Statistika před finále ve Valencii

Poslední závod sezony a stále není rozhodnuto o mistrech světa tříd Moto3 a MotoGP. Tak napínavý závěr sezony světový šampionát motocyklových prototypů už dlouho nepamatuje a o to bude nadcházející závodní víkend zajímavější. Poslední je v tomto roce také statistika čísel.

Ve statistice se můžeme dozvědět, že nejúspěšnějším jezdcem na španělských okruzích je s třinácti triumfy Dani Pedrosa. Španělé jsou také úspěšní v počtu vítězství, protože nyní jich mají celkem sedmnáct v řadě a to je nový rekord. Nový rekord zaznamenali také jezdci KTM, protože ti už v třídě Moto3 vyhráli posledních dvacet závodů.

111 – vítězství v japonské Motegi bylo pro Španěla Jorge Lorenza zároveň jeho 111 umístěním na stupních vítězů v jeho dosavadní kariéře jezdce světového šampionátu. Stejného počtu umístění na pódiu dosáhl během své kariéry jezdce seriálu Grand Prix Ital Max Biaggi. Pouze šest jezdců dosáhlo vyššího počtu umístění na stupních vítězů než v této chvíli Jorge Lorenzo - Valentino Rossi (183x), Giacomo Agostini (159x), Angel Nieto (139x), Dani Pedrosa (124x), Phil Read (121x) a Mike Hailwood (112x).

107 – britský závodník Bradley Smith má před posledním závodem sezony 2013 na kontě celkem 107 bodů, což zároveň znamená, že je nejlepším z britských nováčků v MotoGP. Do této chvíle byl nejúspěšnější James Tolesand, který v roce 2008 nasbíral 105 bodů.

51 – první místo v japonské Grand Prix bylo pro Jorge Lorenza jeho jednapadesátým vítězstvím v seriálu Grand Prix. Španěl má na kontě o jedno vítězství méně než za celou kariéru zaznamenal dvojnásobný šampion královské kubatury Phil Read.
32 – Švýcar Dominique Aegerter projel cílem závodu Moto2 v japonské Grand Prix osmý a to také znamená, že dosáhl již v pořadí dvaatřicátého závodu v řadě, ve kterém bodoval. Poslední závod, ve kterém nezískal ani jeden bod, byla katarská Grand Prix 2012, kde skončil osmnáctý. Pouze jeden jediný jezdec v celé historii světového šampionátu má ve střední kubatuře delší sérii bodovaných závodů – Luca Cadalora bodoval ve čtyřiatřiceti závodech třídy do 250ccm v řadě a to v letech 1990 až 1992.

20 – jezdci KTM vyhráli posledních dvacet závodů třídy Moto3. Toto je zároveň nový rekord v počtu vítězství jediného výrobce třídy 125ccm/ Moto3 v řadě bez přerušení. Do této chvíle platil rekord devatenácti vítězství v řadě, který nastavili jezdci Hondy v letech 1990 a 1991.

17 – španělští jezdci vyhráli posledních sedmnáct závodů v třídách Moto3, Moto2 a MotoGP. Je to nový rekord pro nejdelší sérii vítězství Grand Prix v podání jezdců jednoho národa. Předchozí rekord patřil také Španělům, kteří v roce 2010 zaznamenali patnáct vítězných závodů v řadě. Posledním jezdcem, který vyhrál závod a přitom nebyl Španěl, byl v závodu třídy Moto2 britské Grand Prix 2013 Scott Redding.
13 – Dani Pedrosa je nejúspěšnějším jezdcem MotoGP na španělských okruzích, kde vyhrál celkem třináct závodů (2x 125ccm, 4x 250ccm, 7x MotoGP). Jedenáct vítězství má na kontě Angel Nieto (4x 50ccm, 7x 125ccm).

9 – všech devět letošních závodů Grand Prix vyhráli na půdě Španělska domácí závodníci, ale ani jednomu se nepodařilo triumfovat víc než jednou - Jerez: Pedrosa, Rabat, Viñales; Katalánsko: Lorenzo, Espargaró, Salom; Aragónie: Márquez, Terol, Rins

5 – první tři jezdce v průběžném hodnocení třídy Moto3 dělí jen pět bodů. Od současného systému bodování, který byl poprvé představen v roce 1993, je to ten vůbec nejtěsnější rozdíl dělící vedoucí trojici závodníků před finálním podnikem sezony, a to v každé z motocyklových kubatur mistrovství světa.

4 – první čtyři jezdci, kteří projeli cílem závodu MotoGP v japonské Motegi, byli ze Španělska. Bylo to poprvé v pětašedesátileté historii motocyklového mistrovství světa, kdy na prvních čtyřech místech dokončili závod královské kubatury jezdci ze Španělska – Jorge Lorenzo, Marc Márquez, Dani Pedrosa a Álvaro Bautista. Naposledy byli v cíli závodu královské kubatury čtyři jezdci jedné národnosti v Mugellu 2005 a všichni to byli Italové - Valentino Rossi, Max Biaggi, Loris Capirossi a Marco Melandri.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist