Před Grand Prix Japonska

Velká cena Japonska se opět vrátila do svého původního termínu na konci roku. Vloni byla druhým závodem sezóny a mělo tomu tak být i letos, ale protože se na jaře zbláznila jedna islandská sopka, tak "Japonsko" letos spolu s Malajsií a Austrálíi tvoří tradiční trojlístek asijsko-pacifických závodů.

Okruh


Závod se uskuteční na okruhu Twin Ring Motegi, který byl postaven v roce 1997 jako testovací polygon pro firmu Honda. Skládá se ze dvou tratí, z nich jeden je ovál o délce 2 493 metrů pro vozy kategorie Indy Car a další možností je pak klasický okruh o délce 4 801 metrů (start. rovina měří 762 metry, šířka je 12 - 15 metrů, má osm pravých a šest levých zatáček), na němž se jezdí i mistrovství světa silničních motocyklů. To na zdejší okruh zavítalo poprvé v roce 1999 a závod se jel jako Velká cena Japonska. Ta se poté přestěhovala na okruh Suzuka a v letech 2000 až 2003 se v Motegi jel závod s názvem Velká cena Pacifiku, ale po tragické nehodě Daijira Katoha v Suzuce v roce 2003 byla Velká cena Japonska vrácena zpět na okruh Twin Ring Motegi. Traťový rekord zde v kubatuře MotoGP zajel v roce 2008 Casey Stoner a má hodnotu 1:47,091 sekundy, ve čtvrtlitrech jel ve stejném roce nejrychleji Alvaro Bautista (1:51,412) a rekordní kolo ve dvackách drží už od roku 2006 Mika Kallio a má hodnotu 1:57,666 sekundy.

Loňské výsledky


Vloni traťové rekordy nebyly překonány hlavně proto, že se ráno nad okruhem přehnal pořádný liják a celý den se jezdilo na pomalu osychající trati. Ve stopětadvacítkách všem natrhl triko Andrea Iannone, který za sebou nechal pozdějšího mistra světa Juliana Simona a Pola Espargara. Náš reprezentant Lukáš Šembera dojel na třiadvacátém místě. Čtvrtlitrům sice kraloval úřadující mistr světa Marco Simoncelli, ale jen do chvíle, kdy udělal chybu, vyjel mimo trať a prorazil pneumatiku. Po jeho odstoupení zvítězil Alvaro Bautista před Hiroshim Aoyamou a Mattiou Pasinim. Skvělý závod zajeli oba naši zástupci, když Lukáš Pešek skončil sedmý a Karel Abraham jen o dvě příčky za ním. V MotoGP se o vítězství přetahovali piloti fabrického týmu Fiat Yamaha a tehdy za delší konec tahal Jorge Lorenzo, který za sebou nechal týmového kolegu Valentina Rossiho a krajana Daniho Pedrosu.

125 ccm                                          250 ccm                                                MotoGP

1. Andrea Iannone                         1. Alvaro Bautista                                1. Jorge Lorenzo
2. Julian Simon                              2. Hiroshi Aoyama                              2. Valentino Rossi
3. Pol Espargaro                            3. Mattia Pasini                                    3. Dani Pedrosa


Dosavadní průběh sezóny


Stopětadvacítky


V malorážkách se po Grad Prix Aragónu měnilo pořadí na čele šampionátu, i když národnost lídra zůstává stále stejná. Marc Marquez totiž podruhé v letošní sezóně nebodoval a i přestože nešťastnou havárii nezavinil sám, propadl se až na třetí příčku průběžného pořadí. Do čela se po zisku druhého místa dostal Nicolas Terol, který má na letos svém kontě také dvě nuly a “pouze” tři vítězství (zatímco Marquez šest) ale jinak mimo stupně vítězů skončil pouze jednou a to čtvrtý v Silverstone. Třikrát se letos z vítězství radoval i Pol Espargaro, který má na svém kontě jenom jeden nedojetý závod a tak tuhle suverénní španělskou trojici, která si rozdělila všechna letošní prvenství, dělí pouhých jedenáct bodů. S propastnou ztrátou třiapadesáti bodů na bronz je na čtvrtém místě Bradley Smith, který si ale zase poměrně suverénně hlídá svoji bramborovou pozici před pátým Sandrem Cortesem. Na něho se těsně dotáhla trojice jezdců, když šestý Efren Vazquez ztrácí osm bodů, sedmý Esteve Rabat deset a osmý Tomoyoshi Koyama šestnáct. Na devátém místě je vinník nešťastné havárie a následného Marquezova propadu Randy Krummenacher a elitní desítku uzavírá Danny Webb. Jakub Kornfeil s osmnácti body figuruje na osmnácté pozici.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Nicolas TEROL Aprilia SPA 208 bodů; 2 Pol ESPARGARO Derbi SPA 202; 3 Marc MARQUEZ Derbi SPA 197; 4 Bradley SMITH Aprilia GBR 144; 5 Sandro CORTESE Derbi GER 118; 6 Efren VAZQUEZ Derbi SPA 110; 7 Esteve RABAT Aprilia SPA 108; 8 Tomoyoshi KOYAMA Aprilia JPN 102; 9 Randy KRUMMENACHER Aprilia SWI 79; 10 Danny WEBB Aprilia GBR 71; 11 Johann ZARCO Aprilia FRA 66; 12 Jonas FOLGER Aprilia GER 56; 13 Alberto MONCAYO Aprilia SPA 40; 14 Jasper IWEMA Aprilia NED 33; 15 Luis SALOM Aprilia SPA 31; 16 Alexis MASBOU Aprilia FRA 20; 17 Adrian MARTIN Aprilia SPA 20; 18 Jakub KORNFEIL Aprilia CZE 18; 19 Marcel SCHROTTER Honda GER 17; 20 Simone GROTZKYJ Aprilia ITA 16; 21 Sturla FAGERHAUG Aprilia NOR 8; 22 Daniel KARTHEININGER KTM GER 6; 23 Lorenzo SAVADORI Aprilia ITA 5; 24 Zulfahmi KHAIRUDDIN Aprilia MAL 3; 25 Louis ROSSI Aprilia FRA 2

Moto2


I když vedoucí muž “dvojek” Toni Elias v Aragónu nenavázal na svoje čtyři předcházející vítězství, tak i čtvrté místo mu stačilo k udržení vedoucí pozice v šampionátu. Ono by mu totiž stačil i mnohem horší výsledek, vždyť v současné době má před svým nejbližším pronásledovatelem Julianem Simonem náskok 76 bodů. Tonda by si tedy mohl dát během tří následujících závodů “voraz” a i kdyby všechny tyto závody Julito vyhrál, stejně by v Estorilu byl ve vedení Elias. O stříbro se ale bude hodně bojovat, třetí Andrea Iannone ztrácí na Simona pouhé čtyři body! Rychlost mu rozhodně nechybí, vždyť má na svém kontě tři vítězství, zatímco Simon nezvítězil ještě ani jednou. Čtvrtý Thomas Luthi už bohužel čtrnáct bodů ztrácí, když v posledních pěti závodech dojel pouze jednou třetí, jinak se spíše trápí (0, 11, 7, 3 a 10). Přes stobodovou hranici se přehoupnul i pátý Simone Corsi a po aragónských stupních vítězů se na šesté místo protlačil Gábor Talmacsi, sedmý je Jules Cluzel a na místě osmém je doposud Shoya Tomizawa. Jeho krajan Yuki Takahashi je devátý a Top ten uzavírá Sergio Gadea. Tenhle Španěl v prvních čtyřech závodech nasbíral sedmačtyřicet bodů, zatímco v následujících osmi kláních pouhých dvanáct! Po rozjezdu v minulém závodě snad už Karel Abraham opět rozšíří svoje bodové konto, které dosud čítá třiatřicet bodů a řadí ho na sedmnáctou pozici. Lukáš Pešek bohužel po ukončení angažmá u Matteoniho bude minimálně tři závody odpočívat a ke svým pěti bodům tedy zatím žádné další nepřipíše.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Toni ELIAS Moriwaki SPA 224 bodů; 2 Julian SIMON Suter SPA 148; 3 Andrea IANNONE Speed Up ITA 144; 4 Thomas LUTHI Moriwaki SWI 130; 5 Simone CORSI Motobi ITA 108; 6 Gabor TALMACSI Speed Up HUN 95; 7 Jules CLUZEL Suter FRA 94; 8 Shoya TOMIZAWA Suter JPN 82; 9 Yuki TAKAHASHI Tech 3 JPN 76; 10 Sergio GADEA Pons Kalex SPA 59; 11 Scott REDDING Suter GBR 47; 12 Alex DEBON FTR SPA 46; 13 Dominique AEGERTER Suter SWI 45; 14 Roberto ROLFO Suter ITA 43; 15 Stefan BRADL Suter GER 43; 16 Fonsi NIETO Moriwaki SPA 41; 17 Karel ABRAHAM FTR CZE 33; 18 Ratthapark WILAIROT Bimota THA 30; 19 Yonny HERNANDEZ BQR-Moto2 COL 27; 20 Mike DI MEGLIO Suter FRA 24; 21 Kenny NOYES Promoharris USA 18; 22 Anthony WEST MZ-RE Honda AUS 17; 23 Claudio CORTI Suter ITA 16; 24 Alex BALDOLINI I.C.P. ITA 14; 25 Mattia PASINI Motobi ITA 12; 26 Alex DE ANGELIS Force GP210 RSM 11; 27 Damian CUDLIN Pons Kalex AUS 9; 28 Xavier SIMEON Moriwaki BEL 9; 29 Hector FAUBEL Suter SPA 8; 30 Jason DI SALVO FTR USA 7; 31 Lukas PESEK Moriwaki CZE 5; 32 Raffaele DE ROSA Tech 3 ITA 4; 33 Michele PIRRO Moriwaki ITA 2; 34 Michael RANSEDER Suter AUT 2; 35 Axel PONS Pons Kalex SPA 2; 36 Vladimir IVANOV Moriwaki UKR 2; 37 Arne TODE Suter GER 2; 38 Yusuke TESHIMA Motobi JPN 1

MotoGP


I když Jorge Lorenzo nejede v současné době v tak oslnivé formě jako jeho nejbližší pronásledovatel Dani Pedrosa, stále má na čele průběžného pořadí luxusní náskok šestapadesáti bodů. Do konce šampionátu zbývá pět závodů a Jorge by tak musel udělat opravdu zásadní chybu, která by na jeho konto přisoudila nějakou tu nulu, aby ho Dani připravil o titul. Protože i kdyby “lízátko” nasbíral v každém dalším závodu o deset bodů méně, byl by přesto šampionem. Ale i tahle varianta je poměrně nepravděpodobná, přeci jenom takhle velký pokles formy zase Lorenzo (nebo spíš Yamaha) nezaznamenal, vždyť v posledních třech závodech dojel třetí, druhý a čtvrtý (zatímco Pedrosa dvakrát vyhrál a jednou dojel druhý). Na třetí místo se ziskem pětadvaceti bodů za vítězství v Aragónu protlačil Casey Stoner. Na čtvrtého Valentina Rossiho má nyní patnáctibodový náskok a do stejného bodového rozestupu se pak vešli i další tři jezdci a to pátý Andrea Dovizioso, šestý Ben Spies a sedmý Nicky Hayden. Jestli rádi sázíte, tak v tomhle případě možnost uhodnout pilota, který se nakonec bude radovat z bronzové medaile je hodně nejistá. Budou to střelci od Ducati, kteří se dokázali umístit v Aragónu na bedně, bude to pilot, který z továrního týmu Yamahy odchází nebo snad ten, který do něho míří? Nebo to bude Dovizioso, který usiluje o svoje příští angažmá? I nadále pokračuje trápení Randyho de Punieta, který se v posledních šesti závodech dokázal jen jednou protlačit do Top ten a propadl se tak až na osmé místo. Stejně jako většinu sezóny i nyní uzavírají elitní desítku oba piloti od Gresiniho, když jak Marco Melandri, tak i Marco Simoncelli nasbírali shodný počet bodů. Startovní pole by mělo být v Japonsku opět kompletní, protože po svém zranění bude startovat i veterán Loris Capirossi.


Průběžné pořadí šampionátu

1 Jorge LORENZO Yamaha SPA 284 bodů; 2 Dani PEDROSA Honda SPA 228; 3 Casey STONER Ducati AUS 155; 4 Valentino ROSSI Yamaha ITA 140; 5 Andrea DOVIZIOSO Honda ITA 139; 6 Ben SPIES Yamaha USA 131; 7 Nicky HAYDEN Ducati USA 125; 8 Randy DE PUNIET Honda FRA 81; 9 Marco MELANDRI Honda ITA 74; 10 Marco SIMONCELLI Honda ITA 74; 11 Colin EDWARDS Yamaha USA 70; 12 Hector BARBERA Ducati SPA 66; 13 Aleix ESPARGARO Ducati SPA 50; 14 Alvaro BAUTISTA Suzuki SPA 49; 15 Loris CAPIROSSI Suzuki ITA 41; 16 Mika KALLIO Ducati FIN 33; 17 Hiroshi AOYAMA Honda JPN 29; 18 Alex DE ANGELIS Honda RSM 11; 19 Roger Lee HAYDEN Honda USA 5; 20 Kousuke AKIYOSHI Honda JPN 4; 21 Wataru YOSHIKAWA Yamaha JPN 1

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist