Ohlasy druhé desítky po testech MotoGP v Sepangu

Výsledky testování v Sepangu naznačilo, jak moc je letos pole jezdců královské kubatury vyrovnané. Alespoň co se týče časů na kolo v jednom rychlém kole. Jaké to bude s tempem během závodů, to ukáží až samotná klání. Každopádně prvního a dvacátého jezdce v pořadí dělí něco málo přes jednu sekundu.

Test MotoGP - Sepang (MAL)

11. Raul Fernandez ( RNF MotoGP™ Team) – 1'58,710 sekundy

„Jsem opravdu šťastný, že jsem se během těchto tří dnů testování vrátil na motorku. Tým a Aprilia odvedli fantastickou práci a já se moc těším z šance, kterou jsem dostal s tímto úžasným týmem a výrobcem. Test byl opravdu pozitivní. Soustředil jsem se na to, abych se pokusil pochopit motorku a myslím, že jsme si tento týden vedli opravdu dobře. Rozhodně jsem si jízdu na motorce užíval.”
 

12. Joan Mir (Repsol Honda Team) – 1'58,784 sekundy

„Jsem spokojený s tím, jak jsme si vedli. Každý den jsem se na motorce cítil silnější. Motorka se více podobá mému motocyklu a jsem schopen jezdit lepším způsobem než tomu bylo včera (sobota). To je důležité. Můj tým Repsol Honda fungoval opravdu dobře. Určitě musíme udělat další pokrok, ale každým dnem děláme kroky vpřed a jsme stále blíž a blíž být v pohodě. Více se přizpůsobuji stylu Hondy a jízdu si užívám. Za poslední tři dny jsem se toho hodně naučil.”
 

13. Pol Espargaró (GASGAS Factory Racing Tech3) – 1'58,797 sekundy

„Dnešní den (neděle) byl pro nás tím nejlepším. Vyzkoušeli jsme různé klíčové věci, jako jsou motory, některé důležité parametry, aerodynamiku a vše fungovalo velmi dobře. Chtěl bych Pierer Mobility Group poblahopřát, protože zlepšení z posledních několika let jsou neuvěřitelná. Máme dobře fungující motorku a já jsem spokojený. Samozřejmě dnes jsme skončili třináctí, protože časy na kolo během poslední hodiny vystřelily, ale v první pětce jsme byli celý den. Důležité budou časy na kolo v GP Portimaa, nikoliv v testech. Je velmi snadné zajet rychlé kolo po třech dnech testování, ale to nemá valný význam. Moc to neznamená. Loni jsem tu třeba patřil k nejrychlejším. Stejně tak Mandalika a v roce 2022 to byla katastrofa. Každopádně jsem s odvedenou prací spokojen a už se těším, až za měsíc vyrazím do Portimaa.”
 

14. Brad Binder (Red Bull KTM Factory Racing) – 1'58,812 sekundy

„Prošli jsme si spoustu různých věcí, spoustu různých dílů a poslední den (neděle) jsme si pokaždé, co jsem vyjel z pitlane, vyzkoušeli něco nového. Díky tomu máme spoustu informací do budoucna a dat, která teď můžou technici analyzovat. Myslím, že jsme dobře zapracovali a blížíme se k našemu technickému kompletu s nímž zahájíme letošní sezonu. V Portimau bude cílem pokračovat v tomto procesu a chci nastoupit do první Grand Prix s nejlepší možnou kombinací všeho nového co se dosud povedlo vyzkoušet. Kluci z týmu tvrdě pracovali, abychom toho udělali co nejvíc. Na trati se nám dařilo a to je zatím dobré.”
 

15. Miguel Oliveira (RNF MotoGP™ Team) – 1'58,839 sekundy

„Upřímně řečeno, čekal jsem dnes (neděle) od sebe víc, ale když přišlo na to, abych zaútočil na nejlepší čas, prostě jsme to nedokázali. Ještě musím zapracovat na přizpůsobení se motorce, protože jízda na ní je opravdu jiná než na co jsem byl zvyklý. Nicméně víme, co musíme udělat a na základě toho si připravíme plán pro test v Portimau. Máme další dva dny testování, než se postavíme na start závodní sezony. Obecně vzato, dnešní den byl dobrý, měl jsem slušné tempo, zapracoval jsem na několika věcech na motorce a podařilo se mi technický komplet o něco víc pochopit.”
 

 

16. Johann Zarco (Prima Pramac Racing) – 1'58,852 sekundy

Vyjádření k testování doplníme jakmile bude k dispozici.
 

17. Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) – 1'58,897 sekundy

„S maximální rychlostí jsem spokojen. To je něco, o co jsem dlouho žádal. Měli jsme spoustu věcí k vyzkoušení a také za to jsem rád, protože i o to jsme žádali. Celkově je tempo na použitých pneumatikách dobré, cítím se super spokojený, ale musíme zlepšit jízdu na nových pneumatikách. To je teď noční můra. Dnes (neděle) to při útoku na nejrychlejší čas nebylo vůbec ideální. Podíváme se na všechna data a pak budeme přemýšlet, jak se "resetovat" pro Portimao. Uvidíme, zda se nám podaří udělat nějaký velký krok vpřed.”
 

18. Jack Miller (Red Bull KTM Factory Racing) – 1'58,901 sekundy

„Poslední den jsme se s motorkou dostali do bodu, kdy jsme dělali dobré kroky s nastavením a hledali jsme, jak bych mohl získat větší pohodlí. Pokračovali v úpravách geometrie a poslední nastavení mi nabídlo dobrý cit s použitými pneumatikami. S novým motorem jsem byl velmi spokojený a mnohem více se mi daří porozumění motorce a tomu, co od ní potřebuji. To je celý proces. Myslím, že jsme v Malajsii udělali spoustu práce, kolik jen šlo a teď v tom budeme pokračovat v Portimau.”
 

19. Alex Rins (LCR Honda Castrol) – 1'58,932 sekundy

„S prací, kterou jsme odvedli jsem spokojený. Déšť naše plány trošku pozměnil, ale celkově jsem spokojený. Testovali jsme některé díly, vyzkoušeli i simulaci závodu, a protože jsme na této motorce potřetí, zjistili jsme zajímavé věci. Základ motorky ještě není jasný, ale tvrdě na tom pracujeme. Podle toho, co jsem slyšel, mají čtyři jezdci Hondy podobné názory, takže doufejme, že v Portimau vyzkoušíme různé věci.”

20. Franco Morbidelli (Monster Energy Yamaha MotoGP) – 1'58,986 sekundy

„Tak jsme si konečně prošli možnosti aerodynamiky. Opravdu jsme to potřebovali udělat a našli jsme několik zajímavých věcí, které ještě budeme muset potvrdit v Portimau. Zpětně jsme si vyzkoušeli některé další věci, které jsme potřebovali otestovat postupně. Nakonec jsme si vyzkoušeli i útok na čas, ale ten už tak pozitivní nebyl. Takže tuto stránku bude třeba zlepšit. Zapracujeme na tom a do Portimaa přijedeme lépe připraveni.”
 

21. Takaaki Nakagami (LCR Honda IDEMITSU) – 1'59,535 sekundy

„Byl to velmi náročný test. Vyzkoušeli jsme hodně položek a shromáždili řadu důležitých údajů. Stále máme co dělat, ale jsem spokojený, protože moje fyzická kondice je v pořádku a co se týče ruky, cítím se dobře. Budeme pracovat dál, v Portimau budeme mít co zkoušet. Chtěl bych poděkovat svému týmu, že v tomto prvním testu pracoval stejně intenzivně jako vždy.”
 

22. Augusto Fernandez (GASGAS Factory Racing Tech3) – 1'59,660 sekundy

„Domů se vracím s pozitivním pocitem. Za poslední tři dny jsme udělali spoustu věcí a to jak včetně pokroku v hledání základu, pocitu na motorce a také jsme zajeli dobré časy na kolo. Opravdu jsem potřeboval nějaký čas na suché trati, takže jsem byl rád za dnešní (neděle) počasí. Udělali jsme tolik, kolik jsme stihli než začalo pršet. Podařilo se mi jezdit pod dvě minuty, ale stále mám na čem pracovat. Každý malý krůček se počítá a já se toho každý den hodně naučil. Na motorce jsem nyní jistější a začínám se cítit jako jezdec MotoGP! Budu pečlivě studovat všechna data, svá, ale také od ostatních jezdců. Příště pojedeme testovat do Portimaa a se strojem MotoGP to na místní trati nebude jednoduché. Budeme pokračovat v práci, budeme se snažit být trpěliví a přemýšlet nad tím co děláme.”

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist