Ohlédnutí za GP v Brně očima zkušených fotografů

Když jsme všichni z různých zdrojů začali vnímat informace o tom, že do kalendáře Moto GP pro rok 2021 nebude naše domácí Velká cena Brna již zařazena, cítil jsem, jako všichni velké rozčarování. Vývoj let minulých však dával tušit, že směr, kterým se budoucnost Brněnské GP ubírá, nepotěší žádného motoristického fandu.

Měl jsem tu možnost zúčastnit se tří ročníků 2017 až 2019 jako fotograf za server Motorkari.cz a dostalo se mi tak drobné šance přičichnout k prostředí, které jsem znal hlavně z televizních obrazovek, ale mnozí jiní, mnohem víc z ochozů a tribun právě Masarykova okruhu, Automotodromu Brno. Myšlenky, články na sociálních sítích, rozhovory na TV obrazovkách tak postupně přešly v chmury, které pravděpodobně nebudou mít krásný happyend … .


Foto: Tomáš Gescheidt (fotil Karel Šoukal)
Foto: Marek Paulíček (fotil Lubor Horák)

To vše nám vnuklo nápad oslovit, společně s Petrem Czyžem, některé osobnosti z oblasti novinářské obce. Tedy hlavně pány fotografy, kteří už něco pamatují, mají na okruhu nachozeno a nacvakáno. Požádali jsme je o malé fotoohlédnutí za jejich účastí v rámci motocyklové GP v Brně.
Vybrali jsme veterány a hlavně pamětníky Brněnské GP a poprosili je o spolupráci. Byť sami někteří dokončovali své kalendáře nebo knihy, které pak jako každý rok potěší mnoho z nás pod stromečkem, přislíbili nám spolupráci. Času nebylo mnoho a tímto všem moc děkujeme za ochotu.


Foto: Vladimír Rejda (fotil J.Fait)
Foto: Vladimír Rejda s Danem Petákem (fotil Lubor Horák)

Na přelomu roku 2020 a 2021 se tak postupně setkáme s kaleidoskopem fotografií od pánů, Marka Paulíčka, přislíbil Vladimír Rejda (aktualizace: do konce roku foto p.Rejdy nestihneme), a vše zakončí pamětník pan Tomáš Gescheidt, jehož jsem požádal o hlubší nahlédnutí do konkrétního jím vybraného roku. A tak si přečteme malou vzpomínku na rok 1977 a nikoho jistě ani nepohorší dotaz na techniku focení a používané náčiní fotografa v době, kdy nad každou fotkou bylo nutno přemýšlet.


Foto: Vladimír Rejda a Tomáš Gescheidt (fotil J.Brzobohatý)
Foto: Marek Paulíček (fotil Karel Šoukal)

Věřím, že ta trocha motovzpomínek Vás potěší a uchová v nás myšlenky na dobu, kterou jsme trávili na tribunách Masarykova okruhu. Musíme jen doufat, že to co se nám dnes zdá nemožné, nezůstane definitivní.

Proto Vám všem v dalším roce krom toho nejdůležitějšího, dnes obzvláště, tedy zdraví, přejeme naději a hodně štěstí.

Informace o redaktorovi

Lubor Horák - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (3x):



TOPlist