TT Assen – Viňales vyhrál svůj první závod sezony, Kornfeil je třetí v Moto3

Den závodu v zemi tulipánů a větrných mlýnů proběhl za krásného slunečného počasí a všechny tři závody byly s napínavou zápletkou až do konce. V třídě Moto3 závod vyhrál Tony Arbolino. Jakub Kornfeil obsadil třetí místo, ale nebýt penalizace, klidně mohl vyhrát. Filip Salač bodoval dvěma body za čtrnácté místo. V závodu Moto2 slavil vítězství Augusto Fernandez, vítěz posledních tří klání Alex Márquez závod nedokončil. V královské kubatuře se z vítězství radoval Maverick Viňales, druhým místem si vedení v šampionátu upevnil Marc Márquez. Karel Abraham závod dokončil sedmnáctý. Dalším podnikem sezony MS je už příští týden Velká cena Německa s prvními závody nové série MotoE.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (26kol)

Do závodu na 26 kol odstartoval z první řady Fabio Quartararo (Petronas Yamaha SRT), Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP ) a Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR). Z druhé řady vyrazil Marc Márquez (Repsol Honda Team), Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR) a Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol). Třetí řada a trojice Danilo Petrucci (Mission Winnow Ducati), Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu) a Franco Morbidelli (Petronas Yamaha SRT). Druhý muž šampionátu Andrea Dovizioso (Mission Winnow Ducati) startoval jedenáctý. Český závodník Karel Abraham (Reale Avintia Racing) do závodu vyrazil šestnáctý.

Po startu šel do čela závodu Alex Rins a Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR), na čele tak jeli oba jezdci Suzuki. Na třetí pozici pokračoval Fabio Quartararo, čtvrtý jel Maverick Viňales, pátý Marc Márquez, šestý byl Andrea Dovizioso a sedmý jel Danilo Petrucci. Valentino Rossi startem nic nezískal a jel třináctý, dvacátý v pořadí byl Karel Abraham. Ve čtvrtém kole spadl z první pozice Alex Rins, takže chvíli jel první Španěl Mir, který ale udělal chybu na brzdách, takže se do čela pole postavil Fabio Quartararo.

Po pěti kolech jel první Fabio Quartararo, za nímž už kul plány na předjetí Marc Márquez. Třetí byl Maverick Viňales, čtvrtý Andrea Dovizioso a pátý jel Joan Mir. V osmé zatáčce došlo ke kontaktu s pádem mezi Valentinem Rossim a Takaaki Nakagamim, což bylo následně předmětem vyšetřování komisařů FIM. Ital vypadal celkem v pohodě, Japonec ale zůstal ležet na zemi. Po vyšetření ve zdravotním centru nebylo potvrzeno žádné zranění.

V jedenáctém kole Marc Márquez předjel Fabia Quartarara a převzal vedení v závodě. Třetí Maverick Viňales dotahoval ztrátu na první dva, kterou získal, když byl delší na brzdách. Andrea Dovizioso působil, že dnes nemá na to, aby se snažil zaútočit na pódiové pozice, ale do konce závodu zbývala odjet ještě polovina, takže se mohlo stát cokoliv už jen s ohledem na výběr směsí. Právě po třinácti kolech byl zpátky na špici pole Fabio Quartararo, který využil Márquezova drobného zaváhání. Karel Abraham pokračoval na osmnácté pozici.

V šestnáctém kole došlo k výměně vedoucího jezdce a poprvé jel na špici Maverick Viňales. Během manévru Quartararo ztratil a brzy se před Francouze dostal Marc Márquez. Viñales s Márquezem začali ujíždět a třetí Quartararo začal výrazně ztrácet. Deset kol před cílem to bylo devět deseti, přes tři sekundy měl najeto čtvrtého jezdce, kterým byl Danilo Petrucci. Francouz Johann Zarco zajel do boxů a tam závod ukončil. Ital Petrucci udělal chybu čehož využil Joan Mir a Andrea Dovizioso.

Šest kol před cílem spadl Karel Abraham, který jel na poslední sedmnácté pozici. Český závodník zvedl Desmosedici a pokračoval v závodě. Mezi tím si první Maverick Viňales najel náskok sedmi desetin na druhého Marca Márqueze, třetí Fabio Quartararo už ztrácel přes pět sekund. Šest sekund ztráceli na stupně vítězů jezdci tovární Ducati čtvrtý Andrea Dovizioso a pátý Danilo Petrucci. Španěl Mir jel šestý, ale v předposledním kole se před něho dostal Franco Morbidelli.

První vítězství od Austrálie 2018 si dnes v Assenu připsal na konto Maverick Viňales, tovární jezdec Yamahy. Na druhém místě projel cílem Marc Márquez, který si dvaceti body výrazně upevňuje vedení v průběžném hodnocení MotoGP. Třetí je Fabio Quartararo, jenž pokračuje ve skvělých výkonech ve své premiérové sezoně jezdce královské kubatury. Ital Andrea Dovizioso skončil čtvrtý, Franco Morbidelli uzavřel pětici nejlepších. Karel Abraham závod dokončil sedmnáctý a s kolegou Titem Rabatem jako jediní v cíli dnes nebodovali.

TT Assen, MotoGP – Závod (26kol)
25°C, dráha suchá, 44°C, vlhkost: 55%
1. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 40'55.415
2. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +4.854
3. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +9.738
4. # 4 Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +14.147
5. # 21 Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +14.467
6. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +14.794
7. # 35 Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +18.361
8. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +24.268
9. # 43 Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +26.496
10. # 29 Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +26.997
11. # 44 Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +28.732
12. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +34.095
13. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +34.181
14. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +34.249
15. # 55 Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +34.494
16. # 53 Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +48.357
17. # 17 Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +1kolo
               
  Závod nedokončil/neklasifikován:      
  # 5 Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
  # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda  
  # 46 Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
  # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 6 Kč od 3 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
skinny přispěl 2 Kč
masi přispěl 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist