Sprintový závod MotoGP, novinka roku 2023

V rakouském Spielbergu v sobotu oznámili vrcholní představitelé Dorny, FIM a IRTA novinku platnou od sezony 2023. Ta spočívá v tom, že třída MotoGP bude mít během víkendu ještě jeden závod. V rámci MS silničních motocyklů ”FIM MotoGP™ World Championship 2023” pojedou jezdci královské kubatury vždy v sobotu sprintové klání.

Zástupci FIM, IRTA, MSMA a Dorna Sports v sobotu oficiálně představili nový sportovní formát, který bude zaveden pro mistrovství světa FIM MotoGP™ od roku 2023. Sprintové závody budou zavedeny na všech Velkých cenách. Sprintové závody se pojedou v sobotu v 15.00 hodin každé Grand Prix a budou tvořit přibližně 50 procent délky celého závodu. Sprintový závod bude mít 15-minutovou startovní proceduru a sportovní pravidla budou stejná jako v nedělním plnohodnotném závodě Grand Prix.

Sprintový závod neurčuje pořadí na startovním roštu závodu Grand Prix, jak je tomu například v MS superbiků. Pořadí na startovním roštu sprintu i klasického závodu bude daná standardním formátem kvalifikace Q1 a Q2. Změna bude v tom, že již dva prodloužené páteční volné tréninky určí postupovou desítku pro Q2. V sobotu bude mít třída MotoGP 30-minutový trénink po němž následuje kvalifikace Q1 a Q2. V 15.00 hodin pak jezdci odstartují do sprintového závodu. Tréninky MotoGP budou vždy poslední.

Body ve sprintovém klání získá vždy prvních devět jezdců v cíli: 12-9-7-6-5-4-3-2-1

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist