Ohlasy po Grand Prix v Misanu

Třináctý závod sezony vyhrál Jorge Lorenzo, jenž po startu svým soupeřům ujel a v cíli slavil zasloužené vítězství. Marc Márquez si zabojoval s Valentinem Rossim, týmovým kolegou Danim Pedrosou a ve finále bral body za druhé místo. Dani Pedrosa projel cílem třetí a je na tom bodově stejně s Lorenzem. V pondělí na všechny čeká jednodenní test.

Kapitoly článku

MotoGP – závod

1. Jorge Lorenzo (Yamaha Factory Racing) MS 2.místo – 219 bodů (-34)

Ještě po kvalifikaci Jorge Lorenzo plánoval, že pojede za Márquezem a uvidí co dál. Když ale výrazně zrychlil v zahřívacím tréninku, přehodnotil strategii a po startu šel okamžitě do úniku. V prvních kolech měl takovou převahu, že mu jeho soupeři nestačili, takže si postupně vybudoval potřebný náskok k tomu, aby závod v Misanu vyhrál stylem start – cíl.

„Naštěstí se nám v zahřívacím tréninku podařilo o hodně zlepšit motorku a to především na brzdách, takže jsme díky tomu zlepšili čas na kolo a zároveň také rychlost. Byl jsem přesvědčený, že můžu pokračovat ve své strategii z posledních pár závodů, tedy pokusit se o o únik, což jsem nakonec udělal. V prvních dvou kolech jsem měl velkou převahu, takže jsem potřeboval udržet stejné tempo, abych si ubránil náskok, protože to nikdy nevzdali a pořád se mě snažili dostihnout. Jsem rád, že mám pět bodů navíc a jsem o to blíž Marcovi. Potřebuji nadále pokračovat ve stabilních výkonech a snažit se vyhrávat závody.“
2. Marc Márquez (Repsol Honda Team) MS 1.místo – 253 bodů

Po startu z pole position si první pozici Marc Márquez neudržel. Postupně se pak snažil předjet Daniho Pedrosu, ale udělal chybu a před sebe pustil Valentina Rossiho. Musel získat znovu správné tempo a Itala, který jel v domácím prostředí, předjet. To se mu nakonec podařilo a začala bitva o druhé místo s týmovým kolegou. Nakonec Márquez získal důležitých dvacet bodů a ve vedení šampionátu si udržuje náskok čtyřiatřiceti bodů.

„Brali jsme dalších dvacet bodů, což jak si myslím, je vzhledem k vývoji závodu dost dobré! V úvodu závodu jsem věděl, že musím být opatrný, ale udělal jsem dvě chyby a kvůli té druhé přišel o spoustu času. Možná mi trošku chyběly zkušenosti. Pro mě je to premiérový ročník a je normální, že sem tam uděláte nějakou chybu. Taky jsem si nebyl úplně jistý s plnou nádrží. Od poloviny už to pak bylo mnohem lepší. Dokončit závod druhý je skvělý výsledek, i když na nás Lorenzo získal pět bodů. S výsledkem jsme spokojeni a plni motivace před další tvrdou bitvou v Aragonii!"
3. Dani Pedrosa (Repsol Honda Team) MS 2.místo – 219 bodů (-34)

Španěl Dani Pedrosa znovu předvedl, že starty umí velmi dobře a z čtvrté pozice na roštu se posunul na druhé místo za Lorenza. V první fázi ododlal ataku svého mladšího týmového kolegy, ale když se Márquez vrátil podruhé, nedokázal jeho tlaku vzdorovat dlouho, i když mu nic nedaroval zadarmo. Pedrosa měl během víkendu problémy s nastavením a to dle jeho slov sehrálo svou roli v samotném závodu.

„Do dnešního závodu jsem dal všechno. Jezdil jsem co bylo v mých silách. V každém kole jsem do toho dával maximum a snažil se jet perfektně každou zatáčku. Celkově to pro nás ale nebyl úplně ten nejlepší víkend, protože jsme tu měli každý den Grand Prix problémy s přilnavostí zadní pneumatiky. V závodu to bylo o to víc citelné, takže to lépe nešlo.“

- Nejlepší jezdec CRT -

12. Colin Edwards (NGM Mobile Forward Racing) MS 14.místo – 31 bodů (-222)

Po kvalifikačních trénincích, kde už Colin Edwards získal pro svůj tým status nejlepšího jezdce CRT, všichni čekali na to nejdůležitější a to být nejlepším jezdcem CRT v závodě. To byl cíl Forward Racingu, který si v Misanu splnili dvanáctým místem Colina Edwardse.

„V posledních týdnech se náš výkon postupně zlepšoval a tento víkend jsme udělali další drobnou změnu v nastavení zadního odpružení, což situaci ještě zlepšilo. Závod se vyvíjel dobře od samotného začátku. Absolutně jsem neměl žádnou představu o tom, že Espargaró ulil start a pak jsem jen viděl +8, +7,45 a nechápal o co jde. Až později mi docvaklo, že jsem byl ve vedení. Espargaró byl po celý víkend rychlý, takže jsem předpokládal, že je někde vpředu s ostatními. Pak jsem jen sklopil hlavu a dělal vše proto, abych se udržel před ním. Snažil se mě ke konci dojet, ale oba jsme zajeli pár dobrých kol a motorka mi fungovala dobře.“

MotoGP - průběžné hodnocení - ZDE

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (1x):



TOPlist