Osmá GP sezony – TT Assen

Mistrovství světa silničních motocyklů pokračuje v Assenu osmým podnikem sezony. Společně s jezdci seriálu Grand Prix v třídách Moto3, Moto2 a MotoGP nastoupí o nadcházejícím víkendu na dráhu TT Assen také jezdci pohárové soutěže Red Bull Rookies Cup. Z českých závodníků je v Holandsku Karel Abraham, jezdec královské kubatury MotoGP, Jakub Kornfeil, jezdec třídy Moto3 a Filip Salač, jezdec Rookies Cupu. První tréninky začínají v pátek, závody jsou v neděli.

Kapitoly článku

TT Circuit Assen (NED)

Assen je součásti světového šampionátu od jeho vzniku v roce 1949, když ještě v Holandsku závodili na klasických silnicích. Závodní okruh TT-Circuit Assen vybudovali v roce 1955. V roce 1999 došlo na modifikaci včetně nové hlavní tribuny, řídící věže, tiskového střediska a boxových stání. Poslední změna nastala přelomem let 2005 a 2006, kdy došlo ke zkrácení tratě na současných 4542 metrů. V jednom kole jezdci projedou celkem 18 zatáčkami – 12 pravými a 6 levými.

Pro závodní víkend v Assenu připravil Michelin přední pneumatiky v symetrické verzi a směsích měkká, střední a tvrdá. Vzhledem k nepoměru pravých a levých zatáček budou zadní pneumatiky Michelin v asymetrické verzi a směsích měkká, střední a tvrdá. Pneumatiky do mokrých podmínek jsou ve směsích měkká a střední s tím, že přední jsou symetrické, zadní asymetrické.

Rekordy a informace MotoGP – TT Circuit Assen (NED)

Nejrychlejší kolo – Valentino Rossi- Yamaha (2015) – 1'32,627
Rekord okruhu – Marc Márquez - Honda (2014) – 1'33,617
Kvalifikační rekord – Valentino Rossi- Yamaha (2015) – 1'32,627
Maximální rychlost – Andrea Iannone (2015) – 319,8 Km/h

Délka závodu MotoGP - 26 kol (118,1 km)
Motul TT Assen – MotoGP 2017:
Stupně vítězů – 1.Rossi (Yamaha), 2.Petrucci (Ducati), 3.Márquez (Honda)
Pole position – Johann Zarco (Yamaha) – 1'46,141 sekundy
Nejrychlejší kolo závodu – Scott Redding (Ducati) – 1'34,617 sekundy

 

MotoGP – Preview

Před osmým podnikem sezony je lídrem průběžného hodnocení Marc Márquez (Repsol Honda Team), který má na kontě sice dvě nuly, ale i přesto vede šampionát. Španěl třikrát vyhrál, dvakrát byl druhý a celkem nasbíral 115 bodů. Je prvním jezdcem, který letos překročil hranici sta bodů a jeho náskok je na sedmadvaceti bodech.

Na druhé pozici průběžného hodnocení je Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP). Ital v posledních třech závodech pokaždé skončil třetí a zatím si druhou pozici stačil upevnit náskokem jedenácti bodů. Nula z Argentiny teď Rossiho může mrzet, protože ztracené body by potřeboval, ale zatím není nic ztraceno, takže může stále myslet na desátý titul, třebaže na to moc lidí nesází.

Třetím v pořadí je Maverick Viñales (Movistar Yamaha MotoGP), jemuž se zatím příliš nedaří jelikož jeho jediným umístěním na stupních vítězů byl prozatím závod v Argentině. Španěl potřebuje vítr do plachet, potřebuje zpátky potřebnou jistotu a bojovat o přední pozice tak, jak jsme ho to viděli dělat loni.

Nejlépe postaveným jezdcem netovárního týmu je čtvrtý Johann Zarco (Monster Yamaha Tech 3). Francouz měl v úvodu sezony dobrý nástup, pak ale začal ztrácet výkon a z průběžně druhé pozice, která mu patřila po závodu v Argentině se posunul na čtvrtou. Přesto Zarco zatím nic nevzdal a tak, jak se Rossi mohl posunout z šesté pozice na druhou, může Francouz bojovat o TOP3. Na třetího Viňalese ztrácí jen čtyři body.

Dva body za Zarcem je pátý Danilo Petrucci (Alma Pramac Racing). Italský závodník jede posledním rokem u satelitu italského výrobce, protože od roku 2019 bude součástí jezdecké sestavy továrního týmu Ducati. Petrucci má smlouvu na jeden rok, měl každopádně žádat víc, ale nakonec to dopadlo jak to dopadlo. Ducati je v tomto směru zvláštní a těžko říct s kým by pro rok 2020 výhledově počítali.

Na šesté pozici je Cal Crutchlow (LCR Honda Castrol), jenž teď působí nenápadným dojmem, ale sbírá body a dva mu schází na Petrucciho, čtyři na čtvrtého Zarca. Na průběžnou sedmou příčku se posunul Jorge Lorenzo (Ducati Team), jemuž ještě po závodě v Le Mans patřila s šestnácti body čtrnáctá pozice průběžného hodnocení. Lorezo teď vyhrál dva závody, na konto si připsal padesát bodů a je sedmý, jen tři body za Crutchlowem.

Španěl Lorenzo má na kontě 69 bodů, což je stejný bodový stav jaký má také jeho týmový kolega Andrea Dovizioso (Ducati Team) a Andrea Iannone (Team Suzuki ECSTAR). Ital Dovizioso teď nemá ideální období, když z posledních čtyř závodů vytěžil jen dvacet bodů. Buď zabere nebo to bude pohroma. Nástup Lorenza ho evidentně rozhodil už jen s ohledem na fakt, že to byl právě Lorenzo kdo stál za letos první nulou Doviziosa v Jerezu.

Na jedenácté pozici je Dani Pedrosa (Repsol Honda Team), jenž před závodním víkendem v Barceloně svolal tiskovku, aby následně oznámil, že má nějaké volby pro setrvání v MotoGP, ale zatím o nich mluvit nemůže. Bylo to celkem zvláštní, protože toto oznámení rozhodně nebylo důvodem pro svolání tiskovky. Pravým důvodem mělo být oznámení Daniho Pedrosy, že končí závodní kariéru. Za pět minut dvanáct měli zasáhnout šéfové MotoGP a Španěl toto oznámení neudělal. Dnes se spekuluje, že už podepsal smlouvu s Yamahou a bude jezdcem jejich satelitní stáje, která ale zatím neexistuje. Měl to být tým Aspar, ale ten jak se zdá v MotoGP nezůstane, nejisté je rovněž setrvání belgického týmu Marc VDS. Pedrosa by měl jet satelitní M1 společně s Francem Morbidellim, kde to ale bude je nyní otázkou.

V Barceloně si Karel Abraham letos dojel pro zatím nejlepší výsledek, když cílem klání projel třináctý. Na kontě má nyní čtyři body a v Assenu další šanci si bodové konto rozšířit. Na jednadvacátého Bradley Smitha (Red Bull KTM Factory Racing) ztrácí tři body, na dvacátého Scotta Reddinga (Aprilia Racing Team Gresini) bodů pět. Oba jmenovaní jsou přitom jezdci továrních týmů. Jak to bude dál s jezdci stáje Aspar zatím není jasné, protože se spekuluje o odchodu týmu Aspar z MotoGP. Na jeho místo by měl přijít tým, kterým bude satelitem japonské Yamahy.

MotoGP – Stav MS po GP Katalánska:

1. Marc MARQUEZ SPA Honda 115 bodů
2. Valentino ROSSI ITA Yamaha 88
3. Maverick VIÑALES SPA Yamaha 77
4. Johann ZARCO FRA Yamaha 73
5. Danilo PETRUCCI ITA Ducati 71
6. Cal CRUTCHLOW GBR Honda 69
7. Jorge LORENZO SPA Ducati 66
8. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati 66
9. Andrea IANNONE ITA Suzuki 66
10. Jack MILLER AUS Ducati 49
11. Dani PEDROSA SPA Honda 40
12. Alex RINS SPA Suzuki 33
13. Pol ESPARGARO SPA KTM 28
14. Tito RABAT SPA Ducati 27
15. Alvaro BAUTISTA SPA Ducati 26
16. Franco MORBIDELLI ITA Honda 19
17. Hafizh SYAHRIN MAL Yamaha 17
18. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia 13
19. Takaaki NAKAGAMI JPN Honda 10
20. Scott REDDING GBR Aprilia 9
21. Bradley SMITH GBR KTM 7
22. Mika KALLIO FIN KTM 6
23. Karel ABRAHAM CZE Ducati 4
  Thomas LUTHI SWI Honda  
  Xavier SIMEON BEL Ducati  
  Sylvain GUINTOLI (divoká karta) FRA Suzuki  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)
Vladimír Rejda - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autoři článku obdrželi prémie 18 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
JardaKTM přispěl 4 Kč
jannyk přispěla 2 Kč
masi přispěl 4 Kč
vacekjirkaa přispěl 4 Kč
ariba přispěl 4 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist