Ohlasy jezdců po britské kvalifikaci

Britskou kvalifikaci vyhrál v kubatuře MotoGP Álvaro Bautista. Pro Španěla premiérový start z první pozice a velká šance zaznamenat nejlepší výsledek dosavadní sezony. V třídě Moto2 získal rovněž premiérovou pole position Pol Espargaró a v třídě Moto3 vyhrál už potřetí v řadě Maverick Viñales.

MotoGP - Kvalifikace

1. Álvaro Bautista (San Carlo Honda Gresini) – 2'03,303,  pole position

Pro Španěla velmi krásný den, protože vyhrál svou první kvalifikaci v pozici jezdce královské kubatury MotoGP. Na Suzuki se mu nikdy něco takového nepodařilo a první pole position přišla až po změně týmu a motocyklu. „Mám velkou radost za sebe a tým,“ uvedl viditelně dojatý Bautista. „Tato pole position není dílem náhody, je za tím tvrdá práce všech chlapů v týmu, kteří pokaždé pracují na sto procent a někdy i víc.“

„Povětrnostní podmínky byly hodně zvláštní a samozřejmě velmi náročné. Nám se ale podařilo najít dobré nastavení, po celou dobu jsem byl na špici a nejrychlejší čas si zajel sám,“ pokračoval jezdec satelitní RC213V. „V posledních několika minutách začalo pršet a nikdo se nedokázal zlepšit. Já měl ale novou pneumatiku a kdybych neuděl v rychlém kole pár chyb, mohlo to být ještě lepší. Zítra startuji z první pozice a mám dobrou závodní rychlost, takže doufejme, že to dokážeme proměnit za dobrý výsledek.“
2. Ben Spies (Yamaha Factory Team) – 2'03,409 + 0,106

Američan si druhým kvalifikačním časem vytvořil před šestým závodem sezony velmi dobrou výchozí pozici a ze Silverstonu by rád udělal místo, kde dojde k obratu k lepšímu a jemu se už začne konečně dařit. „Stejně jako včera to znovu nebyly vůbec jednoduché podmínky, ale určitě pro všechny stejné,“ uvedl Američan.

„Dali jsme do toho maximum a jsem moc rád za celý tým, který mi připravil perfektní motorku a my na tvrdé směsi dokázali zajet náš nejlepší čas. Když jsme přezuli na měkkou, získal jsem tím pár desetin, ale udělal jsem chybu a najel na obrubníky. Měl jsem velmi rychlou motorku a kdybych to nepokazil, mohlo to být rychlé kolo. Určitě jsem za první řadu rád a uvidíme, co nám přinese zítřek,“ řekl závěrem Ben Spies.
3. Casey Stoner (Repsol Honda Team) – 2'03,423 + 0,120

Loni Australan slavil na okruhu v Silverstonu vítězství v kvalifikaci, letos je třetí, ale s minimální ztrátou na své dva soupeře před sebou. Stoner měl připravené rychlé kolo až na závěrečnou část kvalifikace, protože v úvodní fázi řešili nějaké problémy, ale začalo pršet a nebylo nic, co by mohl udělat, aby Bautistu se Spiesem porazil. „Abych byl upřimný, tak to odpoledne bylo trošku zklamání,“ komentoval výsledek sobotní kvalifikace Stoner. „Kvalifikační trénink jsme zahájili tím, že jsme řešili problémy s motorkou, nedokázali získat potřebnou boční přilnavost a navíc se zhoršily potíže s vibracemi.“

„Snažili jsme se vyřešit nějaké problémy z rána, ale to celou situaci ještě zhoršilo, takže jsme zkoušeli co se dalo, abychom to zlepšili. Nakonec jsme něco našli, co by mohlo fungovat a rozhodli se zajet rychlé kolo na nové zadní pneumatice, ale to nebylo ono. Zajel jsem do boxů na výměnu obutí, ale začalo pršet a další příležitost zajet čas na pole position jsme už nezískali. Doufám, že zítřejší závod bude buď takový nebo onaký, ne ten padesát na padesát, ale uděláme vše proto, abychom se vypořádali se všemi podmínkami,“ dodal Australan.

Moto2

1. Pol Espargaró (Pons 40 HP Tuenti) - 2'08,011, pole position

Od začátku jede Espargaró na Silverstonu velmi výrazným způsobem a bez rozdílu, zda je v tréninku sucho nebo prší. Španěl byl pokaždé nejrychlejší a výjimkou nebyla ani sobotní kvalifikace, jenž vyhrál časem, kterým pokořil rekord Marca Márqueze z loňského roku. (Tým zatím nevydal tiskovou zprávu)

Moto3

1. Maverick Viñales (Avintia Blusens) - 2'16,187, pole position

Pro Španěla letos třetí pole position v řadě, což je celkem zajímavá série, která mu dává velkou šanci převzít vedení v průběžném hodnocení šampionátu. Jistější je na suchu než na vodě, takže je jasné, jaké počasí si pro nedělní závod přeje. „Bylo to velmi pozitivní trénink, protože jsem se v náročných podmínkách cítil dobře,“ řekl po skončení kvalifikace Viñales.

„Měli jsme možnost jezdit na suchém povrchu a doufejme, že stejné podmínky budeme mít také zítra. Za velmi silného větru a s dráhou, která je tak dlouhá, máme prostě víc starostí než obyčejně. Rychlé kolo jsme zajeli ve správnou chvíli,“ pokračoval Španěl. „Jsem moc rád, že mám znovu pole position na okruhu, kde jsem ji loni vyhrál poprvé v kariéře. Zítra to bude těžký závod, ale věřím si. Uvidíme.“

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist