Statistika před Silverstonem

Nabitý srpnový program motocyklového šampionátu uzavře Grand Prix na území Velké Británie. Závodní areál v Silverstonu přivítá světový šampionát počtvrté v novodobé historii a je samozřejmě svátkem všech britských fanoušků, kteří věří, že jejich jezdci budou díky jejich mohutné podpoře v domácím prostředí úspěšní.

Ve statistice, kterou připravili na motogp.com se například píše, že Marc Márquez má šanci být vůbec nejmladším jezdcem, který dosáhl padesát vítězství v seriálu Grand Prix. Maverick Viňales je zase blízko rekordu za umístění na stupních vítězů v úvodních jedenácti Grand Prix sezony 2013.

100 – v britské Grand Prix absolvuje Andrea Dovizioso stý start v třídě MotoGP. Ital od přestupu do královské kubatury ani jednou nevynechal závod. Za celou dobu závodění v MotoGP sedlal tří různé motocykly – 800ccm Hondu, 1000ccm Yamahu a 1000ccm Ducati. Dovizioso předvedl úžasnou výsledkovou konzistenci, když z celkem devětadevadesáti odjetých závodů bodoval v devětaosmdesáti případech.

100 – Velká cena Velké Británie představuje pro jezdce kategorie Moto3 Efréna Vázqueze jeho stou Grand Prix. Vázquez jel premiérový ročník jezdce seriálu Grand Prix v roce 2007 na dráze britského Donington Parku v třídě do 250ccm. Po skončení sezony přestoupil v roce 2008 do nejnižší kubatury, kde závodí až dodnes. V pondělí 2.září oslaví španělský závodník sedmadvacáté narozeniny.

49 – vítězství v Brně je pro Marca Márqueze jeho zároveň devětačtyřicáté umístění na stupních vítězů v seriálu Grand Prix. Pokud v Silverstonu zajede umístění v první trojce, stane se ve věku 20 let a 196 dní vůbec nejmladším jezdcem, který dosáhl padesáti umístění na stupních vítězů Grand Prix. V této chvíli patří tento rekord Danimu Pedrosovi, jenž padesáti pódií dosáhl ve věku 21 let a 162 dní.

Před 37 lety – posledním Britem, který v královské kubatuře seriálu Grand Prix vyhrál domácí podnik, byl Tom Herron v TT Isle of Man 1976
31 – prvním místem v závodu MotoGP v Brně získal Marc Márquez své jednatřicáté vítězství v seriálu Grand Prix. Stejný počet prvních míst získali za celou svoji kariéru jezdci Eddie Lawson a Kork Ballington. Další vítězství posune Marca Márqueze na osmnáctou pozici, kde bude mít o jedno prvenství méně než Geoff Duke.

26 – třináctá pozice Dominique Aegertera v závodu Moto2 v Brně je Švýcarovým šestadvacátým závodem v řadě, kdy bodoval. Jeho poslední závod, kde nezískal ani jeden bod, byl v roce 2012 v Kataru. Navíc tento zahajovací závod sezony 2012 byl jediný, kdy Aegerter nebodoval v řadě šestatřiceti velkých cen.

24 – Belgičan Xavier Simeon oslaví v sobotu 31.srpna čtyřiadvacáté narozeniny

18 – v Brně se stal Fin Mika Kallio osmnáctým jezdcem (deseti různých národností), jemuž se podařilo vyhrát závod třídy Moto2 od její premiéry v roce 2010

10 – Maverick Viňales byl na stupních vítězů v úvodních deseti závodech kubatury Moto3. Něco takového v celé pětašedesátileté historii seriálu Grand Prix zaznamenal jen jeden jezdec – Fausto Gresini vyhrál úvodních deset klání z jedenácti závodů sezony 1987. Jedenáctý závod v řadě už Gresini nedokončil, takže pokud Viňales na Silverstonu zajede v první trojce, bude novým a jediným držitelem rekordu.

1 – pouze jediný britský závodník vyhrál Grand Prix na Silverstonu – v roce 1986 Ian McConnachie v třídě 80ccm

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist