Motul TT Assen – Závod MotoGP vyhrál Quartararo

Dnem závodu TT Assen byla neděle, která ráno nabídla zahřívací tréninky a od 11 hodin první závody devátého podniku sezony. Závod Moto3 vyhrál Dennis Foggia, Raul Fernandez slavil vítězství v klání Moto2 a Fabio Quartararo byl první cíli závodu královské MotoGP. Nyní následuje měsíční letní přestávka a prvními závody druhé poloviny sezony bude dvojice srpnových klání na Red Bull Ringu – Velká cena Štýrska a Rakouska.

Kapitoly článku

MotoGP – Závod (26kol)

Do 26kol závodu odstartoval z první řady Maverick Viňales (Monster Energy Yamaha MotoGP), Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha MotoGP) a Francesco Bagnaia (Ducati Lenovo Team). Z druhý řady vyrazil Takaaki Nakagami (LCR Honda Idemitsu), Johann Zarco (Pramac Racing) a Miguel Oliveira (Red Bull KTM Factory Racing). Třetí řada a trojice Alex Rins (Team Suzuki ECSTAR), Jack Miller (Ducati Lenovo Team) a Aleix Espargaró (Aprilia Racing Team Gresini). Vítěz závodu v Německu, Marc Márquez (Repsol Honda Team), startoval dvacátý.

Po startu se do čela závodního pole posunul Francesco Bagnaia, druhý jel Fabio Quartararo, třetí byl Takaaki Nakagami a čtvrtý byl po kontaktu s týmovým kolegou Maverick Viňales. Za jezdcem tovární Yamahy jel Johann Zarco, Jack Miller a Joan Mir (Team Suzuki ECSTAR). Alex Rins měl smůlu, protože byl v kontaktu se Zarcem a vyjel mimo trať, takže se propadl na poslední dvaadvacátou pozici. Povedený start měl za sebou Marc Márquez, který se z dvacáté pozice posunul na desátou.

Po pěti kolech bojoval o vedení v závodu Francesco Bagnaia s Fabiem Quartararem. Těsně za vedoucí dvojicí pokračoval Takaaki Nakagami, Maverick Viňales, Johann Zarco a Joan Mir. Sedmý Miguel Oliveira ztrácel na úřadujícího mistra světa tři desetiny. V sedmém kole Francouz Quartararo úspěšně dokončil útok na továrního jezdce Ducati a posunul se do vedení závodního pole. Francesco Bagnaia jel druhý, Takaaki Nakagami třetí. V osmém kole havaroval v sedmé zatáčce Valentino Rossi a trápení devítinásobného šampiona pokračuje.

V polovině závodu vedl Fabio Quartararo náskokem tří sekund. Na druhé pozici jel Francesco Bagnaia, třetí Takaaki Nakagami, který už Itala dvakrát v esíčku předjel, ale síla Ducati vrátila Bagnaiu zpátky jen co projel cílovou rovinkou. Jenže Bagnaia nerespektoval upozornění ohledně zkracování trati a dostal penalizaci “Long Lap Penalty“. Podobně dostal upozornění Maverick Viňales, který předjel Nakagamiho a jakmile Bagnaia najel dlouhé kolo, byl jezdec tovární Yamahy druhý. Celkem čtyři sekundy dělily oba jezdce Yamahy. Ze závodu odstoupil Jorge Martin (Pramac Racing) a v páté zatáčce havaroval Jack Miller, ale vrátil se do závodu jako osmnáctý. Japonec Nakagami měl smůlu, protože Mir do jezdce Hondy dost nešikovně najel a ten zaznamenal propad na devátou pozici.

Deset kol před cílem závodu byl náskok prvního Fabia Quartarara na čtyřech sekundách. Druhý jel Maverick Viňales, třetí byl Johann Zarco, jemuž na druhou pozici chybělo něco přes čtyři desetiny. Tři desetiny za třetím Francouzem jel Joan Mir, pátý byl Miguel Oliveira, šestý Francesco Bagnaia. Australan Miller uviděl černou vlajku s oranžovým terčem a musel závod ukončit, protože tam bylo důvodné podezření na mechanické poškození jeho motocyklu. Ve dvacátém kole Joan Mir zaútočil na třetího Zarca a jel třetí, dvě sekundy za Viňalesem. Havaroval Iker Lecuona a jeho motorka zůstala ležet na dráze poslední šikany před cílem. Do boxů zajel Jack Miller a klání předčasně ukončil.

Ve dvaadvacátém kole vedl Fabio Quartararo náskokem necelých tří sekund, takže bylo jasné, že se prostor mezi oběma vedoucími jezdci zkracuje. Druhý byl Maverick Viňales, třetí jel Joan Mir, čtvrtý Johann Zarco, který byl na Mirově zadním kole a ve stejné skupince jel také Portugalec Oliveira. O šesté místo usilovala skupina ve složení Francesco Bagnaia, Marc Márquez, Aleix Espargaró a devátý Takaaki Nakagami. Desátý Pol Espargaró (Repsol Honda Team) ztrácel na Japonce pět sekund. V předposledním kole zůstával na špici pole Fabio Quartararo, jehož náskok 2,6 sekundy už začínal pro druhého Viňalese představovat neřešitelný problém.

Závod královské kubatury v Assenu vyhrál Fabio Quartararo, jenž si díky tomu upevňuje roli vedoucího jezdce MotoGP. Druhý v pořadí projel cílem Maverick Viňales, který asi nebude svému kolegovi pět slávu za incident krátce po startu. Na třetí pozici závod dokončil Joan Mir. Francouz Johann Zarco na stupně vítězů nedosáhl, ale má důležité body do světového šampionátu. Nyní následuje letní přestávka a prvním závodem druhé části sezony bude srpnová Velká cena Štýrska.

Motul TT Assen, MotoGP – Závod (26kol)
24°C, dráha suchá, 34°C, vlhkost: 68%
1. # 20 Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 40'35.031
2. # 12 Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +2.757
3. # 36 Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +5.760
4. # 5 Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +6.130
5. # 88 Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +8.402
6. # 63 Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +10.035
7. # 93 Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +10.110
8. # 41 Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +10.346
9. # 30 Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +12.225
10. # 44 Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +18.565
11. # 42 Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +21.372
12. # 33 Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +21.676
13. # 9 Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +27.783
14. # 73 Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda +29.772
15. # 23 Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +32.785
16. # 32 Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +37.573
17. # 31 Garrett GERLOFF USA Petronas Yamaha SRT Yamaha +53.213
18. # 10 Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +1'06.791
               
Závod nedokončil/neklasifikován:        
  # 27 Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  
  # 43 Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati  
  # 89 Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati  
  # 46 Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  

Informace o redaktorovi

Petr Czyž - (Odebírat články autora)

POKRAČOVAT V DALŠÍ KAPITOLE

Kapitoly článku

Autor článku obdržel prémii 3 Kč od 1 uživatele.
Prémie jsou již uzavřené, děkujeme.
KubaLou přispěl 3 Kč
Jak se Vám líbil tento článek?
Hodnocení (0x):



TOPlist