Sedmnáctá GP sezony – Velká cena Malajsie

Kapitoly článku

Moto3 – Preview

Rekordy a informace Moto3 – Sepang International Circuit (MAL)

Nejrychlejší kolo – Jack Miller (2014) – 2'12,450
Rekord okruhu – Brad Binder (2015) – 2'13,571
Kvalifikační rekord – Jack Miller (2014) – 2'12,450
Maximální rychlost – Hiroki Ono (2015) – 232,6 Km/h

Délka závodu Moto3 – 18kol (99,8 km)
GP Malajsie – Moto3 2015:
Stupně vítězů – 1.Oliveira (KTM), 2.Binder (KTM), 3.Navarro (Honda) … 6. Kornfeil (KTM)
Pole position – Niccoló Antonelli (Honda) – 2'12,653 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Brad Binder (KTM) – 2'13,571 sekundy

Podobně jak v případě královské kubatury, známe také v nejslabší třídě šampionátu Moto3 letošního šampiona. Tím se stal už v Aragonii Brad Binder (Red Bull KTM Ajo), jemuž se podařilo využít převahy techniky, svého talentu a znalostí týmu k tomu, aby mohl slavit zasloužený triumf se značným předstihem. Jihoafričan je stále jediný, kdo v průběžném hodnocení překročil hranici dvou set bodů a pokud jich v neděli získá minimálně šest bude také jediný, kdo se dostane na hranici tří set bodů. Na tom je jasně vidět, že o tom, kdo měl letos vyhrát nemůže být sebemenších pochyb.

Druhý v pořadí Enea Bastianini (Gresini Racing Team Moto3) neměl v Austrálii svůj den. Ital bojuje o druhou pozici v šampionátu, ale na Phillip Islandu hned dvakrát doplatil na své soupeře. Poprvé, když před ním v závodě spadl Skot McPhee, protože tomu se Bastianini vyhnul jedině tak, že to namířil do jeho ležící motorky, a pak, když už on sám ležel na asfaltu a zezadu do něj najel Španěl Navarro. Bastianini má zlomený obratel plus žebro, ale míří do Malajsi to alespoň zkusit. Uvidíme co na to hlavní lékař.

To je samozřejmě voda na mlýn třetímu jezdci v pořadí Jorge Navarrovi (Estrella Galicia 0,0), který na druhého Itala ztrácí jednadvacet bodů. O ty bude minimálně v Malajsii bojovat a snažit se dostat titul vicemistra světa. Většina závodníků první desítky nezískala na Phillip Islandu ani bod, takže poměr sil se až tolik nezměnil. Nejvíc z toho všeho vytěžil Andrea Locatelli (Leopard Racing), který se díky druhému místu v cíli australské Grand Prix posunul na desátou pozici průběžně.

Polepšil si také nováček Aron Canet (Estrella Galicia 0,0). Španěl zajel v Austrálii na své první stupně vítězů a je průběžně třináctý. Na cílové rovince Phillip Islandu Canet těsně porazil Darryna Bindera (Platinum Bay Real Estate), což Jihoafričanovi zkřížilo plány, protože tak velkou šanci slavit na stupních vítězů s bratrem Bradem už asi mít nikdy nebude. Každopádně pro Darryna Bindera, jinak bývalého týmového kolegu Karla Haniky, je čtvrté místo v cíli jeho nejlepším výsledkem v seriálu mistrovství světa.

Pravidelným jezdcem šampionátu je průběžně devatenáctý Malajec Khairul Idham Pawi (Honda Team Asia), na něhož teď čeká domácí Grand Prix, největší událost roku. Pawi letos vyhrál závod v Argentině a Německu, což bylo velké překvapení a rozhodně by rád vyhrál doma v Sepangu, protože to by bylo něco. Pokud zaprší, jeho šance budou hodně vysoké, protože Malajec na vodě umí jako nikdo.

Český závodník Jakub Kornfeil (Drive M7 SIC Racing) nastupuje do domácího podniku svého týmu. Majitel týmu je šéfem okruhu Sepang International Circuit (SIC), takže český jezdec má před sebou perný víkend a vše co mu předchází, to znamená různé rozhovory, televize a samozřejmě fanoušci. Loni byl v závodu šestý a podobné umístění by teď jezdec z Rohatce u Hodonína potřeboval jako sůl. Dva body teď ztrácí na desátého Locatelliho a pokud chce sezonu uzavřít v Top10, bude muset Itala porazit. V Austrálii ho vyřadila porucha techniky, takže teď už mu snad štěstí záda neukáže.

Jakub Kornfeil po skončení sezony z týmu Drive M7 SIC Racing odchází a tým z Malajsie ve čtvrtek oznámil podpis smlouvy s japonským závodníkem Ayumu Sasakim, letošním vítězem Red Bull Rookies Cupu. Japonec bude v akci už tento víkend, protože má nahradit zraněného Itala Enea Bastianiniho z týmu Gresini Racing.

Český závodník Karel Hanika potvrdil, že v posledním podniku sezony ve Valencii pojede v třídě Moto3 závod na divokou kartu. Fanoušci z České republiky tak mají důvod se na závěr sezony těšit, protože znovu uvidíme závodit oba naše jezdce.

Moto3 – Stav po GP Austrálie:

1. Brad BINDER / mistr světa RSA KTM 294
2. Enea BASTIANINI ITA Honda 164
3. Jorge NAVARRO SPA Honda 143
4. Nicolo BULEGA ITA KTM 129
5. Joan MIR SPA KTM 124
6. Fabio DI GIANNANTONIO ITA Honda 122
7. Francesco BAGNAIA ITA Mahindra 120
8. Romano FENATI ITA KTM 93
9. Niccolò ANTONELLI ITA Honda 87
10. Andrea LOCATELLI ITA KTM 85
11. Jakub KORNFEIL CZE Honda 83
12. Philipp OETTL GER KTM 77
13. Aron CANET SPA Honda 76
14. Fabio QUARTARARO FRA KTM 68
15. Jorge MARTIN SPA Mahindra 66
16. Bo BENDSNEYDER NED KTM 59
17. Jules DANILO FRA Honda 58
18. Livio LOI BEL Honda 55
19. Khairul Idham PAWI MAL Honda 54
20. John MCPHEE GBR Peugeot 48
21. Andrea MIGNO ITA KTM 47
22. Juanfran GUEVARA SPA KTM 40
23. Hiroki ONO JPN Honda 36
24. Gabriel RODRIGO ARG KTM 22
25. Darryn BINDER RSA Mahindra 17
26. Tatsuki SUZUKI JPN Mahindra 16
27. Adam NORRODIN MAL Honda 14
28. Stefano MANZI ITA Mahindra 13
29. Lorenzo DALLA PORTA ITA KTM 12
30. Marcos RAMIREZ SPA Mahindra 9
31. Maria HERRERA SPA KTM 7
32. Albert ARENAS SPA Peugeot 2

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist