Od roku 2027 přechází MotoGP na plně udržitelná paliva

Také svět závodů motocyklů přispívá svým dílem k opatřením, které mají snižovat emise a od roku 2024 zahájí novou éru bezuhlíkových paliv. MS silničních motocyklů - FIM Grand Prix World Championship, MotoGP – je globální platformou, jenž má sílu vést vývoj v motocyklovém průmyslu a mobility. MotoGP patří mezi technologicky nejvyspělejší sporty světa a je závodní laboratoří poháněnou inovacemi a vývojem.

Celosvětový prodej motocyklů se pohybuje kolem 60 milionů ročně a doprava na dvou kolech získává každým rokem na popularitě. Ve světě jezdí na dvě miliardy strojů jedné stopy a v mnoha zemích jsou motorem společnosti. Proto mají avizované změny přispět k snížení celosvětové produkce emisí uhlíku, zvýšit udržitelnost a bojovat proti změně klimatu.

Ve spolupráci s výrobci MotoGP bude od roku 2024 palivo ve všech třídách ze 40% nefosilního původu a od roku 2027 již ze 100%. MotoGP bude platformou, na které se tato paliva budou vyvíjet a testovat, přičemž každý výrobce královské kubatury bude spolupracovat se svým dodavatelem na vývoji vlastního paliva. Vývoj více druhů těchto paliv bude znamenat, že se tyto technologie časem dostanou k zákazníkům a na čerpací stanice.

Tato paliva budoucnosti bude možné používat ve standardních spalovacích motorech a budou vyrobena buď laboratorně s využitím komponentů pocházejících ze systému zachycování oxidu uhličitého nebo budou získávána z komunálního odpadu či nepotravinářské biomasy (ne z potravinářských plodin), čímž se dosáhne výrazných úspor emisí skleníkových plynů ve srovnání s benzínem pocházejícím z fosilních zdrojů.

Třídy Moto2 a Moto3 budou mít jednotného dodavatele paliv a v roce 2024 jim bude zavedenou částečně udržitelné palivo. Obě třídy přejdou na 100% udržitelné palivo společně s třídou MotoGP v roce 2027.

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

Autor článku obdržel prémii 15 Kč od 5 uživatelů.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
IvanDvoutakťák přispěl 3 Kč
Ritchy přispěl 3 Kč
Venda přispěl 3 Kč
KulímR1 přispěl 3 Kč
skinny přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist