Penalizace pro Zarca, start z boxové uličky

Až dnes, tedy v pátek rozhodli stevardi FIM MotoGP (stálí dva členové Freddie Spencer a Bill Cumbow plus Ralph Bohnhorst) o incidentu, který se v Rakousku udál během závodu MotoGP mezi jezdci Francem Morbidellim a Johannem Zarcem. Francouz Zarco na rovince směrem k třetí zatáčce předjel Itala Morbidelliho a v době, kdy začal brzdit se zařadil těsně před Itala. Ten byl chycen větrným stínem Francouze a nedokázal na zpomalení jezdce Avintie reagovat. Následoval náraz do zadní části Ducati a pád obou závodníků.

K nehodě Franca Morbidelliho a Johanna Zarca došlo v místě, kde jeli rychlostí přes 300 kilometrů za hodinu. Jejich stroje pak proletěly třetí zatáčkou, kde málem došlo k neštěstí, protože tam ve stejném okamžiku projížděl Maverick Viňales s Valentinem Rossim. Závod zastavily červené vlajky a pozornost všech se upřela na Zarca, jelikož ten byl vnímán jako viník. Morbidelli svého soupeře nazval polovičním zabijákem, za což se mu tento týden veřejně omluvil.

Oba jezdci skončili ve zdravotním centru okruhu ve Spielbergu, ale naštěstí nebyl nikdo zraněn, takže se vrátili ke svým týmům. Slyšení u stevardů FIM ale proběhlo až tento čtvrtek, což je dle mnohých jezdců dost pozdě. Výsledek slyšení byl znám až v pátek a zní, že Johann Zarco byl za nezodpovědnou jízdu penalizován startem z boxové uličky. V závodu v němž bude závodit, nejedná se jen o penalizaci pro víkendové klání štýrské GP.

Jedni poukazují na to, že Zarco měl dostat stop na jeden závod, druzí zase operují s tím, že to jednoznačně jeho vina nebyla. Samotní jezdci MotoGP poukazují na to, že jim absolutně nevyhovuje nekonzistentní rozhodování stevardů FIM a požadují tam zástupce, který má zkušenosti z prostředí závodů MotoGP. Výsledkem těchto rozhodnutí má být velmi kontaktní závody nižších kubatur Moto3 a Moto3, nemluvě pak o královské kubatuře.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 2 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Rosička přispěla 2 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist