Ohlasy jezdců MotoGP na závod v Catalunyi (1)

První část jezdeckých ohlasů na prozatím poslední závod MotoGP, který se o víkendu konal na španělském okruhu Catalunya. Dnes se podíváme na to, co řekli jezdci, kteří dokončili závod, tedy na prvních jedenáct ohlasů.

Valentino Rossi (1. místo)
Začátek závodu byl pro všechny velmi těžký, protože jsme byli ustaraný o jezdce z hrozivé havárie, zvláště pak o Marca Melandriho, jenž byl v televizi viděn jako nejvíce zraněný. Těsně před startem mi doktor Costa řekl, že Marco bude asi v pořádku, cítil jsem se proto trochu uvolněný. Stejně bylo těžké soustředit se na nový start závodu. Na začátku jsem chyboval a Stoner mě předjel. Můj motocykl byl ovšem dobrý, mohl jsem jezdit tvrdě hned od startu. Když palivo začalo ubývat, bylo to ještě lepší. Věděl jsem, že několik ostatních jezdců má problémy s pneumatikami, ale můj tým a Michelin odvedli tento víkend ohromnou práci a já měl přilnavost až do konce závodu. Hayden na mne tlačil velmi tvrdě, ale já jsem si svou rychlost udržel a byl jsem schopný udělat si malý náskok. Jezdit na M1 byla tento víkend opravdu zábava. Chtěl bych za práci do tohoto stupně vývoje poděkovat celému týmu. Zvítězit na dvou oblíbených okruzích jako je Mugello a Catalunya je pro mě velké uspokojení.
Nicky Hayden (2. místo)
Samozřejmě jsem chtěl vyhrát, ale jsem spokojený s rychlostí, kterou jsem dnes měl, protože jsem zde celý víkend trochu bojoval. Já jsem byl desátý dnes ráno ve warm upu, i desátý v pátek. Věděl jsem, že až zhasnou světla, musím nalézt nějakou dobrou rychlost a postupovat jak to bude jen možné. Byl jsem šťastný, že můžu takhle jet. V první zatáčce to bylo hodně dramatické, ale já musel zůstat soustředěný , je to má práce a naštěstí se všichni z havárie zdají v pořádku. To je důležité. Rossi byl dnes silný. Měl více paliva a dokázal si uchránit pneumatiky. Věděl jsem, že zůstat s ním až do konce závodu bude těžké. Teplé počasí udělalo vše ještě horší. Nakonec jsem upřednostnil stabilní časy. Vím, že to někdy určitě nebude stačit. Chci vyhrát nějaké závody.
Kenny Roberts jr. (3. místo)
Co jsem chtěl se dnes nestalo. V závodě jsem jel s Johnem Hopkinsem, ale nevěděl jsem, jestli je ještě někdo za ním. Když mne předjel, uvědomil jsem si, že jsme tam sami dva. Pokračoval jsem tedy v ataku a předjel ho na konci cílové rovinky, kde jsem využil sílu motoru Honda. Bylo to až děsivé! Je fantastické dostat se až sem, protože v zimě jsem si myslel, že budu sedět doma na gauči a koukat se na závody v televizi. Pak se mě zeptal otec, jestli nechci jezdit na jeho motocyklu s motorem Honda a na pneumatikách Michelin. Hned jsem do toho šel. Náš vývoj postupoval a v Le Mans jsme měli motorku připravenou na 50%, na 75% to bylo v Mugellu a potom jsme to při testech v Mugellu dotáhli na 100%. Toto je jen začátek, až bude mít tým dva jezdce, dotáhneme to daleko.
John Hopkins (4. místo)
Co k tomu říci? Trochu složitý začátek, kdy jsem nemohl držet správnou stopu. Také mě někdo zezadu postrčil. Doufám, že všichni z toho pádu budou v pořádku. Šel jsem k novému startu s vědomým, že pojedu na rezervním motocyklu. Při nehodě jsem se udeřil do zad, které mě dost boleli. V závodě jsem si poté pokoušel co nejdéle zachovat kvalitní pneumatiky. Bohužel jsem nedokázal získat pódium, ale i další čtvrté místo je dobré. Je to další posun kupředu. Tým během víkendu pracoval extrémně tvrdě, pomohl k logickému posunu vpřed. Ve zbytku sezóny chci získat co nejvíce bodů.
Colin Edwards (5. místo)
Nemohu říci, že jsem spokojený, protože cítím, že jsem přišel o šanci získat pódium. Jsem na začátku vývoje tohoto podvozku a tento víkend tedy znamenal pokrok. Cítil jsem, že jsem během tréninků nalezl dobré nastavení, ale v závodě jsem měl nedostatečnou přilnavost, což mě stálo postavení ve vedoucí skupině. Je složité jezdit na tomto motocyklu, musíte být neustále koncentrovaní na jízdu. Jsem zklamaný, ale také vím, že jsem mohl skončit v sanitce, protože jsem byl velmi blízko incidentu v první zatáčce. Vše pro mne tedy mohlo být ještě horší. Ta havárie nás všechny zasáhla, ale jsem rád, že se nikomu nestalo nic vážného. Všichni doufáme, že se k nám zranění jezdci brzo vrátí.
Chris Vermeulen (6. místo)
Docela hektický začátek této Grand Prix. Škoda té nehody, nerad vidím, jak se někdo zraní. Pak se mi zastavil motor, když jsem znovu přijel na start. Nakonec jsem mohl odstartovat. Neměl jsem tak dobrý start jako v prvním případě, ale ani tentokrát to nebylo špatné. Několik chlapců mě předjelo, jeli opravdu tvrdě. Podmínky na okruhu byly velmi horké, dráha se klouzala, byly další havárie. Držel jsem svůj rytmus s cílem dojet na mém nejlepším místě v MotoGP. Jsem rád, že se to povedlo. Nyní musím pracovat dále.
Makoto Tamada (7. místo)
Tentokrát jsem měl opravdu dobrý start, což mi pomohlo nezamotat se do velké havárie v první zatáčce. Pozitivní byl i druhý start, ihned jsem mohl postoupit o několik pozic. Později jsem ovšem trpěl nedostatkem výkonu při akceleraci, nebyl jsem schopný efektivně jezdit na výjezdech ze zatáček. V každé zatáčce jsem musel kontrolovat plyn, aby se mi zbytečně nesmekalo zadní kolo.
Carlos Checa (8. místo)
Byl to jeden z nejdivnějších závodů, který jsem kdy absolvoval. Doufám, že všichni budou v pořádku. Je to výsledek, který jsem potřeboval. Z výsledku závodu jsem šťastný. Nevadí mi, kde jsem skončil, důležité je, že jsem našel řešení, jak celý závod tvrdě jezdit. Další věc, se kterou jsem spokojený, jsou mé současné časy na jedno kolo. Nyní vím, že celý závod mohu držet stabilní rychlost a bojovat až do konce závodu. Dobře jsem si zabojoval s Tamadou, několikrát jsme se předjeli. Moje časy na jedno kolo se vyrovnaly časům Colina Edwardse a dalších jezdců. Jsem nyní k nim blíže než v předcházejících závodech. Doufám proto, že se budu moci nadále zlepšovat, a že dostanu další pomoc od Dunlopu a Yamahy. Tento výsledek dává všem v týmu motivaci do dalšího zlepšení.
James Ellison (9. místo)
Jsem s tímto výsledkem spokojený nejen kvůli sobě, ale i kvůli týmu a Dunlopu. Oni tvrdě pracovali. Jsem trochu zklamaný, že jsem nemohl jezdit tak rychle jako ve Warm Upu, ale stále se učím. Během tohoto víkendu jsem se naučil mnoho věcí, nyní mohu déle jezdit na hranici motocyklu. Na motocyklu se již cítím lépe. Zlepšila se také kvalita pneumatik Dunlop. Stále mám sice ještě trochu problém s přilnavostí po stranách pneumatik, ale myslím si, že klopené zatáčky v Assenu hodně pomohou řešit tento problém. Všechny tyto faktory ukazují, že neustále dělám pokrok směrem kupředu.
Alex Hofmann (10. místo)
Byly zde dva starty a já je měl oba dobré. Pokusil jsem se zůstat s Ellisonem, ale nebylo to možné. Hodně jsem riskoval, a to je důvod, proč jsem nejezdil tak tvrdě. Desáté místo je dobrý výsledek, získal jsem šest bodů, ale musím zdůraznit, že nerad získávám body kvůli neštěstí druhých jezdců. Jsem kvůli všem, co v první zatáčce havarovali, opravdu zarmoucený. Na druhou stranu doufám, že vše se v Assenu zlepší.
Jose Luis Cardoso (11. místo)
Dnes jsem závod dokončil, což pro mne bylo velmi důležité. Získal jsem před našimi sponzory první body. Po startu závodu jsem jezdil za mým týmovým kamarádem Alexem Hofmannem, ale bohužel jsem později měl nějaké problémy, které limitovaly můj výkon. Doufám, že vše vylepším již nyní v Assenu.

Informace o redaktorovi

Petr Štola - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist