Paddock vzpomíná na Jasona Dupasquiera. „Fantastický jezdec, člověk i kamarád,“ říká Filip Salač

Motocyklový víkend v Mugellu ovlivnila tragická nehoda teprve devatenáctiletého Jasona Dupasquiera. Mladého jezdce ošetřovali záchranáři přes půl hodiny na trati a následně ho vrtulníkem přepravili do nemocnice, kde svým zraněním v neděli podlehl. Jeho památku uctili závodníci ve stejný den minutou ticha a zavzpomínali na něj i na svých sociálních sítích.

Jason Dupasquier zemřel 30. května. „Lékaři mu v neděli ráno diagnostikovali mozkovou smrt. Čekali jsme, až do nemocnice dorazí celá jeho rodina a v neděli večer ho lékaři obklopeného lidmi, které miloval, odpojili od přístrojů,“ stojí v oficiálním prohlášení.

Švýcarský talent vstoupil do šampionátu v roce 2020. Letošní sezónu otevřel pátým místem z tréninků na Velkou cenu Kataru, v závodě se pak umístil mezi desítkou nejrychlejších. Svého nejlepšího výsledku dosáhl před měsícem v Jerezu, kde obsadil sedmou pozici. V průběžném hodnocení šampionátu figuroval na průběžném dvanáctém místě za Filipem Salačem.

„Moc to bolí. Nikdy na tebe nezapomenu, Jasone. Cítím se poctěný tím, že jsem mohl potkat tak fantastického jezdce, člověka a kamaráda, kterým jsi byl. Tvé rodině a kamarádům posílám upřímnou soustrast. Navždy budeš v mém srdci, odpočívej v pokoji,“ napsal český závodník, který si nechal udělat tetování se závodníkovým číslem.

Dupasquierův týmový kolega Ryusei Yamanaka do nedělního závodu vzhledem k sobotním událostem nenastoupil. „Tak moc to bolí. Nemám slov… Stále tomu nemůžu uvěřit. Byli jsme soupeři, ale také dobří přátelé. Když jsme v neděli projeli cílem, snědli jsme spolu cheesecake. Byla to naše rutina. Bylo mi potěšením být tvým týmovým kolegou a pracovat s tebou. Odpočívej v pokoji."

Stejně jako Yamanaka se závodu nezúčastnil ani Thomas Lüthi, který zamířil už v sobotu za rodiči svého krajana do nemocnice. „Jasone, je pro mě stále těžké akceptovat to, co se stalo v posledních hodinách. Je to pro mě nepochopitelné. Jsem vděčný, že jsem mohl být posledních pár let součástí tvé cesty – toho, jak jsi rostl nejen jako člověk, ale i závodník. Děkuju ti, že jsem s tebou mohl sdílet nejen krásné a zábavné momenty, ale i ty složité. Takhle si tě budu pamatovat: tvůj inspirující úsměv a vášnivého ducha. Navždy. Odpočívej v pokoji, chybíš nám, Jasone.“

S Dupasquierem se na sociálních sítích rozloučil také Ayumu Sasaki, pod jehož kola Švýcar v sobotu spadl. „Včera jsem prožil jeden z nejtěžších dnů mého života. Je těžké uvěřit a akceptovat to, co se v sobotu stalo. Celou včerejší noc jsem si s Jasonem v duchu povídal, měli jsme stejný sen, stát se jezdci MotoGP. Stejně jako on tento sport miluji. Budu silný tak, jak byl Jason. Pokaždé, když budu závodit, pojede se mnou. Mé myšlenky teď směřují Jasonově rodině, jeho týmu a kamarádům. Nikdy na tebe nezapomenu, pokusím se za nás oba dosáhnout našeho společného cíle.“

Na Dupasquiera zavzpomínal také Marcos Ramírez. „Dnešek byl pro všechny obtížný. Pokaždé, když jsem projížděl devátou zatáčkou, jsem si vzpomněl na Jasona. Bylo těžké závodit po tom, co se stalo. Motorky jsou krásný sport, ale všichni víme, že jsou také velmi riskantní. Na stroji si ale užíváme každý okamžik. Jason se na závod jistě díval z nebe. Motorky byly jeho vášní. Tyhle věci se bohužel stávají a musíme se naučit s nimi žít. Andreas, Marco, Shoya, Dani… Všichni přišli o život při tom, co milovali nejvíce. Doufám, že po těchto neštěstích nikdo nezpochybňuje nebezpečí každého pádu, a že nás fanoušci bez ohledu na své preference všechny respektují, jsme totiž také lidé a máme srdce. Musíme si užívat svůj život naplno, nikdy totiž nevíme, kdy nás čeká náš poslední den. Nikdy nenechávejte nic na zítřek, milujte, líbejte, objímejte, plačte, cestujte, buďte odvážní každou minutu svého života.“

„Nikdo se nás nezeptal, jestli chceme závodit,“ uvedl Petrucci

Zpráva o smrti Jasona Dupasquiera vyšla krátce před závodem Moto2. Zatímco většina jezdců této třídy se o tragédii dozvěděla až po závodě, jezdci MotoGP nastoupili do klání jen dvacet minut po minutě ticha za zemřelého pilota. Pro spoustu z nich šlo o emočně velmi vypjatý závod, což po jeho konci potvrdil i pohled kamer na vítěze Fabia Quartarara.

„Tohle vítězství je pro Jasona. Dnešní den byl plný emocí. Bylo těžké zůstat soustředěný, nechápu, jak jsem mohl udržet takové tempo. Každé kolo jsem na něj myslel. Nebylo to pro mě jednoduché a myslím si, že jsme dnes jeli všichni pro něj.“

Jezdci MotoGP po závodě řešili, zda bylo správné vzhledem k tragické události závodit. „Žádal jsem, abychom dnes nejeli. Nebylo to za mě správné. Pokud by se něco takového stalo jezdci MotoGP, nezávodili bychom. Nemám radost z rozhodnutí toho, kdo nás pustil na trať,“ uvedl Francesco Bagnaia. „A nejde mi o to, že jsem spadl. Myslím na Jasona, na jeho rodinu. Přišli jsme o devatenáctiletého jezdce. Jakmile jsem se dozvěděl o jeho smrti, řekl jsem Davidovi Tardozzimu, že se mi nechce závodit. Ale je to naše práce, musíme,“ dodal.

Stejného názoru jako Bagnaia je i Danilo Petrucci. „Dnes bylo opravdu těžké závodit. Ne ze sportovní stránky, ale z té lidské. Necítím se kvůli tomu vůbec dobře. Myslel jsem jen na to, že závodíme na trati, kde ani ne před 24 hodinami jeden z nás zemřel. Už od soboty nám bylo jasné, jak vážná situace je. Nikdo to nechtěl říct nahlas, ale věděli jsme to. V podobných situacích si vždy říkám: ‚Závodili bychom, kdyby se něco takového stalo jezdci MotoGP?‘ To, že šlo o jezdce Moto3, je snad méně důležité? Není. I kdybychom před závodem nevěděli, že zemřel, v sobotu ho z trati odvážela helikoptéra a my jsme si tři minuty poté museli nasadit helmy a dělat, jako by se nic nestalo. Nikdo neuspořádal schůzku a neřekl nám: ‚Jeden z nás tady už není. Můžeme si promluvit o tom, jestli je správné vůči jeho rodině a přátelům závodit?‘ Nikdo to neudělal,“ mrzí italského závodníka.


Během následujícího víkendu čeká jezdce závod na trati v Montmeló nedaleko Barcelony. Páteční program začne již tradičně v devět hodin ráno tréninky třídy Moto3.

Informace o redaktorovi

Andrea Štipčáková - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
Olis přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist