Produkční Honda bude konkurovat prototypům

Nová produkční Honda RCV1000R by dle papírových předpokladů měla umožnit jezdcům kubatury MotoGP bojovat o přední pozice a v roce 2014 bez problému, alespoň na některých okruzích, porážet tovární prototypy.

Tento motocykl bude v příštím roce sedlat například Scott Redding a o jeho nákupu uvažuje také brněnská stáj Cardion AB Motoracing. Na jeho vývoji se podílí bývalý špičkový jezdec mistrovství světa silničních motocyklů, dvojnásobný světový šampion a bývalý člen tovární stáje Hondy Casey Stoner.

Změny předpisů v roce 2014 umožní závodit s motocykly, které budou velmi podobné svým vzorům v prototypové kategorii, ale s jinou elektronikou, což jim umožní využít takových výhod jako například startovat do závodu s větším množstvím paliva nebo na měkčích směsích pneumatik.

Čtyři litry paliva navíc může být výhodou na okruzích jako Katar, Silverstone nebo Motegi, kde je spotřeba paliva pokaždé velmi kritická. Produkční RCV1000R by tak mohla konkurovat prototypovým motocyklům a svým jezdcům umožnit bojovat o pozice mnohem blíž předním příčkám než je to dnes v případě motocyklů kategorie CRT.
„V kvalifikacích jedou tovární stroje na plný výkon, ale během závodu nemůžeme využít plného výkonu kvůli dvaceti litrům paliva,“ uvedl pro Motorcycle News šéf Honda Motor Corporation Shuhei Nakamoto. „Takže v závodu bude rozdíl mnohem menší, protože produkční motocykly pojedou s čtyřiadvaceti litry paliva. Nepochybuji, že by top jezdci nemohli na některých okruzích skončit do šestého místa společně s prototypovými motocykly.“

„Pokud by jeden z nich jel Casey, možná by na Phillip Islandu mohl vyhrát,“ pokračoval s úsměvem na tváři Nakamoto, ale pak už vážně dodal: „S výkonem a spolehlivostí jsem velmi spokojený, nejsem spokojený ale s cenou. Je to mnohem víc než jsme původně předpokládali, ale Honda je tomuto projektu oddaná. Náklady na vývoj nepromítneme na koncové zákazníky, to uhradí Honda.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist