Statistika před víkendem v IMS

Desátý podnik mistrovství světa silničních motocyklů přivítá slavný závodní areál Indianapolis Motor Speedway (IMS). Pro americké fanoušky se o víkendu otevírá možnost sledovat ve Staré cihelně napínavé bitvy v prestižním motocyklovém seriálu světa, kde by si samozřejmě moc přáli vidět své jezdce na předních pozicích.

Statistika ohledně vítězství nebo umístění Američanů na stupních vítězů královské kubatury není příliš lichotivá. Nicméně na to, aby s tím Američané něco udělali budou o víkendu v Indianapolis celkem čtyři. Jezdec tovární Ducati Nicky Hayden, jezdec satelitní Ducati Ben Spies, jezdec CRT stáje Forward Racing Colin Edwarsds a jezdec na divokou kartu Blake Young.

37 – posledních sedmatřicet závodů třídy MotoGP nevyhrál Američan. Naposledy slavil vítězství jezdec ze Spojených států v roce 2011, když Ben Spies vyhrál Tourist Trophy v Assenu.

32 let – přesně v den pátečních volných tréninků na Velkou cenu Indianapolisu uplyne dvaatřicet let od vítězství Barry Sheena v závodu třídy 500ccm ve švédské Grand Prix v Anderstorp. Bylo to také naposledy, kdy britský závodník vyhrál závod Grand Prix v královské kubatuře.
29 – první místo Marca Márqueze v americké Laguně Seca, bylo celkem devětadvacátým vítězstvím v jeho dosavadní kariéře jezdce seriálu Grand Prix. Stejného počtu vítězství dosáhl Loris Capirossi za celou svoji závodní kariéru. Dalším vítězným závodem se Španěl, v rámci počtu vítězství Grand Prix, posune na úroveň trojnásobného šampiona třídy do 125ccm Luigi Taveriho.

27 – v posledních sedmadvaceti závodech chyběl na stupních vítězů americký závodník. Naposledy zaznamenal umístění na stupních vítězů Američan Ben Spies, když v posledním závodu sezony 2011 skončil ve Valencii druhý. Je to nejdelší období bez Američana na stupních vítězů královské kubatury od chvíle, kdy v roce 1999 ukončil sérii třiatřiceti závodů bez Američana na pódiu, vítězstvím v prvním závodu sezony Malajsii Kenny Roberts Jr..

17 let – v den závodu Velké ceny Indianapolisu uplyne přesně sedmnáct let od momentu, kdy Alex Criville porazil v závodu královské kubatury v české Grand Prix 1996 v Brně Australana Micka Doohana rozdílem pouhé 0,002 sekundy. Tento rozdíl byl vůbec nejnižší v 500ccm kubatuře od začátku elektronické časomíry, která od roku 1990 byla schopna změřit čas na tisícinu sekundy.
8 – oba vedoucí jezdci nejnižší kubatury Luis Salom a Maverick Viňales, byli v úvodních osmi závodech pokaždé na stupních vítězů. V pětašedesátileté historii motocyklového šampionátu měl pouze jeden jezdec vyšší počet umístění na pódiu od začátku sezony Moto3/ 125ccm – tím jezdcem je Fausto Gresini (současný majitel stáje Honda Gresini), který vyhrál prvních deset z jedenácti závodů třídy 125ccm v sezoně 1987.

7 – posledních sedm závodů královské kubatury na území Spojených států vyhráli jezdci na motocyklech značky Honda. Posledním jezdcem na motocyklu jiného výrobce byl v roce 2010 Jorge Lorenzo, který v sedle Yamahy M1 vyhrál závod MotoGP v Laguně Seca.

3 – v posledních třech letech triumfovali na dráze IMS v kubatuře MotoGP pouze jezdci Hondy
3 – Indianapolis je jedním ze tří současných okruhů, na kterém Jorge Lorenzo v žádné z tří motocyklových kubatur ani jednou nestartoval z pole position. Dalšími dvěma okruhy jsou Texas a Valencie.

2 – oba letošní závody ve Spojených státech (Texas, Laguna Seca) vyhrál nováček v MotoGP Marc Márquez. Pokud vyhraje také závod v Indianapolisu, stane se teprve třetím jezdcem, jenž v jediné sezoně vyhrál tři závody královské kubatury na území jednoho státu. Prvním jezdcem, jemuž se podařilo třikrát vyhrát v jedné zemi, byl v roce 2010 Jorge Lorenzo s vítězstvím v Jerezu, Barceloně a Valencii. Druhým jezdcem je Casey Stoner, který v roce 2011 vyhrál závody v Barceloně, Aragonii a Valencii. V obou případech se tedy jednalo o Španělsko.

1 – potom, co Aleix Espargaró nezískal v Laguně Seca ani jeden bod, je v královské kubatuře jen jeden jezdec, který dokázal bodovat v každém z úvodních devíti závodů sezony – Ital Andrea Dovizioso.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist