První den v Sepangu testovacím týmům MotoGP pršelo

Od neděle testují v Sepangu zkušební týmy výrobců MotoGP a jeden nováček, jímž je Augusto Fernandez (GASGAS). Časomíra není v rámci tohoto testu oficiálně k dispozici, takže časy jsou pouze z časomíry okruhu v Sepangu. Vzhledem k vysokým teplotám a špinavé trati byly časy o tři sekundy pomalejší než ty, které jsme viděli při GP Malajsie 2022.

Testovací jezdec tří ladiček Cal Crutchlow (Yamaha) byl první den s časem 2'01,146 sekundy nejrychlejší. Měl k dispozici tři stroje YZR-M1 z toho dva ve specifikaci 2023 a jeden stroj specifikace 2022. Hlavní pozornost byla upřena na nový, agresivnější motor Yamahy, který nebyl zvlášť nadšeně přijat jezdci v testu ve Valencii. Crutchlow ale podle časomíry okruhu v Sepangu dosáhl maximální rychlosti 330 kilometrů za hodinu, což je jen o pár kilometrů méně než je nejvyšší rychlost okruhu. Přitom loni byla nejvyšší rychlost Yamahy 327 kilometrů za hodinu. Japonci zřejmě problém lokalizovali.

Výrobce KTM měl na dráze zkušebního jezdce Daniho Pedrosu (KTM), který chvíli zaučoval novou posilu Jonase Folgera a zbytek dne strávil s týmem Jacka Millera. S prototypem GASGAS Factory Racing Tech3 jezdil nováček Augusto Fernandez (GASGAS), který byl s časem 2'01,331 sekundy druhý nejrychlejší a na Crutchlowa ztratil jen necelé dvě desetiny.

Německý zkušební jezdec Stefan Bradl (Honda) pracoval s dvěma prototypy RC213V. Stroje japonského výrobce mají přepracovanou aerodynamiku, výfuky, dva různé podvozky a motor 2023. Stefan Bradl zajel čtvrtý čas dne 2'01,605 sekundy.

Testovacím jezdcem Aprilie je Lorenzo Savadori (Aprilia), jenž měl k dispozici šest motorek Aprilia RS-GP 2023. Také Aprilia představila novou aerodynamiku. V závěru dne Savadori řešil nějaké technické problémy.

Ital Michele Pirro (Ducati) pracoval na technice s níž do oficiálního testu nastoupí úřadující světový šampion Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Pirro jel na dvou prototypech Desmosedici GP23, také vyzkoušel novou aerodynamiku a den uzavřel časem 2'02,115 sekundy.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist