Rossi: "Stoner je mladý, odvážný, rychlý a talentovaný"

Valentino Rossi vzdává hold a respekt Caseymu Stonerovi pro jeho úspěchy na motocyklu Ducati - přátelé z nich ale nikdy nebudou.

Do dnešního dne italská "Svatba snů" mezi Valentinem Rossim a Ducati nepřinesla žádné úspěchy, o tom snad ani nikdo nepochybuje. Jediný výsledkem je doposud jedno třetí místo. Pokud se podíváme na celou situaci rozumně, tak bez nějakých zvláštních událostí a ještě s nutným přispěním paní Štěstěny nemůže tato kombinace Rossi&Ducati, nějaký letošní závod vyhrát. Veřejnost ovšem připisuje tyto neúspěchy motocyklu Desmosedici, než samotnému jezdci, neboť Rossi patří svými devíti tituly mistra světa k největším postavám motocyklové historie. Ovšem tak úplně černobílé to zase není, Casey Stoner dokázal v minulých rocích s Ducati závody vyhrávat! Jak to, že to nedokáže Rossi, jeden z nejlepších jezdců historie?

"Musíme se na celý obrázek podívat uceleně. Na konci minulého roku byla už Honda hodně silná, ovšem Pedrosa byl zraněn a nemohl tedy potvrdit žádné přednosti. Nyní je tento motocykl konkurence schopný a přede mnou jsou tak vždy čtyři tyto motocykly", říká Rossi pro "AS" a dodává: "A k tomu je zde ještě Yamaha, která už v loňském roce a také letos jezdí velmi dobře. Stoner ale jezdil s Ducati lépe než já."

"On ovšem s Ducati v královské kubatuře MotoGP vyrůstal. Jezdil na ní čtyři roky. A nesmíme zapomenout,  že je velmi silný - mladý, odvážný, rychlý a talentovaný. Jeho jezdecký styl je pro takovýto motocykl jako stvořený.", říká dále o továrním jezdci Rossi, neboť dobře ví, že Australan nepoužívá skoro vůbec elektroniku a hodně pracuje se zadní brzdou.

Rossi naopak jezdí úplně jinak. Díky nejnovější modifikaci na motocyklu GP11.1 může Ital přední kolo lépe cítit a více tak atakovat: "V Portugalsku a v Le Mans jsem byl Stonerovi relativně blízko. Silverstone byla totální pohroma a my jsme museli vyměnit motocykl. Bylo zde několik problémů. Na straně jedné je to ale dobré, neboť nyní už víme, že motocykl není pro příští sezónu dostatečně dobrý".

"Stoner rychle akceleruje a pokládá dříve motocykl. Jeho jezdecký styl je speciální. Nechá motocykl hodně klouzat a řídí tak motocykl do zatáčky jakoby proti. Všeobecné problémy Ducati s přední částí motocyklu kompenzuje jeho zadní částí. To je u mě v mém věku, po tolika rocích u Yamahy a Hondy, které mají úplně jiné motocykly, hodně těžké. Máme málo času a také nám moc nepomůže, že nejsou skoro žádné testy", míní dále Rossi.

"Je to sbírka hodně věcí, které to vše ovlivňují. Musím ale vyslovit Stonerovi respekt, který si zaslouží. Na rozdíl od dalších dobrých jezdců jako Melandri, Capirossi, Hayden a Gibernau dokázal zajet na Ducati dobré výsledky" říká dále Vale, který v Brně jasně řekl, že na 100% zůstane v roce 2012 u Ducati a plně stojí za tímto projektem. Přesto si tento výjimečný jezdec představoval celou situaci trochu jinak.

"Očekával jsem, že to bude jednodušší. Je také zbytečné, něco ze strany mé či Ducati dementovat. Stoner jezdil na tomto motocyklu hodně dobře, ale také často padal. Všichni si mysleli, že Stoner je pilotem s nějakými zvláštními problémy. To ale není pravda. Stoner byl na Ducati rychlý, ale musel kvůli tomu hodně riskovat. Kdybych měl před tím možnost na Ducati si zajezdit, tak nevím, jestli bych smlouvu s ní vůbec podepsal", je hodně otevřený "The Doctor".

"Celá věc je hodně fascinující a my to prostě musíme zkusit!" Rossi má smlouvu i na příští rok a co bude potom, když se nic nezmění a geniální jezdec bude v roce 2012 stejně bez šance jako letos? "Pokud se situace v příštím roce nezmění, tak by bylo hodně těžké u Ducati pokračovat. Já bych musel snad zkusit jiný motocykl a Ducati zase jiného jezdce".


Vzájemný vztah mezi Rossim a Stonerem je ovšem i nadále na bodě mrazu: "Štve mě, že Stoner vykládá o mně tolik nepravdivých informací, jako například že jsem "špinavý" a nebezpečný pilot. Vykládá o mně lži a dobře to ví. S Gibernauem to bylo úplně jinak, my jsme předtím, než začaly ty známé diskuze, byli přátelé. Stoner ale nikdy nebude patřit mezi mé přátele", říká napevno současný tovární jezdec Ducati Valentino Rossi.

"Mluvím s ním pouze během zasedání bezpečnostní komise kvůli Motegi a ani jsem mu ještě negratuloval k tomu, že bude otcem. S Biaggim jsem také nemluvil.", dodává Rossi, který momentálně v mistrovství světa nehraje žádnou roli v boji o titul, neboť ten se odehrává mezi Stonerem a Lorenzem: "Stoner je sice talentovanější, ale Lorenzo je v boji o titul mistra světa lepší. Takže obdrží ode mě "desítku" a Stoner 9,5."

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (18x):



TOPlist