Před Grand Prix Itálie

Páté zastavení mistrovství světa silničních motocyklů si jeho aktéři dají na jedné z nejrychlejších tratí šampionátu, kde každoročně probíhá italské davové šílenství – na okuhu v Mugellu.

Okruh

Autodrom v Mugellu, kde se uskuteční závod s názvem Grand Premio D´Italia Alice, měří 5245 metrů, startovní rovinka má takřka nekonečných 1 141 metrů a jezdci během jednoho kola zatočí osmkrát doleva a dvanáctkrát doprava. Je charakteristický jak dlouhými rovinkami, tak i rychlými, ale i pomalými zatáčkami. Tato kombinace činí tuto trať jednu z nejnáročnějších jak pro závodníky, tak i pro týmové inženýry. Na rovinkách speciály MotoGP dostahují rychlosti přes 330 km/h a byla zde naměřena i nejvyšší rychlost – 343 km/h, kterou dosáhl na Hondě RCV 211 Alex Barros. Traťové rekordy ve všech třídách pochází z loňského roku, kdy ve třídě MotoGP Casey Stoner zajel čas 1:50,003 sekundy, ve dvěstěpadesátkách byl nejrychlejší Hector Barbera (1:53,669) a ve dvackách Mike Di Meglio (1:58,570). Vůbec nejrychlejší kolo v historii zde zajel ve stejném roce Rubens Barichello na efjedničkovém Ferrari s časem 1:18,704 sekundy (průměr 239,911 km/h). První závod mistrovství světa silničních motocyklů se zde konal v roce 1976 a od roku 1991 je již tato trať pevnou součástí tohoto šampionátu.


Loňské výsledky

Ve stopětadvacítkách diváci viděli neuvěřitelnou bitvu, kdy prvních sedm jezdců protnulo cílovou pásku v rozmezí osmi desetin sekundy a první tři byli dokonce ve třech setinách. Nejvíce se radoval domácí Simone Corsi. Ve dvěstěpadesátkách byli hodně vidět oba naši jezdci, když Lukáš Pešek až do svého pádu jezdil na čtvrtém místě a Karel Abraham si ziskem sedmého místa připsal svůj nejlepší výsledek kariéry. Marco Simoncelli ziskem prvního místa nastoupil cestu za titulem mistra světa. Valentino Rossi v MotoGP získal sedmé vítězství na tomto okruhu.

125 ccm                                                250 ccm                                                MotoGP
1. Simone Corsi                                  1. Marco Simoncelli                             1. Valentino Rossi
2. Gabor Talmacsi                              2. Alex Debon                                        2. Casey Stoner
3. Pol Espargaro                                 3. Thomas Luthi                                   3. Dani Pedrosa

Dosavadní průběh sezóny

Ve třídě stopětadvacítek se do čela dostal po vítězství v Le Mans největší favorit letošní sezóny Julian Simon. Ten má kromě nedokončeného závodu v domácím Jerezu za sebou dvě druhá místa a jedno vítězství, což celkem čítá 55 bodů na jeho bodovém kontě. Na druhém místě je jeho kolega z týmu Bancaja Aspar Bradley Smith, který sice letos dokončil všechny závody, ale nasbíral o 5,5 bodu méně. Andrea Iannone (46,5 b.) se po skvělém úvodu sezóny, kdy vyhrál první dva závody dostal do útlumu, závod v Jerezu nedokončil a v Le Mans dojel sedmý. Za tímto Italem číhá na čtvrtém místě další zástupce týmu Aspara Martineze a to velezkušený Sergio Gadea (38 b.). Jeho výkony mají opačnou tendenci ve srovnání s Iannonem, protože po slabém úvodu sezóny v posledních dvou závodech skončil na stupních vítězů. Skvělý výkon z Le Mans, kde Jonas Folger dojel na druhém místě, jej katapultoval na páté místo (33 b.). Pravidelné sbírání bodů (32 b.) zatím zaručuje Sandro Cortesemu šestou pozici, ale o pouhého půl bodu méně má španělský rychlík Pol Espargaro, který tak je na sedmém místě. První neitalská mašina je na osmém místě a to KTM sedlaná Marcem Marquezem (27 b.). Devátý je Dominique Aegerter (26,5 b.), který je spolu se Smithem, Cortesem a čtrnáctým Esteve Rabatem jediným jezdcem, který letos dokázal bodovat ve všech závodech. První desítku uzavírá Efren Vazquez s devatenácti body. Lukáš Šembera si na své konto zatím žádný bod nepřipsal, když závod v Le Mans pro pád nedokončil.


Také ve dvěstěpadesátkách se po francouzském závodě měnilo pořadí na čele tabulky, kam se vyšvihl Alvaro Bautista (67 b.), který je tak už třetím jezdcem, který si letos “oblékl žluté triko lídra.” Druhý Hiroshi Ayoama ale ztrácí pouhý jeden bodík a tato dvojice si před třetím Hectorem Barberou (48 b.) už vytvořila pěkný náskok. Flintu do žita ale rozhodně nehází obhájce titulu Marco Simoncelli, který sice bodoval pouze dvakrát, zato ale třetím a prvním místem. Nasbíral tedy 41 bodů a všichni si z loňska určitě dobře pamatujeme, že i přes první dva nulové závody nakonec suveréně získal titul mista světa. Raffaele De Rosa je s 31 body na pátém místě tabulky a takové umístění možná nečekal ani on sám. O jeden bod méně nasbíral Roberto Locatelli a to hlavně kvůli skvělému třetímu místu ze zmoklého Le Mans. Na místě sedmém je Thomas Luthi (29 b.), o osmé místo se dělí Jules Cluzel a Gábor Talmacsi, který ukončil angažmá u týmu Balaton Racing a jeho případné pokračování v letošní sezóně zatím ještě není dořešeno (oba 28 b.). Top ten uzavírá Hector Faubel se 27 body, jedenáctý Mattia Pasini má o jeden bod méně. Na místě dvanáctém je náš zástupce Lukáš Pešek, který dosud nasbíral 24 bodů, což znamená, že pátého De Rosu a dvanáctého Peška dělí pouhých sedm bodů! Druhý český zástupce Karel Abraham je s jedenácti body na sedmnáctém místě.


Lídr celkového pořadí se po posledním závodě měnil i v kategorii MotoGP. Zde první tři jezdce dělí pouhé tři body a pořadí je následující: první je Jorge Lorenzo (66 b.) se dvěma vítěznými závody, jedním třetím místem a jednou nulou z Jerezu. Dvě druhá místa, jedno vítězství a jednu nulu má za sebou druhý Valentino Rossi (65 b.), který ukvapenou výměnou pneumatik v Le Mans dokázal, že i mistr tesař se občas utne. Jedno vítězství, čtvrté, třetí a páté místo a celkem 64 bodů zaručuje Caseymu Stonerovi třetí flek. Dani Pedrosa (57 b.) sice na tuto trojici lehce ztrácí, ale za tím vězí první závod, který absolvoval ještě ne zcela v pořádku po předsezónním zranění. Nejúspěšnější soukromník je pátý Marco Melandri (43 b.) , který celý svět udivuje svými výkony na soukromé a všemi odepisované Kawasaki. Stejný počet bodů má šestý Andrea Dovizioso, na sedmém místě je Colin Edwards (35 b.). Za Američanem je dvojice týmu Rizla Suzuki, kde je zatím úspěšnější osmý Chris Vermeulen (31 b.), Loris Capirossi má o čtyři body méně. Desítku nejúspěšnějších uzavírá Randy De Puniet se 26 body. Následují jedenáctý Toni Elias (21 b.), dvanáctý Alex De Angelis (20 b.), třináctý James Toseland (17 b.), čtrnáctý Mika Kallio (16 b.), patnáctý je trápící se Nicky Hayden (9 b.) a šestnáctý Yuki Takahashi (8 b.). Sete Gibernau (8 b.) bohužel v Mugellu bude kvůli zranění absentovat a představí se pravděpodobně až v následujícím závodě v Katalánsku. Tabulku uzavírá Niccolo Canepa se třemi body.

Informace o redaktorovi

Martin Hakl - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist