Nakamoto: Kontrola budgetu je těžko proveditelná

Závodní ředitel Yamahy Lin Jarvis a viceprezident HRC Shuhei Nakamoto jsou si zajedno, že nastavit horní hranici budgetu v královské kubatuře MotoGP a kontrolovat ji, je jen hodně těžko proveditelné.

Obě dvě velké japonské továrny Yamaha a Honda vysvětlují, že nastavení horní hranice vývoje pro tovární motocykly kubatury MotoGP 15 milionů Euro pro jednu sezónu je jen těžko kontrovatelná. Naopak promotér MS Dorna vidí v zavedení této finanční hranice pobídkový systém pro příchod nových továren, jako je třeba bavorská BMW.

Závodní ředitel Yamahy Lin Jarvis se k tomuto problému vyjadřuje následovně: "Kontrolovat horní hranici rozpočtu je dle mého mínění jen těžko proveditelné. Ostatně vůbec něco takového kontrolovat je hodně špatná myšlenka, neboť to zabere hrozně moc času. Základní myšlenkou by mělo být, udržet výlohy továren v určité sumě a tím nalákat nazpět některé továrny. Jestli je právě suma 15 milionů ta správná, nedokáži posoudit. Nemyslím si ale, že by byla vypočítána na základě nějaké profesionální kalkulace".

Také viceprezident HRC Shuhei Nakamoto kritizuje navrhovanou horní hranici rozpočtového vývoje: "Neexistuje možnost kontroly. Jak se to bude provádět v praxi? My samozřejmě v zásadě podporujeme tuto myšlenku, ale 15 milionů je nedostačujících. Dle mého názoru je 20 milionů realistějších."

Japonec také velmi dobře ví, že německá továrna BMW čeká pouze na dlouho očekávané vítězství v seriálu WSBK a potom rovněž zamíří do královské kubatury. A jako lákadlo pro přestup v co nejkratší době  je navrhovaná právě tato suma 15 milionů: "Slyšel jsem, že BMW jen ve WSBK investuje do vývoje 15 milionů. Pokud bavorská továrna přestoupí do královské kubatury MotoGP, tak jistě najde i sponzory, kteří tento vývoj uhradí (ve WSBK jezdí tovární tým BMW bez hlavního sponzora, neboť ho prostě nenašel - pozn. Bosso). Navíc v kubatuře MotoGP budou moci svou značku daleko lépe prezentovat médiím než v seriálu WSBK".

Informace o redaktorovi

Jiří Mikšík - (Odebírat články autora)

Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (2x):



TOPlist