Re Grand Prix 2006 - MotoGP

Po sesti letech se stal mistrem sveta v kralovske kubature Grand Prix opet American. Tovarni jezdec Repsol Hondy Nicky Hayden tak vratil po trech letech, po odchodu Valentina Rossiho k Yamaze, opet titul motocyklovemu gigantu, tedy Honde.

Mistr sveta - NICKY HAYDEN (USA), 252 bodu
Jeste dlouho se bude zasvecene diskutovat o tom, jestli vyhral ten spravny, jestli je tento American nejlepsim jezdcem a podobne. Jedno je jiste, mistrovstvi sveta 2006 zacalo 26.3. v Jerezu a skoncilo 29.10. ve Valencii. A v tomto obdobi nasbiral nejvice bodu a stal se tedy po zasluze mistrem sveta American Nicky Hayden. Ze ma techto 5 bodu hodnotu 0,002 sekundy?, k tomuto tematu rika "69" usmevnou poznamku: "Elias mi svym viteztsvim v Estorilu dal novou nadeji. A pokud by chtel ode me pusu, ma ji mit. Pokud bude potrebovat v pristim roce v kvalifikaci vetrny hak, dostane ho ode me. Jen poznamka: Prave Elias poslal v uvodnim zavode v prvni zatacce na zem Rossiho a ten pak ziskal pouhe dva body.
Jedno bychom ale nemeli zapomenout, i v kvalifikacich, tedy v soutezi o "BMW M Award" vyhral novopeceny mistr sveta Hayden a to o celych 6,935 sekundy pred Colinem Edwardsem. Nicky Hayden s vyjimkou, kdy ho poslal na zem jeho stajovy kolega Dani Pedrosa, ve vsech zavodech bodoval, nejhure skoncil u nas v Brne jako 9., ale dokazal dvakrate vyhrat a krome toho byl jeste 8x na stupnich vitezu.
SRDECNE BLAHOPRANI K TITULU MISTRA SVETA
2. misto - VALENTINO ROSSI (ITA), 247 bodu
Velky porazeny letosniho roku se jmenuje pochopitelne Valentino Rossi. Dokazal ze vsech pilotu vyhrat nejvice zavodu, celkem 5, ovsem na to se v MS nehraje. Rozhoduji body a tech mel "The Doctor" se svou Yamahou na konci sampionatu o 5 mene, nez Hayden s Hondou. A na kdyby se nehraje. Jiste, Rossi mel smulu v podobe defektu ci spatne pneumatiky. Mel vsak take na sve strane neuveritelne stesti (Pedrosa x Hayden). A posledni zavod jen dokazal, ze i Rossi je pouze clovekem, tedy ne bohem za ktereho ho nekteri jeho nekriticti priznivci povazuji a kdyz je pod tlakem, tak dela i chyby i takovy skvely jezdec, kterym bezesporu Rossi je. Co je ale na nem vyborne, je jeho velikost priznat, ze Hayden byl letos proste lepsi. A to dela Rossiho prave Rossim.
A Valentinu Rossimu potom OBROVSKE PODEKOVANI za to, ze tak napinavou sezonu jsme tu uz dlouho nemeli.
3. misto - LORIS CAPIROSSI (ITA), 229 bodu
Veteran Loris Capirossi zustal nakonec za stale vysnenym titulem mistra sveta o pouhych 23 bodu. V pristim roce ho ceka uz jeho 18. sezona ve svete Grand Prix. Capirossi vyhral letos celkove trikrat, krome toho skoncil jeste 5x na "bedne" a nebyt letniho vypadku pro zraneni, tak mozna utocil Loris jeste i v zaveru na titul. Tak stacil vybojovat "pouze" treti misto celkove, o jeden jediny bod pred Melandrim.
4. misto - MARCO MELANDRI (ITA), 228 bodu
Lonsky vicemistr sveta Melandri se musel tentokrate spokojit s "bramborovou", tedy ctvrtou pozici. Ovsem jezdec tymu Fortuna Honda vyhral o jeden zavod vice, nez novy mistr sveta. Jeho vykony vsak postradaji vyrovnanost, ktera dela mistra mistrem. A pristi rok to nebude mit Marco rozhodne jednoduche, odchod od Michelinu na Bridgestone uz zamotal v minulosti hlavu i jinym.
5. misto - DANIEL PEDROSA (SPA), 215 bodu
Rookie of The Year - ci-li novacek roku, tento titul si zajistil tovarni jezdec Repsol Hondy, trojnasobny mistr sveta z nizsich kubatur, Daniel Pedrosa - mladik s tvari hrace pokeru. Rada zasvecenych tvrdila, ze Pedrosa bude vzhledem ke sve vaze mit obrovske problemy se zvladnutim tezkeho motocyklu, opak byl pravdou a Pedrosa hned ve sve prvni sezone v MotoGP dokazal 2x vyhrat a krome toho jeste 6x skoncit na stupnich vitezu. V pristim roce se pojede, jak znamo na motorkach o obsahu 800 ccm, tedy udajne sitych na miru prave pro Pedrosu.
6. misto - KENNY ROBERTS jr. (USA), 134 bodu
Pro me nejvetsi a nejmilejsi prekvapeni celeho sampionatu. Pred sezonu, kdyz Kenny Roberts rikal, ze necha za sebou az 75% startovniho pole, tak jsem to povazoval za pouhy klasicky optimisticky vyrok "velkohubeho" Americana, ale sezona dala Kennymu za pravdu. Nejen, ze porazil oba dva jezdce na motocyklech Suzuki, ale dokazal zavodit na motocyklu, pripravenem defacto privatne, s tovarnimi jezdci a dokonce si dvakrate vyjel podiove umisteni. A to tento tym vlastne behem sezony dodaval nove dily a kompletoval motocykl za pochodu.
7. misto - COLIN EDWARDS (USA), 124 bodu
Rossiho stajovy kolega a jasna dvojka u Yamahy si teprve v Estorilu zajistil angazma na svou treti sezonu u tovarniho tymu teto znacky. Ovsem jinak toho byvaly mistr sveta superbiku moc nepredvedl, aby konecne vyhral, tak k tomu ma hodne daleko a pouze jedno podium za celou sezonu, je na tovarniho jezdce Yamahy hodne malo.
8. misto - CASEY STONER (AUS), 119 bodu
Mladicek z Australie zacal po zraneni, kdy musel vynechat jarni testy, ve fantastickem stylu. Ovsem ve druhe polovine sezony, tedy po Donningtonu dokazal bodovat pouze trikrat a ziskal behem 8 zavodu hubenych 28 bodu, proti 91 z I. poloviny sampionatu. A tak pravdu bude mit zrejme jeho letosni sef Lucio Cechinello (LCR Honda), ktery rika: "Hodne padu jde na vrub Stonerovi spatne fyzicke kondice. Od Laguny Seca nebsolvoval ani jeden kondicni trenink. Pokud bude Casey chtet bojovat v budoucnu o titul mistra sveta, tak pro to take bude muset neco delat".
9. misto - TONI ELIAS (SPA), 116 bodu
Spanelsky mladik jeden z peti soucasnych jezdcu, kteri dokazali vyhrat zavody Grand Prix ve vsech trech tridach. Krome neho jeste jeho krajan Pedrosa a Italove Melandri, Capirossi a pochopitelne Rossi. Toni Elias pojede v pristim roce i nadale u Fausta Gresiniho, v jakych ale barvach, to nevi nikdo. Fortuna totiz odchazi ze sveta MotoGP a zustane pouze ve dvestepadesatkach!
10. misto - JOHN HOPKINS (USA), 116 bodu
Ani s novym sponzorem za zady, tedy s Rizlou, neziskal "Hooper" vysnene podium, i kdyz celkove podaval velmi vyrovnane vykony, coz mu take zajistilo celkove umisteni v Top ten kralovske tridy. 11. misto - CHRIS VERMEULEN (AUS), 98 bodu
Jeho stajovy kolega a novacek sampionatu se blyskl nekolikrate, a to jak ziskem Pole position, tak podiovym umistenim na domacim zavode na Philip Islandu. 12. misto - MAKOTO TAMADA (JPN), 96 bodu
Japonec Tamada opousti po dvou letech tym Konica Minolta Honda a odchazi k Yamaze a na Dunlopy. Paradoxem je, ze ho nahradi jeho krajan Nakano, ktery ovsem skoncil v tabulce MS 2006 o dve mista za nim! Makoto Tamada pojede na Dunlopech ne poprve, jezdil je uz pri zavodech japonskeho mistrovstvi. Ovsem ani tak zkuseny pilot jako Carlos Checa, nedokazal s kombinaci Yamaha a Dunlop zadne zazraky, takze ty se nedaji cekat ani od sympatickeho Japonce, ktery ovsem dokazal uz v minulosti dvakrate vyhrat zavody MotoGP, tehdy ovsem s kombinaci Honda a Bridgestone.
13. misto - SETE GIBERNAU (SPA), 95 bodu
Vecny smolar a zrejme prominentni nezamestnany na rok 2007. Gibernau toho vice prolezel na nemocnicnim luzku, nez prozavodil. A nema misto na pristi rok!, pritom skoro vse uz je obsazeno! Ze by se stal zazrak v podobe navratu Sita Ponse, ovsem s jakym motocyklem? Nebo uvidime Seteho ve WSBK, ale i zde jsou uz karty poradne rozdany.
14. misto - SHINYA NAKANO (JPN), 92 bodu
Tak spatne jeste Nakano v tabulce MS neskoncil. A to ani ve svem prvnim roce pusobeni v kralovske tride (2002 - 11., 2003 - 10., 2004 - 10., 2005 - 10.), neni tedy divu, ze jde od Kawasaki pryc. Mimochodem trida MotoGP ma za sebou pet let a na start se postavilo celkem 56 ruznych jezdcu. Ale pouze tri startovali ve vsech zavodech, tedy maji za sebou 82 startu v MotoGP. A jsou to Carlos Checa, Valentino Rossi a prave Shinya Nakano.
15. misto - CARLOS CHECA (SPA), 75 bodu
Spanelsky veteran jezdil letos kombimaci Yamaha a pneu Dunlop. A v pristim roce ho ceka neocekavany comeback, nabidka od Hondy neprichazi kazdy den, a tak se na neho ani jeho byvaly sef Poncharal vubec nezlobil, ackoliv prave on zachranil Checu od predcasneho sportovniho duchodu, kdyz planovany tym Sita Ponse tesne pred vanocemi uvadl. 16. misto - RANDY DE PUINET (FRA), 37 bodu
Mladik Randy de Puinet zazaril pri nekolika kvalifikacich, ale ve skutecnosti pouze potvrdil sve renome, ktere se s nim tahlo uz i ve dvestepadesatkach, tedy, ze hodne pada. V pristim roce by mel byt u zelenych jednickou, a jeho stajovym kolegou zkuseny krajan Olivier Jaqcue, pritom nova Kawasaki o obsahu 800 ccm jeste na rozdil od jinych znacek nevyjela. 17. misto - ALEX HOFMANN (GER), 30 bodu
Nemec, zijici ve Svycarsku, musel pred sezonou uvolnit misto u Kawasaki prave de Puinetovi, nakonec za nim zustal v konecnem hodnoceni o 7 bodu. A to i presto, ze mel nekolikrate moznost jet za zraneneho Gibernaua tovarni Ducati a ne jen satelitni motocykl sve staje Pramac d´Antin. Zda uvidime jedineho Nemce v serialu MotoGP i pristi rok, je otazkou? Dorna ma pochopitelne eminentni zajem, aby v kralovske tride jel nemecky jezdec, Ducati by zase rada videla Neila Hodgsona. A co Sete Gibernau? 18. misto - JAMES ELLISON (GBR), 26 bodu
Britsky jezdec staje Tech3 opousti serial Grand Prix a bude nahrazen Francouzem Sylvainem Guintolim, letosnim testovacim jezdcem tovarny Yamaha. Anglicky jezdec pojede v roce 2007 mistrovstvi sveta superbiku za staj Yamaha France misto Noricka Abeho.
19. misto - TROY BAYLISS (AUS), 25 bodu
Zde staci pouha tri slova. VENI, VIDI, VICI a dalsiho komentare neni potreba.
20. misto - JOSE LUIS CARDOSO (SPA), 10 bodu
Odchazi i Spanel Cardoso, ktery bodoval velmi sporadicky. Ovsem cela staj prechazi na pneu Bridgestone a misto Cardosa pojede Brazilec Alex Barros.
21. misto - KOUSUKE AKIYOSHI (JPN), 3 body
Testovaci jezdec Suzuki jel na divokou kartu doma v Motegi a hned si pripsal sve prvni body. 22. misto - GARRY MCCOY (AUS), 2 body
Navrat ztraceneho syna, tak by se dal nazvat comeback byvaleho viteze zavodu Grand Prix v pullitrech. Garry startoval letos dvakrate, s novym motocyklem Ilmor vzdy dojel do cile, i kydz jednou se ztratou 5 a podruhe dokonce 7 okruhu. Ovsem byly za to mistrovske bodiky...Jestli pojede cely serial i pristi rok, je otazkou. V soucasne dobe testuji tento motocykl veteran Jeremy McWilliams a ze sveta superbiku prekvapive vyhozeny Andrew Pitt.
IVAN SILVA (SPA), 0 bodu
Spanelsky jezdec zaskocil nekolikrate za Hofmanna v tymu Pramac Ducati, kdyz naopak nemecky jezdec dostal sanci jet tovarni motocykl Ducati zraneneho Sete Gibernaua.
NAOKI MATSUDO (JPN), 0 bodu
Zkuseny Japonec Matsudo - znamy ovsem predevsim ze tridy dvestepadesatek - jel s Wild card doma pri GP Motegi a do cile bohuzel nedojel. MICHEL FABRIZIO (ITA), 0 bodu
Mlady Ital Fabrizio dostal sanci misto zraneneho Eliase v britskem Donningtonu, ovsem po padu a zraneni v treninku se zavodu nezucastnil.

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist