Statistika před víkendem v Alcañizu

Čtrnáctý podnik sezony motocyklového mistrovství světa míří na sever Španělska do Aragonie, kde v roce 2009 dokončili moderní závodní areál MotorLand Aragón, který projektoval Hermann Tilke. Od roku 2010 na jeho dráze závodí motocyklové prototypy a zatím nejúspěšnější značkou je s dvěma triumfy v třídě MotoGP Honda.

Vůbec poprvé slavil v Aragonii vítězství Casey Stoner s Ducati, jenž vyhrál závod MotoGP v roce 2010. O rok později svůj triumf zopakoval znovu, ale tentokrát už v sedle Hondy. V roce 2012 závod vyhrál další jezdec tovární Hondy Dani Pedrosa a tak Yamaha je zatím jediným z výrobců, který tam nevyhrál ani jednou.

71 – v třinácti závodech premiérové sezony jezdce MotoGP nasbíral Bradley Smith 71 bodů, což je nejvyšší skóre, které získal v první sezoně britský jezdec od roku 2008. Tehdy získal James Toseland 105 bodů.

43 let – přesně v den prvních tréninkových jízd uplyne 43 let od premiéry Barry Sheena v seriálu Grand Prix, který absolvoval v sedle Suzuki na silničním okruhu Montjuic v Barceloně. V první fázi závodu vedl, ale nakonec skončil druhý za Angelem Nietem.

28 – páté místo Dominique Aegertera v klání střední kubatury Moto2 na okruhu v Misanu bylo Švýcarovým osmadvacátým závodem v řadě, ve kterém bodoval. Jeho poslední závod bez bodu byl úvodní podnik sezony 2012 v Kataru. Tehdy osmnácté místo v Losail je jeho jediným nebodovaným závodem v posledních devětatřiceti kláních třídy Moto2.
28 – přesně v den závodu oslaví Dani Pedrosa (29.září 1985) osmadvacáté narozeniny

25 – v pátek slaví Španěl Nicolas Terol (27.září 1988) pětadvacáté narozeniny

23 – Švýcar Dominique Aegerter (30.září 1990) oslaví třiadvacáté narozeniny den po Velké ceně Aragonie

16 – jezdci KTM vyhráli posledních šestnáct závodů třídy Moto3. Je to třetí nejdelší série vítězství jednoho výrobce v nejnižší kubatuře seriálu Grand Prix. Pouze Honda dokázala vyhrát devatenáctkrát v řadě v letech 1990 – 1991 a sedmnáctkrát v letech 1992 – 1993.

4 – stejná trojice jezdců - Jorge Lorezo, Dani Perosa a Marc Márquez – byla na stupních vítězů královské MotoGP v posledních čtyřech závodech. Je to vůbec poprvé, kdy tři stejní jezdci obsadili pozice na stupních vítězů ve čtyřech závodech královské kubatury v řadě.

4 – Valentino Rossi obsadil čtvrté místo v posledních čtyřech závodech. Je to teprve podruhé v historii, kdy stejný jezdec skončil čtvrtý v tolika závodech seriálu Grand Prix po sobě. Poprvé to byl Ron Haslam, který skončil čtvrtý ve čtyřech závodech třídy 500ccm v řadě v roce 1984.
3 – Japonec Yuki Takahashi do závodu Moto2 v Misanu už nestartoval, takže nyní zůstávají jen tři jezdci, kteří mají stoprocentní účast v závodech třídy šestistovek – Scott Redding, Dominique Aegerter a Simone Corsi. Třída Moto2 je součástí motocyklového šampionátu od roku 2010.

3 – okruh v Aragonii je jedním ze tří v kalendáři motocyklového šampionátu, na kterém do této chvíle nevyhrál ani v jedné z motocyklových kubatur Španěl Jorge Lorenzo. Dalšími okruhy jsou německý Sachsenring a Austin v Texasu. Nutno dodat, že při premiéře MotorLand Aragónu v seriálu Grand Prix už Lorenzo závodil v kubatuře MotoGP a Texas byl letos poprvé.

2 – o nadcházejícím víkendu pojede v Aragonii na divokou kartu Moto3 Španělka Maria Herrera Munozová. Od španělské Grand Prix 1994 to bude poprvé, kdy v mistrovství světa silničních motocyklů uvidíme dvě ženy. Tehdy do závodního víkendu třídy 125ccm nastoupla Daniela Tognoliová a Tomoko Igatová, která se pak hned v další GP Rakouska zranila.

2 – MotorLand Aragón je jedním ze dvou současných okruhů v kalendáři mistrovství světa, na kterém v třídě MotoGP ani jednou nevyhrála Yamaha. Tím druhým je letos nově zařazený Okruh Amerik v Texasu.

2 – v prvním závodu, který jel světový šampionát na okruhu v Aragonii (v roce 2010), získali umístění na stupních vítězů rovnou dva jezdci italské Ducati – první byl Casey Stoner a třetí Nicky Hayden. Je to také naposledy, co měla Ducati oba své jezdce na stupních vítězů třídy MotoGP.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist