Valentino Rossi bude usilovat o rekord

Italský jezdec Valentino Rossi bude v závěrečných dvou závodech usilovat o zápis do historických tabulek MotoGP.

Již za několik hodin začnou tréninky na předposlední podnik Mistrovství světa silničních motocyklů 2005, již za několik hodin se začnou jezdci třídy 125, 250 a MotoGP prohánět po velkolepém okruhu Istanbul Park. Tento 5 378 metrů dlouhý okruh nabídne protagonistům Grand Prix osm levých a šest pravých zatáček, velmi širokou dráhu (místy až 21 m), několikeré převýšení a stejně jako například na Phillip Islandu jízdu do protisměru chodu hodinových ručiček.
Do kdysi velmi bojovné země Turecka zamíří cirkus s názvem Grand Prix poprvé ve své 56-leté historii. Okruh samotný leží šedesát kilometrů od hlavního města. Jeho německý architekt Hermann Tilke využil své zkušenosti z předchozích staveb, mezi které patří okruhy v Sepangu, Bahrainu, či Shanghai. Pro stavbu Istanbul Parku se nechal inspirovat slavnými okruhy světa a tak zde najdeme zatáčky velmi podobné slavnějším okruhům. Je zde zatáčka inspirovaná belgickou zatáčkou Eau Rouge z okruhu ve Spa, z japonského okruhu v Suzuce byla napodobená zatáčka Spoon Curve, či z brazilského Sao Paola vlásenka Senna Esses.
Na okruh Istanbul Park přijíždí již letošní Mistr světa třídy MotoGP Valentino Rossi po svém vynikajícím výkonu na australském okruhu Phillip Island. Turecká dráha je letos společně s americkou Laguna Secou jediným novým zastavením v kalendáři Grand Prix. Nikoho tak jistě neudiví, že jsou to v celém aktuálním kalendáři Mistrovství světa jediné dva okruhy, na kterých doposud Valentino Rossi nezvítězil v žádné ze tříd, které ve své kariéře jezdil. Valentino Rossi má v letošní sezóně také šanci překonat rekord Micka Doohana v počtu vítězství v jedné sezóně. Rossi na Phillip Islandu vyhrál letos již pojedenácté, čímž vyrovnal své maximum a výkon Giacoma Agostiniho z roku 1972, Mick Doohan však v roce 1997 zvítězil dvanáctkrát a tak tento rekord může být letos překonán.
"Všichni jsme po cestě do Austrálie unavení, ale je vždy příjemné navštívit novou zemi," říká Valentino Rossi. "Všichni se na nový okruh těšíme. Viděl jsem na něm v televizi závodit Formule 1, okruh vypadal hodně dobře, bude na něm asi zábavné jezdit. Vše uvidíme až v pátek ráno. Je to nová výzva, ale také nová příležitost pro hodně jezdců být mezi nejlepšími. Se závodem na Phillip Islandu jsem byl velmi spokojený. I když v předsezónních testech tam vše pro mne nepracovalo, tentokrát jsem dobré nastavení nelezl hodně rychle. Je to dobré pro Turecko, tam bude také důležité rychle najít dobré nastavení. Lituji, že nebude závodit Loris Capirossi, protože to je můj přítel a dobrý soupeř. Myslím si, že pokud by byl v závodě na Phillip Islandu, byla by to tvrdší bitva. Doufám, že ve Valencii bude zpět."

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist