závodech Grand Prix napříč všemi kubaturami kompletuje Dani Pedrosa (176).

99


Ještě jedno první místo chybí k jubileu: 99 vítězství získali doposud Španělé v závodech prostřední kubatury Grand Prix - 85 jich je z dřívějších dvěstěpadesátek, 14 pak pochází z kubatury Moto2. Získá ho v neděli Marc Marquez?

38


Oba dva skvělí španělští jezdci MotoGP Jorge Lorenzo a Dani Pedrosa vyhráli doposud ve své kariéře po 38 závodech. Zatímco Lorenzo má tuto statistiku (125-4, 250-17, MotoGP-17), tak jeho velký domácí rival Pedrosa se může pochlubit následujícím vysvědčením (125-8, 250-15, MotoGP-15).

23


Přesně o 23,53% se podařilo Dorně navýšit startovní rošt kubatury MotoGP, samozřejmě že díky týmům, které pojedou s motocykly CR.

19


Český jezdec kubatury Moto3 Jakub Kornfeil bude slavit v závodní den své 19. narozeniny.  Redakce našeho webu mu k narozeninám přeje hodně štěstí a co nejvíce mistrovských bodů.

13

Tovární tým MotoGP italské Ducati čeká už 13 závodů marně na podiové umístění. Tak dlouhou "přestávku" bez bedny neměli ještě Italové nikdy, tedy od svého vstupu do šampionátu v roce 2003.

11


V neděli to bude přesně 11 roků od okamžiku, co Valentino Rossi vyhrál na okruhu Suzuka závod půllitrů a zajistil tak pro Hondu 500. vítězství v závodech Grand Prix.

9


Podeváté se už pojede Grand Prix Kataru. První čtyři ročníky se konaly za denního světla, ten v pořadí pátý se už konal za umělé osvětlení.

8


Celkem osm současných pilotů MotoGP pamatuje i éru závodění na motocyklech o objemu 990 ccm:  Casey Stoner, Colin Edwards, Randy de Puniet, Ivan Silva, Dani Pedrosa, Valentino Rossi, Nicky Hayden a James Elisson.

5


V posledních pěti rocích stálo na stupních vítězů v kubatuře MotoGP v úvodním závodě v Kataru jen 5 jezdců: Casey Stoner (4-0-0), Jorge Lorenzo (0-3-1), Dani Pedrosa (0-0-3), Valentino Rossi (1-2-0) a Andrea Dovizioso (0-0-1).

3


Všichni tři loňští vítězové Nicolas Terol, Stefan Bradl a Casey Stoner se stali na konci sezóny 2011 také mistry světa.

0


Ani jeden start, čeká je tedy absolutní premiéra v nejkvalitnější kubatuře (jede zde 11 mistrů světa a 14 vítězů Grand Prix), nemají doposud na svém kontě v královské kubatuře Michele Pirro, Mattia Pasini, Yonny Hernandez, Danilo Petrucci a mistr světa Moto2 Stefan Bradl.

0


Loňský vicešampion litrových stocků Danilo Petrucci ještě neabsolvoval v seriálu Grand prix ani jeden jediný závod, takže to pro něho bude v neděli dvojnásobná premiéra.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (6x):



TOPlist