Před Grand Prix Malajsie

Trojlístek zámořských velkých cen bude o tomto víkendu zakončen Shell Advance Malaysian Grand Prix, která bude zároveň předposledním závodem letošní sezóny.

Okruh


Grand Prix Malajsie letos vstoupí do třetí dekády svojí existence, protože poprvé se v této motocyklově poměrně exotické zemi jelo už v roce 1991. Závodilo se ale na okruhu Shah Alam, kde se odehrálo prvních sedm ročníků. Pak se tamní velká cena na jednu sezónu přesunula na okruh Johor, ale po dokončení Sepang International Circuit se od roku 1999 jedí na tomto autodromu. Ten se nachází 50 kilometrů jižně od hlavního města Kuala Lumpur, byl postaven během pouhých čtrnácti měsíců a slavnostně otevřen 9. března 1999. Umožňuje tři specifikace trati, tzv. jižní smyčku, severní smyčku a pak spojení obou těchto variant, tzv. Main Track, na němž se jezdí i seriál MotoGP a Formule 1. Tato varianta okruhu měří 5.548 metrů, šířka trati je šestnáct metrů a jezdci si během jednoho okruhu „střihnou“ patnáct zatáček. Trať je charakteristická dvěma dlouhými rovinkami. Rekord této trati v kubatuře MotoGP drží Casey Stoner, který v roce 2007 zajel čas s hodnotou 2:02,108 sekundy, což je průměr 163,6 km/h. V Moto2 vloni rekord ustanovil Julian Simon s časem 2:08,691 sekundy a průměrem 155,2 km/h (ve dvěstěpadesátkách zůstane už navždy nejrychlejším Hiroshi Aoyama s časem 2:07,597 sekundy) a ve stopětadvacítkách je rekordmanem Alvaro Bautista (2:13,118; 150,0 km/h – 2006). Pro srovnání: Juan Pablo Montoya tady v roce 2004 s efjedničkovým Wiliamsem zajel okruh za 1:34,223 sekundy. Přímý přenos závodu malorážek začíná v neděli na stanici Nova Sport v 06.55 hodin, dvojky startují v 08.10 hodin a nejsilnější kubaturu MotoGP můžete shlédnout i na TV Nova od 09.40 hodin.



Loňský závod


Tři Španělé v pořadí Marc Marquez, Pol Espargaro a Nicolas Terol ovládli závod nejslabší kubatury, ze kterého si dva body za čtrnácté místo odvezl i náš Jakub Kornfeil. V hodně dramatické bitvě „dvojek“ zvítězil Ital Roberto Rolfo, který o pouhé čtyři setiny sekundy překonal druhého Alexe de Angelise. Čtvrtý dojel Španěl Toni Elias, který tak definitivně zpečetil svůj loňský titul mistra světa. Karel Abraham po bitvách s Debonem, Aegerterem a Bradlem dojel na šestém místě. Skvělý závod nám předvedli piloti té nejsilnější kubatury, kde hlavním aktérem byl Valentino Rossi. Sice předvedl mizerný start, po kterém se propadl až na jedenácté místo, ale jeho postup celým polem byl velkolepý. Kolem Spiese, Haydena a Bautisty se prohnal tak, jako by tam vůbec nebyli a vydal se stíhat Jorgeho Lorenza a Andreu Doviziosa, kteří si mezitím vybudovali na čele velmi slušný náskok. Hned v úvodním kole se svojí dukatkou fláknul do kačírku Casey Stoner a závod pro něho skončil. V polovině závodu se už Vale zapojil do bojů s Jorgem a Dovim, několikrát si svoje místa vyměnili, ale nakonec Valentino protnul cílovou pásku o 0,224 sekundy před Doviziosem. Jorge Lorenzo spíše jejich souboj v poklidu sledoval, a i když to chvíli vypadalo, že se zapojí do souboje o vítězství, nakonec vsadil na jistotu. Šestnáct bodů za třetí místo mu totiž zajistilo první titul mistra světa v kubatuře MotoGP.

125 ccm                                        Moto2                                      MotoGP

1. Marc Marquez                           1. Roberto Rolfo                       1. Valentino Rossi
2. Pol Espargaro                           2. Alex De Angelis                    2. Andrea Dovizioso
3. Nicolas Terol                             3. Andrea Iannone                    3. Jorge Lorenzo


Dosavadní průběh sezóny

Stopětadvacítky



Pětadvacet bodů, tedy rozdíl jednoho vítězství, je mezi vedoucím pilotem malorážek Španělem Nicolasem Terolem a jeho nejbližším pronásledovatelem, kterým je Francouz Johan Zarco. To není zase tolik, protože pokud se podíváme na poměr vítězných závodů, tak ten hovoří jasně 8 : 1 ve prospěch Terola. V posledních dvou závodech byl ale úspěšnější Zarco, který v Japonsku zvítězil (Terol dojel druhý) a v Austrálii byl třetí (Terol až šestý), takže bitva o světový primát je stále ještě otevřená. Podobné je to i v boji o zbývající medaili, kde zatím tahá za delší konec provazu Němec Sandro Cortese, jenž se na třetí flek dostal po vítězství v předchozím závodě. Španěl Maverick Viňales, který na Phillip Islandu doje až na osmém místě, nyní na bronzovou pozici ztrácí sedm bodů. Vyrovnaná trojice se přetahuje o pátou pozici, na které je Španěl Hector Faubel, šest bodů za ním je šestý Efren Vazquez a po smolném závodu v Austrálii se na sedmou příčku propadl Němec Jonas Folger. Tři Španělé uzavírají elitní desítku a jsou jimi osmý Luis Salom, který druhým místem minule zopakoval svůj nejlepší dosavadní výsledek z Assenu, devátý Sergio Gadea, jenž svoje bodové konto (po přechodu do „dvojek“ a následném těžkém zranění) už letos určitě nerozšíří a desátý Alberto Moncayo. Na jedenáctou příčku klesl Brit Danny Kent, který v Austrálii vůbec nebodoval a nyní má dvanáctibodový náskok před naším reprezentantem Jakubem Kornfeilem. Ten dokázal bodovat v osmém závodě v řadě za sebou, jen by to chtělo konečně doladit veškeré „detaily“ a podívat se hlouběji do první desítky.


Průběžné pořadí šampionátu


1 Nicolas TEROL Aprilia SPA 271 bodů; 2 Johann ZARCO Derbi FRA 246; 3 Sandro CORTESE Aprilia GER 205; 4 Maverick VIÑALES Aprilia SPA 198; 5 Hector FAUBEL Aprilia SPA 148; 6 Efren VAZQUEZ Derbi SPA 142; 7 Jonas FOLGER Aprilia GER 140; 8 Luis SALOM Aprilia SPA 107; 9 Sergio GADEA Aprilia SPA 103; 10 Alberto MONCAYO Aprilia SPA 77; 11 Danny KENT Aprilia GBR 76; 12 Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 64; 13 Adrian MARTIN Aprilia SPA 45; 14 Miguel OLIVEIRA Aprilia POR 44; 15 Simone GROTZKYJ Aprilia ITA 32; 16 Marcel SCHROTTER Mahindra GER 32; 17 Louis ROSSI Aprilia FRA 25; 18 Zulfahmi KHAIRUDDIN Derbi MAL 21; 19 Danny WEBB Mahindra GBR 21; 20 Jasper IWEMA Aprilia NED 16; 21 Luigi MORCIANO Aprilia ITA 16; 22 Taylor MACKENZIE Aprilia GBR 15; 23 Alexis MASBOU KTM FRA 14; 24 Niklas AJO Aprilia FIN 11; 25 Hiroki ONO KTM JPN 8; 26 Alessandro TONUCCI Aprilia ITA 8; 27 Harry STAFFORD Aprilia GBR 5; 28 Toni FINSTERBUSCH KTM GER 4; 29 Miroslav POPOV Aprilia CZE 3; 30 Sturla FAGERHAUG Aprilia NOR 1; 31 John McPHEE Aprilia GBR 1; 32 Josep RODRIGUEZ Aprilia SPA 1

Moto2


Do čela prostřední kubatury se po jednom závodě opět vrátil Němec Stefan Bradl, ale co si budeme nalhávat – bylo to jen v důsledku penalizace Španěla Marca Marqueze, který se tak musel na Phillip Islandu při svojí stíhačce prokousat přes pětatřicet soupeřů. Ale jak je vidět, stát se může cokoliv a i když španělský megatelent stále zůstává největším kandidátem na světový titul, rozhodně ho ještě nemá v kapse. Přiostřilo se ale i v boji o třetí příčku, kde je nyní Ital Andrea Iannone, na kterého se ale po australském vítězství hodně natěsno dotáhnul Sanmaríňan Alex De Angelis. Vyrovnaná trojice je na dalších třech pozicích, kde pátého Itala Simone Corsiho a šestého Švýcara Thomase Luthiho dělí pouze jeden bod a dalších pět ztrácí Brit Bradley Smith. Tím, že Corsi v Austrálii na poslední chvíli vyválčil aspoň jeden bodík za patnácté místo, zůstává v téhle kubatuře jediným pilotem, který si dokázal připsat body ve všech letošních závodech. Po dvou nepovedených závodech konečně opět zabodoval (byť pouze desátým místem) Japonec Yuki Takahashi a dostal se na osmé místo před Španěla Esteve Rabata. Desítku nejúspěšnějších „dvojkařů“ uzavírá další Španěl Aleix Espargaro.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Stefan BRADL Kalex GER 254 bodů; 2 Marc MARQUEZ Suter SPA 251; 3 Andrea IANNONE Suter ITA 165; 4 Alex DE ANGELIS Motobi RSM 157; 5 Simone CORSI FTR ITA 127; 6 Thomas LUTHI Suter SWI 126; 7 Bradley SMITH Tech 3 GBR 121; 8 Yuki TAKAHASHI Moriwaki JPN 77; 9 Esteve RABAT FTR SPA 74; 10 Aleix ESPARGARO Pons Kalex SPA 68; 11 Dominique AEGERTER Suter SWI 67; 12 Julian SIMON Suter SPA 62; 13 Pol ESPARGARO FTR SPA 57; 14 Scott REDDING Suter GBR 57; 15 Kenan SOFUOGLU Suter TUR 55; 16 Randy KRUMMENACHER Kalex SWI 52; 17 Michele PIRRO Moriwaki ITA 50; 18 Jules CLUZEL Suter FRA 35; 19 Max NEUKIRCHNER MZ-RE Honda GER 35; 20 Yonny HERNANDEZ FTR COL 33; 21 Mika KALLIO Suter FIN 31; 22 Mattia PASINI FTR ITA 28; 23 Anthony WEST MZ-RE Honda AUS 27; 24 Claudio CORTI Suter ITA 22; 25 Mike DI MEGLIO Tech 3 FRA 19; 26 Alex BALDOLINI Suter ITA 18; 27 Xavier SIMEON Tech 3 BEL 14; 28 Kev COGHLAN FTR GBR 11; 29 Ratthapark WILAIROT FTR THA 4; 30 Ricard CARDUS Moriwaki SPA 2; 31 Axel PONS Pons Kalex SPA 1

MotoGP


Australan Casey Stoner se v Malajsii představí jako jistý mistr světa, protože svůj letošní triumf si už zajistil při domácím závodě na Phillip Islandu. Pojede tedy v naprostém klidu a tak se dá očekávat, že počet devíti letošních vítězství ještě rozšíří. Druhý muž tabulky, kterým je Španěl Jorge Lorenzo, bude následující závod sledovat z postele, protože zraněný prst mu start v tomhle klání rozhodně neumožní a nahradí ho testovací jezdec Katsuyuki Nakasuga. Teoretickou šanci na jeho druhou příčku má tedy ještě Ital Andrea Dovizioso, který by ale bezpodmínečně musel obě následující klání vyhrát, což se hodně nepravděpodobné. Spíš se bude snažit uhájit bronzovou medaili před svým týmovým kolegou Danim Pedrosou ze Španělska, který na něho ztrácí pouze čtyři body. I přes absenci v Austrálii zůstal na páté pozici Američan Ben Spies. Ital Marco Simoncelli se po mizerném začátku sezóny konečně dostává do svojí obvyklé formy a po druhém místě z Austrálie už figuruje na šesté příčce, na které má stejný počet bodů jako jeho krajan Valentino Rossi. Ten si kvůli pádům nepřipsal v posledních dvou závodech ani jeden bod a nejenže ho překonal SuperSic, ale na dostřel mu je i jeho týmový kolega Nicky Hayden z USA. Další Amík je i na deváté pozici a je to nejrychlejší soukromník Colin Edwards. Top ten uzavírá Japonec Hiroshi Aoyama. Náš reprezentant Karel Abraham je se šestapadesáti body čtrnáctý, ale pouze o jeden bod před ním je Brit Cal Crutchlow a naopak o jeden zaostává Španěl Toni Elias. V Sepangu se opět objeví letošní vicemistr britských superbiků Američan John Hopkins, který tak po Jerezu a Brně potřetí osedlá „džípíčkovou“ Suzuki.


Průběžné pořadí šampionátu


1 Casey STONER Honda AUS 325 bodů; 2 Jorge LORENZO Yamaha SPA 260; 3 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 212; 4 Dani PEDROSA Honda SPA 208; 5 Ben SPIES Yamaha USA 156; 6 Marco SIMONCELLI Honda ITA 139; 7 Valentino ROSSI Ducati ITA 139; 8 Nicky HAYDEN Ducati USA 132; 9 Colin EDWARDS Yamaha USA 109; 10 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 94; 11 Hector BARBERA Ducati SPA 77; 12 Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 67; 13 Cal CRUTCHLOW Yamaha GBR 57; 14 Karel ABRAHAM Ducati CZE 56; 15 Toni ELIAS Honda SPA 55; 16 Randy DE PUNIET Ducati FRA 49; 17 Loris CAPIROSSI Ducati ITA 36; 18 Kousuke AKIYOSHI Honda JPN 7; 19 John HOPKINS Suzuki USA 6; 20 Shinichi ITO Honda JPN 3

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist