Yamaha ztratila dalšího velkého sponzora

S koncem letošního roku, jak oznámila TZ Yamaha Factory MotoGP Teamu, se skončila spolupráce továrního týmu Yamahy a firmy Petronas. Takže postupně začíná být hodně těsno...

Hodně diskuzí vzniklo už tehdy, když Yamaha před sezónou 2011, tedy po odchodu Rossiho, nenašla žádného nového velkého sponzora. Takže tým vystupoval celou uplynulou sezónu jako Yamaha Factory Racing, nikde se nevyskytovalo žádné sponzorské jméno. A na konci roku 2011 je i další velký sponzor doslova fuč, smlouva s Petronasem se skončila a nebude prodloužena.
Sponzorský hrnec se tak znovu zmenšil a u dřívějšího mistrovského týmu je zase o něco těsněji. Ačkoliv je Lin Jarvis - Yamaha Motor Racing Managing Direktor - názoru, že je to úplně přirozený konec spolupráce, tak se naskýtá otázka, proč k tomuto konci vůbec muselo dojít?

Tato otázka je o to zajímavější, pokud si přečteme slova na rozloučenou od Mohammada Medana Abdully, vedoucího generálního manažéra oddělení pro Corporate Affairs: "Jsme opravdu potěšeni, že jsme měli tři minulé roky tu možnost spolupracovat s týmem Yamaha Factory Racing. V tomto období jsme byli privilegovanou značkou díky spolupráci s tímto týmem. Tento tým dokázal ve velmi silném zápolení zajíždět skvělé úspěchy a zvýšil výkonnostní standart. Přejeme týmu do budoucna jen to nejlepší", řekl Mohammad Medan Abdulla.
OK, takže vše bylo Supeeeeer, a nyní už dále nechtějí? Svým způsobem trochu svérazné, ale je to jen potvrzení toho, že s odchodem Rossiho se z boxu Yamahy ztratilo něco slávy. A je úplně jedno, že Jorge Lorenzo s nepříliš skvělým závodním materiálem ukázal hodně jezdecké odvahy k obhájení svého titulu a kromě Caseyho Stonera udržel v šachu celou armádu Hondy. Je také úplně jedno, že Ben Spies otevřel cestu na americký trh...
Prostě jedno je jasné, chybí někdo, kdo je velkou osobností známou po celém světě! Jarvis sice mluví o přirozeném konci této spolupráce, ale i jemu by bylo daleko milejší, aby měl po ruce dlouhou listinu sponzorů. Na té kratší listině jsou totiž pouze techničtí partneři pocházející přímo z domu Yamahy.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist