Rossiho ostudné rozloučení s Ducati

Poslední závod Valentina Rossiho u "červených" se skončil snad nejhůře, jak vůbec mohl. Až desáté místo v cíli se ztrátou celého okruhu na vítězného Pedrosu a před ním dokonce tři jezdci s motocykly CR, to se snad bývalému šampionovi nemohlo zdát ani v tom nejhorším snu.

Normálně má každá pohádka dobrý konec, ovšem ta, která pojednávala o dvou rocích závodění Valentina Rossiho na motocyklu Ducati, ho určitě neměla. Desáté místo v cíli závodu Grand Prix Valencia bylo totálním zklamáním nejen pro italského jezdce, ale především pro všechny jeho fanoušky.
Po třetím místě v mokrém warm upu si byl Rossi jistý, že jeho rozloučení s Ducati bude korunováno nějakým výsledkem Top. "V mokrém warm-up běželo vše opravdu dobře a za podobných podmínek jsem měl zajet nějaký pěkný výsledek", byl si jistý Ital.
Zatímco někteří piloti se rozhodli kvůli schnoucí trati pro slicky, tak Rossi vsadil na pneumatiky do deště. Toto rozhodnutí se ale jako správné ukázalo na hodně krátkou dobu: "Schnoucí trať nabídla hodně těžké podmínky. Slicky byly jistě tím správným obutím, ale můj motocykl na startovním roštu měl úplně jiný set-up než ten v boxu, takže jsem ho nechtěl měnit", vysvětloval 33-letý tovární jezdec Ducati své rozhodnutí.
Potom, co přece jen zajel do boxu a motocykl vyměnil za druhý, tak závod samotný dokončil rekordman v počtu titulů z královské kubatury až jako desátý...! a to nejen s kolem ztráty na vítěze (což se mu zřejmě ještě nikdy nestalo), ale hlavně byl poražen třemi jezdci s motocykly CR v pořadí Michele Pirro, Danilo Petrucci a James Ellison. "S mokrými pneumatikami jsem se ze začátku cítil opravdu skvěle, ovšem pak se změna motocyklu ukázala jako nezbytná. Byla totiž pouze jedna úzká suchá stopa, ale já jsem se na ní s motocyklem nedokázal udržet tak, jak bych chtěl. Když jsem ale tuto stopu opustil, tak to bylo hodně riskantní. A tak mně nezbývalo nic jiného, než se jen pokusit závod dokončit."
Rossiho ohlédnutí na dva roky bez jediného úspěchu s motocyklem Ducati je ale částečně pozitivní: "Je to jistě ostuda, že se můj poslední závod s motocyklem Ducati skončil takovým způsobem. Chtěl jsem dva roky závodění s Ducati určitě zakončit úplně jinak. Byly to dvě hodně těžké sezony, ale poznal jsem hodně lidí, s kterými byla radost spolupracovat a závodit s nimi."
Sezonu 2012 ukončil Rossi se ziskem 163 bodů na 6. místě tabulky MS. A už zítra bude slavit svůj návrat k Yamaze, se kterou získal celkem 4 tituly mistra světa (2004-2005 a 2008-2009) a kromě 84 podiových umístění byl šachovnicovým praporkem celkem 46x (jak symbolické vzhledem k jeho oblíbenému startovnímu číslu) odmávnut jako vítěz závodu Grand Prix.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (14x):



TOPlist