Valentino Rossi: 7 vítězství v Mugellu – a nyní?

V době jeho největší slávy bylo spojení Valentino Rossi a okruh v Mugellu synonymem neporazitelnosti. To ale rozhodně neplatí o následujícím závodním víkendu!

Byly doby, kde si musely hvězdy MotoGP před závodem v GP-Mugello lámat hlavu pouze nad tím, kdo dojede za Valentinem Rossim jako druhý. Populární Ital totiž mezi 2002 a 2008 vyhrál v Mugellu sedm závodů MotoGP za sebou. Dokonce se stalo, že na stupních vítězů stálo více Italů: Biaggi byl odmávnut 2002 jako druhý, 2003 pak třetí - za Rossim a za Capirossim. 2004 se mezi Rossiho a Biaggi vklínil na stupně druhý Gibernau. 2005 pak Tifosi zažili neuvěřitelný zážitek - Rossi trumfoval před Biaggim, Capirossim a Melandrim! To vše je ale pouze očima vzpomínek: Biaggi a Capirossi už se závoděním skončili, Melandri odešel o level níže do superbiků a Rossi má na svém kontě 2013 ze čtyř závodů teprve jedno podiové umístění.

2008 stáli na stupních Casey Stoner a Dani Pedrosa, vedle vítězného Rossiho. Od té doby ale neměl devítinásobný mistr světa na tomto okruhu vůbec štěstí.

2009 zde dojel naposled jako třetí, ale potom:

2010 si přivodil při sobotním dopoledním tréninku otevřenou zlomeninu holenní a lýtkové kosti své pravé nohy.

2011 skončil Rossi na Ducati 26,5 sekundy za vítězným Lorenzem jako šestý, 2012 dojel Valentino s Ducati pátý, ovšem na třetího Doviziosa (Yamaha) mu chyběla pouze jedna sekunda. Vítěz Lorenzo ale byl v cíli o 11 sekund rychlejší.
Od Rossiho návratu k Yamaze zajímá jeho fanoušky na celém světě, zda právě Mugello nebude pro Valeho a YZR-M1 návratem ke staré slávě?

105-násobný vítěz GP má jednu obrovskou statistickou výhodu na své straně - Yamaha zde od 2004 prohrála pouze dvakrát: 2009 vyhrál Casey Stoner na Ducati a 2010 Dani Pedrosa s Hondou. Jinak zde 2011 a 2012 vyhrál Jorge Lorenzo na Yamaze.

"Mugello bude pro mně hodně těžké, ale bylo by hodně důležité, kdybych zde zajel dobrý výsledek. Mám rád Mugello, těším se na návrat s Yamahou na tento okruh. Ale bohužel to nevypadá na to, že bychom zde mohli na suchu vyhrát. Chybí nám rychlost. Než budeme vůbec hovořit o vítězství, tak musíme být rychlejší", ví dobře Rossi.

Toto hodnocení bude jistě fanoušky čísla 46 bolet, ale je to realita prvních čtyř letošních závodů. Rossi vyjel často do závodu ze sedmého nebo osmého startovního místa a pouze v Kataru (druhé místo) se mu podařilo dojet na stupně vítězů.

V Le Mans poznal Rossi, že se na Yamaze ještě necítí 100% jistý, že Lorenzo dokáže využít lépe tento motocykl a že oba jezdci s Hondami Pedrosa a Márquez jsou prostě rychlejší.

Co ale musel Rossi vzít na vědomí: Ve dvou ze čtyř závodech byl poražen anglickým privátním pilotem Calem Crutchlowem: "To jen dokazuje, že nevyužívám Yamahu na 100%. Vidím oblasti pro zlepšení. Pro umístění na podiu prostě nejsem dostatečně rychlý. Honda je daleko lepší - stejně jako v roce 2012. Yamaha má tak před sebou hodně práce. Ovšem můj nejbližší cíl musí být, jezdit stejně rychle jako Lorenzo".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist